De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Operaties

Operaties

  • Castratie (sterilisatie) van de poes
  • Castratie van de kater
  • Operaties

Castratie (sterilisatie) van de poes

Wat wij meestal een sterilisatie noemen, is eigenlijk een castratie. Hierbij worden de geslachtsorganen verwijderd: bij een kater de testikels en bij een poes haar eierstokken. Het doel van een castratie is het stoppen van de geslachtshormoonproductie en het onvruchtbaar maken van de poes. Bij sterilisatie wordt alleen de eileider of zaadleider afgebonden en doorgeknipt. Hierbij blijven de geslachtsorganen (en dus de geslachtshormonen en het hiermee samenhangend gedrag en problemen) intact. Dit is dan ook de reden dat de dierenarts castreert en niet steriliseert.

Waarom steriliseren?

Wij raden aan om alle katten waarmee niet gefokt wordt te steriliseren, zeker als ze buiten komen. Dit kan vanaf ongeveer 5,5 maand leeftijd. Eigenlijk is het geen sterilisatie, maar castratie (zie onder).

Poezen worden in de regel gesteriliseerd om:

  • Dracht te voorkomen
  • Krolsheid en de daarbij behorende slapeloze nachten van de eigenaar te voorkomen
  • Zwerven te voorkomen
  • Sproeien in huis te voorkomen (in mindere mate dan bij katers)
  • De kans op melkliertumoren op latere leeftijd sterk te verkleinen
  • Baarmoederontsteking te voorkomen (waarvan poezen heel ziek kunnen worden en zelfs aan kunnen overlijden)

Wanneer steriliseren?

De operatie kan het beste worden uitgevoerd op een leeftijd van vijf maanden, er is echter één uitzondering: in een huishouden met meerdere kittens adviseren wij dit op vier maanden leeftijd te laten doen. Uit onderzoek blijkt dat kittens, die bij elkaar in een huis blijven wonen en vroegtijdig op vier maanden gecastreerd worden, op langer termijn een betere band zullen hebben. Dit komt omdat er totaal geen hormonale invloeden zijn geweest die de conflicten kunnen veroorzaken. Door gebruik van de meest veilige narcosemiddelen, zuurstof en bewaking zijn bij ons de risico's heel klein. De voordelen van een castratie, voordat de poes krols is geweest, zijn groot. Er is dan geen risico op (vaak onopgemerkte) dekking en dus een nestje. Daarnaast is de kans op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren (borstkanker) op oudere leeftijd nagenoeg nihil. Met iedere krolsheid die de poes wel doormaakt, wordt de kans hierop groter. Uiteindelijk krijgt 40% van de laat-gecastreerde of niet-gecastreerde poezen deze tumoren! De derde reden om uw poes vroeg te laten castreren, is dat jonge dieren sneller herstellen van de ingreep.

Nadelen?

Een vaak genoemd nadeel van de castratie van een poes is het dikker worden na de operatie. Dit komt omdat de stofwisseling bij gecastreerde dieren trager werkt dan bij ongecastreerde dieren. Dit probleem is op te vangen door de dieren eenderde deel minder voer te geven vanaf de dag van de operatie. Ook is het belangrijk om het dier actief te houden, dit kan door speeltjes of een voerbal. Als u uw dier op het juiste gewicht houdt, wordt ze niet slomer en ondervindt uw poes geen nadelen van de castratie.

En verder

Bedenk bij uw ongecastreerde poes ook dat, hoewel een nestje erg leuk en lief lijkt, de asielen in Nederland overvol zitten met katten die geen tehuis kunnen vinden. Het is verstandig om heel bewust om te gaan met de uitbreiding van de Nederlandse kattenpopulatie en iedere katteneigenaar moet zijn eigen verantwoordelijkheid hierin nemen.

Castratie van de kater

Het doel van een castratie is het stoppen van de productie van de geslachtshormonen en het onvruchtbaar maken van de kater, waarbij ook ongewenst gedrag voorkomen wordt. Hierbij worden de geslachtsorganen verwijderd. Bij een kater zijn dat de testikels en bij een poes de eierstokken.

Waarom castreren?

Redenen voor castratie zijn:

  • Sproeien in huis voorkomen
  • Vechten verminderen (en de daarbij behorende verwondingen en abcessen, en de kans op de overdracht van ziektes)
  • Kans op zwerven verminderen (en daarmee de kans op verkeersongelukken): een ongecastreerde kater heeft een tien keer zo groot territorium als een gecastreerde kater
  • Ongewenste dekking van jonge ongecastreerde poezen en zwerfpoezen voorkomen, en daarmee ook overdracht/verspreiding van eventuele ziektes
  • Acceptatie van andere katten in huis bevorderen

Wanneer castreren?

De operatie kan het beste worden uitgevoerd op een leeftijd van vijf maanden, er is echter één uitzondering: in een huishouden met meerdere kittens adviseren wij dit op vier maanden leeftijd te laten doen. Uit onderzoek blijkt dat kittens, die bij elkaar in een huis blijven wonen en vroegtijdig op vier maanden gecastreerd worden, op langer termijn een betere band zullen hebben. Dit komt omdat er totaal geen hormonale invloeden zijn geweest die de conflicten kunnen veroorzaken.

Nadelen?

Een vaak genoemd nadeel van de castratie van een kater is het dikker worden na de operatie. Dit komt doordat de stofwisseling bij gecastreerde dieren trager werkt dan bij ongecastreerde dieren. Dit probleem is op te vangen door de dieren eenderde deel minder voeder te geven vanaf de dag van de operatie. Ook is het belangrijk om het dier actief te houden (ook zonder castratie van belang), dit kan door speeltjes of een voerbal. Als u uw dier op het juiste gewicht houdt, wordt hij niet slomer en ondervindt uw dier geen nadelen van de castratie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat gecastreerde dieren langer speels blijven en minder gedragsproblemen krijgen, mits u ze tijdig laat castreren!

Bedenk bij uw ongecastreerde kater of poes ook dat, hoewel een nestje erg leuk en lief lijkt, de asielen in Nederland overvol zitten met katten die geen tehuis kunnen vinden. Daarnaast veroorzaken ongecastreerde katers die buiten lopen vaak overlast door sproeien en vechten met andere katten. Iedere katteneigenaar moet zijn eigen verantwoordelijkheid hierin nemen.

Operaties

Of het nu gaat om een operatie uit vrije keuze (zoals een sterilisatie of castratie) of om een operatie omdat de kat ziek is, het blijft altijd een spannend moment. Gelukkig is uw kat bij PlusDierenklinieken in goede handen.

We beschikken over zeer uitgebreide mogelijkheden, kennis en kunde om een operatie zo goed en zo veilig mogelijk te laten verlopen. We maken gebruik van de modernste narcosemiddelen en we hebben veel apparatuur om de narcose zo goed mogelijk te volgen. Om een operatie zo pijnloos mogelijk te laten zijn, kan er bij veel ingrepen gebruikt worden gemaakt van een kijkoperatie (laparoscopie). Met deze techniek kunnen we de wonden heel klein houden, zodat het dier zich veel sneller weer helemaal de oude voelt. Deze techniek wordt niet alleen gebruikt bij een sterilisatie voor de hond, maar ook bij allerlei andere ingrepen. We zijn zelfs zo overtuigd van onze vakkundigheid, dat we een garantieregeling hebben opgesteld.

Onze chirurgen zijn zeer ervaren in de meest uiteenlopende ingrepen, van oren tot staart, van bultjes verwijderen tot het herstellen van ernstige botbreuken.

Kortom, bij PlusDierenklinieken bent u aan het goede adres voor uw operaties.

Terug naar Katten