Vaccineren op maat bij de hond

De laatste jaren staat het vaccineren van huisdieren (maar ook bij de mens) regelmatig ter discussie. Het blijkt dat in sommige gevallen veel inenten nadelige effecten kan hebben voor de gezondheid van het dier. Echter, indien een dier niet goed beschermd is, kan het ziek worden door ziektes als Parvo, hondenziekte of leptospirose (ziekte van Weil). We zien helaas de laatste jaren weer een toename van parvo, met name door puppies die via de dierenwinkel of internet verkocht worden, en (soms zonder dat het bekend is) uit het buitenland komen. Hierdoor loopt ook uw hond een verhoogd risico aangezien deze ziekte makkelijk zich verspreiden via ontlasting en urine.

Voorheen werd uw hond ieder jaar tegen alle ziektes ingeënt (de 'grote cocktail'). Tegenwoordig doen we dat anders. Door samenwerking met de meest vooruitstrevende fabrikant van vaccins, Intervet, kunnen wij voor elk dier het meest optimale vaccinatie-schema vaststellen. Dus niet meer ieder jaar de 'grote cocktail', maar afhankelijk van ras, leeftijd, gezondheid, leefomstandigheden en bijzondere gebruiksdoelen zoals jacht-, show- of fokdieren kijken we welke vaccinaties op welk moment nodig zijn. Vaccineren is maatwerk geworden!

Wij letten op de volgende punten:

  1. Leeftijd van uw dier: de basisvaccinaties als pup (6, 9 en 12 weken), en de eerste vaccinatie 1 jaar na de laatste puppie-vaccinatie zijn enorm belangrijk om een goede immuniteit op te bouwen voor de rest van het leven. Ook de vaccinatie-status van het moederdier wordt, indien bekend, bij ons advies betrokken.
  2. Ras: uit onderzoek is gebleken dat bepaalde rassen gevoeliger zijn voor sommige ziekten dan anderen. Kortneuzige rassen kunnen bijvoorbeeld meer last hebben van kennelhoest.
  3. Leefomstandigheden: denk daarbij aan honden die uit het buitenland komen of honden die heel veel zwemmen. Ook dieren die in grotere groepen leven kunnen aangepaste vaccinaties nodig hebben.
  4. Gebruiksdoel: honden waarmee gejaagd wordt hebben extra bescherming tegen leptospirose (de ziekte van Weil) nodig. Dieren die met veel anderen in aanraking komen, vooral bij wisselende groepen (pension, show, training, wedstrijden, uitlaatservice) hebben vaak baat bij een extra inenting tegen Bordetella en parainfluenza (besmettelijke hondenhoest)
  5. Vakantie: als een hond mee gaat naar het buitenland (ook al is het maar een weekendje België), is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) wettelijk verplicht. Voor EU-landen geeft het vaccin waar wij mee werken een bescherming voor 3 jaar! Voor andere landen gelden vaak andere eisen. Informeer hier tijdig naar. Gaat het dier naar een pension of asiel, dan kunnen andere vaccinaties verplicht zijn.
  6. Gezondheid: voor een optimale werking van het vaccin, moet het dier in goede gezondheid zijn. Wij onderzoeken uw dier dan ook eerst helemaal, vóór de vaccinatie gegeven wordt. Bepaalde ziekten en sommige medicijnen hebben invloed op het immuunsysteem van het dier. Ook hier houden we rekening mee. Uw dier komt dus niet "alleen maar even voor zijn jaarlijkse prik", maar komt vooral ook voor zijn jaarlijkse gezondheidscontrole!

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma