Wat als er een kat bij komt?

De introductie van een nieuwe kat

De introductie van een nieuwe kat kan zorgen voor veel stress bij de katten die je al in huis hebt. Vaak adviseren mensen om het de katten “uit te laten vechten”, maar klopt dit advies wel?

U heeft slechts één kans

Sommige eigenaren zetten de nieuwe kat meteen in de woonkamer tussen de andere katten, om het onderling te laten uitvechten. Om een introductie van een nieuwe kat goed en veilig te laten verlopen, heb je echter maar één kans. En als het fout gaat met de bovenstaande aanpak, heb je er een heel groot probleem bij, namelijk: hevig vechtende katten in huis die elkaar niet meer tolereren.

Een vriendelijke ontmoeting

Kies voor een rustige introductie van de nieuwe kat. Dit zal misschien wat langer duren, maar het bezorgt veel minder stress voor iedereen. Laat de katten het tempo bepalen: als de nieuwe kat makkelijk geaccepteerd wordt, kun je dit 4-stappenplan redelijk snel doen. Niet alle katten vinden het leuk om een huisgenoot erbij te krijgen, bedenk daarom eerst of het wel een goed idee is om er een kat bij te nemen. In geval van twijfel kunt u altijd advies vragen aan onze kattengedragstherapeut.

Stap 1 “geuren introduceren”

Het is de bedoeling de kat apart te houden van de andere kat(ten) en hem eerst de gelegenheid te geven vertrouwd te raken met de nieuwe omgeving en de nieuwe eigenaar. Pas op het moment dat de nieuwe kat normaal eet, rust en de eigenaar benadert, kan hij geïntroduceerd worden aan de geuren van de andere katten.
Katten herkennen groepsleden via de geur. Daarom is het belangrijk bekendheid met elkaars geuren te creëren. Zorg dat je net zoveel doekjes hebt als katten en bewaar deze in een plastic zakje met de naam van de kat erop. Om ervoor te zorgen dat de geur van de kat aan het doekje komt aai je de kat hiermee, beginnend bij de wang en mondhoeken, via de flank en eindigend bij de staartbasis (de aanzet van de staart aan het einde van de rug). Wanneer je de nieuwe kat gaat begroeten of eten geeft, laat de andere kat dan even kort aan het doekje ruiken. Als het een angstige of agressieve reactie uitlokt, is het belangrijk geen verder contact af te dwingen. Bij herhaaldelijk laten ruiken aan het doekje zouden katten uiteindelijk kopjes ertegen moeten geven of het totaal negeren. Wanneer alle katten in huis op deze manier reageren op de geur van de andere kat dan is het tijd om naar stap 2 te gaan.

Stap 2 “geuren uitwisselen”

De geuren kunnen nu gemengd worden door de doekjes bij elkaar in een zakje te doen. De doekjes met de gecombineerde geur kunnen dan op dezelfde manier als in stap 1 gebruikt worden. Daarnaast kan de eigenaar in dit stadium de katten om en om aaien zonder tussendoor de handen te wassen en kleedjes waarop katten liggen uitwisselen. Op het moment dat alle katten de nieuwe geur accepteren, is het tijd om naar de volgende stap te gaan.

Stap 3 “Verkennen op een veilige en leuke manier”

De nieuwe kat moet de mogelijkheid krijgen om de rest van het huis te onderzoeken, terwijl de andere kat(ten) opgesloten worden in de ruimte van de nieuwkomer. Bij het wisselen van de ruimte moet voorkomen worden dat de katten elkaar tegen komen of enige vorm van contact kunnen maken (ook oogcontact moet voorkomen worden).

Er moet dus een derde ruimte als sluis gebruikt worden, op de volgende manier:

  • De kat(ten) die al in huis wonen, worden gebracht naar deze derde ruimte (deze ruimte is afsluitbaar is en de nieuwe kat heeft nog niet in deze ruimte gezeten).
  • De nieuwe kat wordt in de woonkamer gezet waarvan tijdelijk even de deur gesloten wordt om te voorkomen dat de katten elkaar toch aantreffen.
  • De kat(ten) in de derde ruimte kunnen nu in de ruimte gezet worden waar de nieuwe kat de afgelopen periode heeft doorgebracht (sluit deze ruimte ook af door de deur op slot te draaien)
  • De nieuwe kat kan nu op zijn gemak de rest van het huis verkennen zonder dat hij één van de andere tegenkomt.

Op een gegeven moment zult u zien dat de nieuwkomer bij de deur van de andere katten zal gaan ruiken. Ze maken met elkaar kennis door te snuffelen aan de onderzijde van de deur. Geef ieder een beloning aan de dichte zijde van de deur. Als de beloning dicht bij de deur gegeven kan worden en de nieuwe kat vertrouwd is met de rest van het huis, is het tijd voor de volgende fase.

Stap 4 “onder toezicht bij elkaar”

De katten mogen elkaar nu gaan zien, maar zonder risico op het uitvoeren van een aanval. Dit kan door een glazen deur of door een hordeur te gebruiken. Al het visuele contact dient in gecontroleerde sessies te gebeuren waarbij de katten een beloning aangeboden krijgen. Als de katten geen angst of agressie vertonen, kunnen de katten onder toezicht bij elkaar. Mocht één van de katten continu agressie of angst blijven vertonen, schakel dan de hulp van onze kattengedragstherapeut Mandy Ewaart in!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma