Een gezonde Baardagaam heeft een gewicht tussen de 280-510 gram. Ze kunnen tussen de 7-15 jaar oud worden.
Helaas komen er ook enkele ziektes voor bij de Baardagaam.
Je herkent een zieke Baardagaam aan de volgende kenmerken:
- weigert eten
- produceert weinig ontlasting
- heeft een kromme/bolle rug
- slijm uit neus/bek
- ogen zijn dof of ingevallen
- lusteloos (is anders dan de winterrust!)
- vermageren (vooral bij de staartbasis is dit goed te zien)
- slecht verloop van vervelling
- diarree
- trillen van benen en spieren
- niet alert
- in een rare positie liggen
Rachitis:
Bij deze ziekte zien we vergroeiingen aan de botten en schedel. De ziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan calcium in combinatie met te weinig UV licht. UV licht zorgt voor aanmaak van vitamine D3 en dit is nodig om calcium op te kunnen nemen in de darmen. Maar een teveel aan calcium geeft verkalking van de organen, dus is de juiste hoeveelheid heel belangrijk! (zie voeding)
Parasieten:
Baardagamen hebben altijd wel parasieten bij zich. Een teveel aan parasieten geeft klachten, zoals dat ze niet lekker zijn, vermageren en afwijkende ontlasting. Advies is om 2 x per jaar een ontlastingsonderzoek te laten doen. Flagellaten zijn kleine parasieten die vooral in het maag-darmkanaal voorkomen.
Legnood:
Een Baardagaam met legnood is onrustig, wil niet eten, blijft persen en raakt uitgeput. Vaak zie je ze zenuwachtig alles overhoop halen om een plekje te zoeken om haar eitjes kwijt te raken. Raadpleeg zo snel mogelijk uw dierenarts!
Luchtweginfectie:
Dit wordt meestal veroorzaakt door kou en vocht. Vaak hebben ze een zware /moeizame ademhaling (hijgen/piepen). Ze worden sloom en hebben vaak slijm bij de bek en neus.
Uitdroging:
Uitdroging zie je vooral bij jonge dieren. Jonge dieren kunnen nog geen vocht in de staart opslaan. Ze kunnen snel overlijden aan uitdroging en daarom is het belangrijk dat ze vaak besproeit of verneveld worden. Ook kun je groente met veel vocht geven.
Uitdroging bij oudere dieren zie je vooral bij slecht werkende nieren.
Jicht:
Jicht komt veel voor bij Baardagamen. Jicht is een pijnlijke ontsteking van de gewrichten, doordat urinezuur kristallen zich vast zetten in gewrichten, ingewanden en in de nieren. Je ziet vooral zwellingen bij het lichaam. Over het algemeen komt dit door te weinig drinken en slecht werkende nieren.
Overvoeden:
Overvoeding zien we vooral bij volwassen Baardagamen. Klachten zijn braken, diarree en een volle maag.
Bovenstaande zijn enkele ziektes die kunnen voorkomen. Bij twijfel is het belangrijk om niet te lang te wachten met medische hulp.