Bij een castratie worden de geslachtsorganen verwijderd. Bij een reu (mannetje) zijn dit de testikels en bij een teef (vrouwtje) de eierstokken en indien nodig de baarmoeder.
Wat in de volksmond bekend staat als een sterilisatie (en ook door ons dierenartsen vaak zo genoemd) is enkel het onderbreken (afsluiten) van de eileider of zaadleider, waarbij de geslachtsorganen (en dus de geslachtshormonen) op hun plaats worden gelaten. Dit laatste is normaal bij mensen (voornamelijk bij mannen, een zogenaamde vasectomie) en dus wezenlijk anders dan wat de dierenarts doet.
Sinds 2010 castreren we ook via laparoscopie (kijkoperatie)!
Het doel van een castratie is het stoppen van de productie van geslachtshormonen en de hond onvruchtbaar maken.
Wat zijn redenen om een teef te castreren?
Er zijn verschillende redenen om vrouwelijke honden te castreren. De belangrijkste volgen hieronder:
- Om te voorkomen dat ze vruchtbaar (loops) worden; zodoende dus ook om te voorkomen dat ze drachtig (zwanger) worden
- Om de hond te beschermen tegen verscheidene ziekten. Aangetoond is dat "sterilisatie" op jonge leeftijd de kans op melkkliertumoren (borstkanker), baarmoederontsteking en suikerziekte aanzienlijk verlaagt. Eén op de vier niet gecastreerde teven krijgt een baarmoederontsteking! Acuut operatief ingrijpen is dan noodzakelijk.
- Om ongewenst gedrag te verminderen of te voorkomen, bijvoorbeeld schijnzwangerschap of het weglopen van huis.
Welke andere mogelijkheden zijn er om de loopsheid te voorkomen?
De loopsheid bij teven kan ook worden voorkomen door het gebruik van een hormoonprik. Deze prik moet regelmatig herhaald worden (drie tot maximaal vijf maanden tussenruimte). De kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte is bij het gebruik van onze prikpil (DelvosteronR) ongeveer even groot als bij een teef die gewoon loops wordt. Daarom is dit ook niet ons advies om loopsheid te voorkomen. Het gebruik van de prikpil op regelmatige basis is al na ongeveer twee jaar duurder dan een castratie.
Op welke leeftijd kan een teef gecastreerd worden?
In onze praktijk is het advies om uw hond na de eerste loopsheid te laten opereren. Alleen honden met een te verwachten volwassen gewicht van < 10kg, kunnen eventueel voor de eerste loopsheid geopereerd worden, mits ze minimaal zes tot zeven maanden oud zijn. Door op jonge leeftijd uw teef te laten castreren, wordt de kans op melkkliertumoren (borstkanker) aanzienlijk verlaagd. Indien een teef na de vierde loopsheid of later wordt gecastreerd, is de kans op deze tumoren 40%!
Bij teven die voor de eerste loopsheid zijn gecastreerd komen veel vaker blaasontstekingen voor en ontstekingen aan de vagina. Daarnaast geeft castratie voor de eerste loopsheid bij grote rassen, zoals de rottweiler, een verhoogd risico op het ontstaan van botkanker.
Recent wetenschappelijk onderzoek bij een grote groep golden retrievers heeft aangetoond dat het beter is teven na de eerste loopsheid te steriliseren. Er was een duidelijke toename van het optreden van heupdysplasie (HD) en het scheuren van kruisbanden bij teven die voor de eerste loopsheid waren gesteriliseerd. Bij teven die na de eerste loopsheid waren gesteriliseerd, was dit aantal minder. Tevens was er meer kans op het ontstaan van lymfeklierkanker. Waarschijnlijk is er meer kans op gewrichtsproblemen vanwege het effect van de loopsheid op de groei. De hormonen die worden aangemaakt tijdens de loopsheid zorgen ervoor dat de groeischijven in de botten sluiten, waardoor de groei stopt. Dit effect treedt niet op als een teef nooit loops wordt, wat mogelijk de ontwikkeling van het skelet negatief beïnvloedt.
Wat houdt een chirurgische castratie in?
Het doel van de operatie is het verwijderen van de eierstokken. Dit zijn klieren die in de buurt van de nieren liggen. Om de eierstokken te verwijderen maken we een snede in de middenlijn van de buik, vlak achter de navel. Daarna wordt de bloedvoorziening van de eierstokken met behulp van oplosbare draad afgebonden, waarna ze verwijderd kunnen worden. De baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze duidelijk afwijkend is.
Zijn er ook nadelen aan het castreren?
Naast voordelen zijn er helaas ook nadelen aan castreren. Medische gezien, wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen, omdat geen van deze nadelen levensbedreigend is, in tegenstelling tot de risico's bij niet castreren. De belangrijkste nadelen op een rijtje:
- Honden die zijn gecastreerd hebben een groter risico op overgewicht. Dit is echter te voorkomen door direct na de operatie minder of ander voedsel te geven. Of het dus echt een probleem wordt is afhankelijk van de eigenaar!
- Teven hebben na castratie een groter risico op ongemerkt urineverlies (passieve incontinentie). Vooral bepaalde grote rassen zoals Boxers, Dobermanns en Rottweilers zijn hier gevoelig voor. In de meeste gevallen is dit goed te behandelen met medicijnen.
- Bij sommige rassen, vooral die met lang golvend haar, kan een vachtverandering optreden. Hoewel medisch verder onschuldig, is het wel belangrijk dit van tevoren te weten.
- In zeldzame gevallen kan het ongunstig zijn om een hond met reeds aanwezige gedragsproblemen, zoals dominantie agressie, te castreren. Raadpleeg in deze gevallen eerst u dierenarts of een gedragstherapeut.