De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Vaccinaties

Vaccinaties

  • Kattenziekte
  • Levenslang vaccineren
  • Vaccicheck titerbepaling
  • Vaccinaties
  • Vaccineren op maat
  • Vragen over vaccineren

Kattenziekte

Kattenziekte ofwel feline panleucopenie wordt veroorzaakt door een Parvovirus. Dit is echter een andere Parvovirus dan die we kennen bij de hond. Het virus stamt echter wel af van het honden Parvovirus. Het is een ernstig virus omdat het voor de kat dodelijk kan zijn, het lang kan overleven in de omgeving en het erg besmettelijk is.

Hoe wordt een kat met kattenziekte besmet?

Zieke katten scheiden erg veel virus uit met hun ontlasting. Gezonde dieren worden besmet door contact met deze ontlasting. Dit hoeft geen direct contact te zijn. U als eigenaar kan het virus ook onder uw schoenen mee naar binnen nemen. Dus binnenkatten lopen ook risico om met kattenziekte besmet te raken.

Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte?

Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens. In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op. Hier komt ook de naam panleucopenie vandaan. Letterlijk betekent dit “laag gehalte aan alle witte bloedcellen”. De witte bloedcellen zijn de afweercellen van het lichaam. Katten met kattenziekte zijn hierdoor dus veel gevoeliger aan andere infecties.

Hoe stel je de diagnose van kattenziekte?

De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van ontlastingsonderzoek.

Hoe behandelen we een kat met kattenziekte?

De behandeling bij een kat met kattenziekte is erg intensief. Ondersteunende therapie en goede verzorging verlagen de kans op sterfte en is vergelijkbaar aan die bij een hond met Parvo. In het Dierenziekenhuis geven onze dierenartsen een behandeling die bestaat uit agressieve intraveneuse vochttoediening, meerdere malen per dag bloedcontroles waarbij de eiwitten, zouthuishouding, glucose en bloedcellen gemonitord worden en ondersteuning. Deze ondersteuning bestaat uit breedspectrumantibiotica, (dwang)voeding en medicatie tegen braken.

Hoe kunnen we kattenziekte voorkomen bij katten?

Alle katten (ook alle binnenkatten) dienen gevaccineerd te worden. Bij kittens worden er twee vaccinaties gegeven, namelijk op negen en twaalf weken leeftijd.

Hierna wordt elke drie jaar een herhaling gegeven van het vaccin, een zogenaamde booster. Het vaccin biedt de best mogelijk bescherming tegen kattenziekte.

Levenslang vaccineren

Niet meer ieder jaar voor de gezondheidscontrole en de vaccinatie betalen? Dat kan! U betaalt voor uw kat een eenmalig bedrag waarvoor wij uw dier zijn/haar hele verdere leven ieder jaar controleren en vaccineren! U kunt zoals gebruikelijk een afspraak maken op het tijdstip dat u uitkomt bij uw eigen vaste dierenarts. U krijgt elk jaar een oproep ter herinnering voor de gezondheidscontrole en vaccinatie van uw kat. Oftewel u krijgt dezelfde uitgebreide service die u al van ons gewend bent. Voor deelname aan het levenslang vaccineren, zie de voorwaarden hieronder.

Wij vaccineren sinds enkele jaren 'Op Maat'. Ons uitgangspunt: zo min mogelijk vaccineren, maar uw kat moet wel goed beschermd zijn. Wij geven daarom niet elk jaar de 'grote cocktail', maar passen de vaccinatie aan de leeftijd en leefomstandigheden van uw kat aan.

Voorwaarden deelname levenslang vaccineren:

  • Deelname kat vanaf twaalf weken leeftijd (mag ingaan bij de laatste kittenvaccinatie).
  • De kat moet gechipt zijn. Indien uw kat bij deelname levenslang vaccineren nog niet gechipt is, dan krijgt u 50% korting op de plaatsing + registratie van de chip.
  • Levenslang vaccineren geldt alleen voor de jaarlijkse vaccinaties ("kleine + grote cocktail"). Dus rabiës en bordetella neusenting zijn uitgesloten.
  • Na normale jaarlijkse vaccinatie heeft u een week bedenktijd om alsnog deel te nemen (de al gegeven jaarlijkse vaccinatie wordt dan verrekend).
  • Alle extra handelingen naast het algemeen lichamelijk onderzoek worden in rekening gebracht.
  • 20% korting op de Vaccicheck titerbepaling in combinatie met levenslang vaccineren.
  • Indien uw kat binnen één jaar na de eerste vaccinatie via het levenslang vaccineren overlijdt, dan krijgt u van ons 50% van de deelnamesom retour in de vorm van tegoedbonnen (geldigheid twee jaar).
  • Bij het niet verschijnen op een gemaakte afspraak voor de jaarlijkse controle en vaccinatie, brengen wij kosten in rekening.

Vaccicheck titerbepaling

Vaccineren van mens en dier staat regelmatig discussie. U wilt uw kat goed beschermen tegen ziektes, maar is ieder jaar vaccineren wel nodig?

Vaccineren op maat

Bij PlusDierenklinieken doen wij al jaren aan 'Vaccineren op Maat'. Dit betekent dat we niet elk jaar de 'grote cocktail' geven, maar de vaccinatie aanpassen aan de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. Ons uitgangspunt is: zo min mogelijk vaccineren, maar uw kat moet wel goed beschermd zijn! Maar hoe weet u of uw kat voldoende beschermd is, en of het wel nodig is opnieuw te vaccineren? Of is de kat na de vorige vaccinatie ziek geworden en wilt u liever niet opnieuw vaccineren als dat niet nodig is maar hem wel voldoende bescherming geven? Dit is vanaf nu te meten via de Vaccicheck voor de kat. Bij een uitbraak van kattenziekte is dan ook meteen duidelijk welke katten er beschermd zijn.

De Vaccicheck-titerbepaling

De Vaccicheck is een sneltest, die in één enkele druppel bloed (verkregen uit een ader in het oor) de antistoffen tegen kattenziekte meet . De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw kat. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziekte dat jaar niet nodig. De test meet ook antistoffen tegen de verwekkers van niesziekte (herpes en calicivirus). De aanwezigheid van antistoffen tegen deze virussen voorkomt helaas niet altijd dat een kat toch niesziekte krijgt. Dit komt omdat er ook andere virussen niesziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast wordt niesziekte veroorzaakt door meerdere factoren, zoals stress en een hoge infectiedruk. Onder die omstandigheden, bijvoorbeeld in een pension, kan een kat toch ziek worden. Vaak verloopt de infectie wel minder heftig dan bij niet gevaccineerde dieren. Wanneer uit de vaccicheck blijkt dat er voldoende antistoffen zijn, dan gaat een vaccinatie geen extra bescherming geven. Vaccinatie is dan niet nodig.

Vaccinatie-advies op maat

Voor de titerbepaling krijgt uw dier een uitgebreid lichamelijk onderzoek op minimaal 25 punten. Er wordt vervolgens een klein beetje bloed afgenomen. De uitslag is dezelfde dag al beschikbaar. U krijgt een vaccinatie-advies op maat, passend bij uw kat. Wanneer uw kat weer gevaccineerd moet worden met de kattenziekte vaccinatie, kunt u deze gelijk laten toedienen.

Vaccinaties

Vaccineren begint al op jonge leeftijd. De eerste vaccinatie krijgt een kitten vaak bij het verlaten van het nest op ongeveer acht tot negen weken leeftijd.

Daarna volgt nog een vaccinatie op twaalf weken leeftijd. Tijdens deze vaccinaties vinden wij het heel belangrijk om uw kitten helemaal na te kijken.

Dit hoeft helemaal niet eng te zijn en we doen ons best om dat op een zo leuk mogelijke manier te doen. Deze controle vinden we zo belangrijk omdat we al vroeg eventuele problemen kunnen opsporen en daar adviezen over kunnen geven. Elk kitten krijgt een 30-punten-check tijdens iedere vaccinatie. Tijdens deze controle heeft u de mogelijkheid om alle vragen te stellen die u heeft over gezondheid, voeding, gedrag enz.

Na de kitten-vaccinaties volgt ieder jaar een herhalingsvaccinatie. Wij vragen bij de jaarlijkse controle naar de leefomstandigheden van uw kat: de leeftijd, het ras en de ziektegeschiedenis. Vervolgens bepalen we welke vaccinaties wel of niet nodig zijn. Zo bieden we "vaccineren op maat“. Want te veel inenten is niet goed, maar u wilt natuurlijk wel optimale bescherming van uw huisdier! Voor katten die extra risico lopen of die naar het buitenland gaan, wordt een extra vaccinatie aangeraden (Bordetella) of is zelfs verplicht (hondsdolheid).

Als u de jaarlijkse vaccinatie te duur vindt, dan is ons levenslang vaccineren-programma misschien iets voor u. Tegen fikse korting kunt u de kosten van het vaccineren afkopen, terwijl u wel alle voordelen van de vaccinatie en de volledige check-up geniet.

Vaccineren op maat

De laatste jaren staat het vaccineren mens en dier regelmatig ter discussie. Vaccinaties kunnen soms bijwerkingen veroorzaken. Daarentegen kan een dier dat onvoldoende beschermd is, overlijden aan bijvoorbeeld parvo of kattenziekte.

Voorheen kreeg uw kat ieder jaar de 'grote cocktail'. Tegenwoordig doen we dat anders. Wij vragen bij de jaarlijkse controle naar de leefomstandigheden, vakantieplannen en gebruiksdoelen van uw dier. Tezamen met de leeftijd en ziektegeschiedenis bepalen wij welke vaccinaties nodig zijn. Zo bieden we vaccinaties op maat! Te veel vaccineren is onnodig, maar u wilt natuurlijk wel optimale bescherming van uw huisdier!

Wij letten op de volgende punten:

Leeftijd van uw dier: de basisvaccinaties als kitten en de eerste vaccinatie één jaar na de laatste kittenvaccinatie zijn enorm belangrijk om een goede immuniteit op te bouwen voor de rest van het leven. Ook de vaccinatie-status van het moederdier wordt, indien bekend, bij ons advies betrokken.

Leefomstandigheden: denk hierbij aan een flat-kat die nooit buiten komt of katten die uit het buitenland komen. Ook dieren die in grotere groepen leven (cattery's, fokkerijen, huishoudens met meer dan drie katten) kunnen aangepaste vaccinaties nodig hebben.

Gebruiksdoel: dieren die met veel anderen in aanraking komen, vooral bij wisselende groepen (shows, dekkaters en poezen) hebben vaak baat bij een extra inenting tegen Bordetella (onderdeel van niesziekte).

Vakantie: als een hond, kat of fret mee gaat naar het buitenland (ook al is het maar een weekendje België), is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) wettelijk verplicht. Voor EU-landen geeft het vaccin waar wij mee werken een bescherming voor drie jaar! Voor andere landen gelden vaak andere eisen. Informeer hier tijdig naar, soms moet je daar al maanden van tevoren mee beginnen. Gaat het dier naar een pension of asiel, dan kunnen andere vaccinaties verplicht zijn.

Gezondheid: voor een optimale werking van het vaccin, moet het dier in goede gezondheid zijn. Wij onderzoeken uw dier dan ook eerst helemaal op 30 punten (hond en kat) of 27 punten (konijn), vóór de vaccinatie gegeven wordt. Bepaalde ziekten en sommige medicijnen hebben invloed op het immuunsysteem van het dier. Ook hier houden we rekening mee. Uw dier komt dus niet "alleen maar even voor zijn jaarlijkse prik", maar komt vooral ook voor zijn jaarlijkse gezondheidscontrole!

Vragen over vaccineren

"Waarom vaccineren we eigenlijk?"

  • Om ziekte bij uw dier te voorkomen, zodat hij/zij een lang en gezond leven heeft
  • Tegenwoordig worden er geregeld geïmporteerde dieren verkocht. Dit gaat gepaard met het feit dat ernstige ziektes zoals parvo e.d. weer vaker voorkomen. Hier kunnen we uw dier voor beschermen d.m.v. vaccineren
  • De jaarlijkse vaccinatie is vooral ook een jaarlijkse gezondheidscontrole. Het is immers belangrijk om uw dier goed na te laten kijken. Sommige problemen zal u zelf opmerken, maar daarnaast is een controle van het gebit, de buikorganen en hart ook erg belangrijk.
    • "Wanneer moet ik mijn kitten laten vaccineren?"

      Een jonge kat kan het beste gevaccineerd worden op acht of negen weken leeftijd en nogmaals op twaalf weken leeftijd. De eerste weken van het leven heeft hij/zij de antistoffen van de moeder nog in het lichaam. Een basisvaccinatie bestaat altijd uit twee vaccinaties met minimaal drie weken tussentijd.

      "Mijn kat komt niet buiten, daarom vaccineer ik hem/haar niet."

      Deze stelling horen wij vaak aan de balie. Het advies aan de eigenaar is dan ook om hun kat wel jaarlijks te laten vaccineren. Dit omdat katten- en niesziekte virusinfecties zijn. Dus via lucht en via de eigenaar overgebracht kunnen worden naar de kat. Indien de kat deze ziektes oploopt, is behandeling wel mogelijk, maar helaas niet altijd even effectief.

      "Mijn kat is al zo oud, die laat ik niet meer vaccineren."

      Juist bij oudere dieren is het vaccineren extra belangrijk. Oudere dieren krijgen over het algemeen een verminderde weerstand, dus zijn ze sneller vatbaar voor ziektes en kan de infectie hardnekkiger zijn.

      "Waarom moet ik mijn kat een week voor de vaccinatie ontwormen?"

      Uit een paar recentelijke onderzoeken is gebleken dat de vaccinatie beter aanslaat als het dier wormvrij is. Aangezien je een wormbesmetting niet altijd kunt constateren in de ontlasting, raden wij u aan uw dier een week voor de vaccinatie te ontwormen. Bovendien is ons advies om uw huisdier 4x per jaar te ontwormen. Dit is niet alleen voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Bij regelmatig contact met kleine kinderen is zelfs het advies om iedere twee maanden te ontwormen.

      "Ik heb mijn dieren nooit laten vaccineren, en ze zijn nog nooit ziek geweest, en hij/zij komt nog buiten ook."

      Dan heeft u veel geluk gehad! Dit komt ook mede doordat de meeste mensen hun dieren wel laten vaccineren, waardoor de infectiedruk laag blijft. Echter, voor de gezondheid van uw dier is het beter een ziekte te voorkomen, d.m.v. vaccinatie, dan om een ziekte te bestrijden. Het zijn vaak hardnekkige virusinfecties en bijvoorbeeld niesziekte kan een chronisch probleem blijven.

      Een kat heeft wel zijn basis-vaccinaties gehad als kitten, maar de vaccinaties zijn daarna een paar jaar overgeslagen.

      Indien een kat drie of meerdere jaren de vaccinatie heeft overgeslagen, dan wordt de kat twee maal gevaccineerd, met een tussentijd van drie weken. Daarna kunt u de jaarlijkse vaccinaties gewoon weer oppakken.  Alleen is uw dier echter in de tussenliggende tijd niet goed beschermd geweest.

    Terug naar Katten