Laparoscopie (kijkoperatie)

Vrijwel pijnloze ingreep!

Vanaf 2010 kunt u bij ons ook voor laparoscopische ingrepen terecht! Laparoscopie betekent: kijken in de buik, een kijkoperatie dus. Door middel van een klein camera wordt er in de buikholte gekeken en in de buik geopereerd.

Waarvoor gebruiken we laparoscopie?

Deze nieuwe techniek biedt veel voordelen. Het is minder belastend én minder pijnlijk voor de hond! Bij mensen worden al heel veel operaties op deze wijze gedaan (kijkoperaties), maar binnen de diergeneeskunde is het nog relatief nieuw. Het wordt vooral toegepast bij het steriliseren van teven en castreren van reuen, waarbij 1 of 2 testikels in de buik zijn achtergebleven (cryptorchidie). Maar ook het nemen van biopten (weefselstukjes voor onderzoek) van organen in de buik, tumoren uit de buik verwijderen of het vastzetten van de maag ter preventie van maagtorsie (kanteling van de maag), is mogelijk.

Voordelen bij sterilisatie

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd, waaruit blijkt dat deze manier van opereren veel voordelen voor de hond oplevert. Zo blijkt dat de dieren veel minder napijn hebben. Ten eerste door een kleiner wondoppervlak: door slechts 2 kleine sneetjes in de buik gaan we met langwerpige tangen naar binnen en verwijderen we zo de eierstokken. Ten tweede hoeft er niet meer aan de eierstokken getrokken te worden om ze buiten de buik te brengen. Tijdens de laparoscopie is op een televisiescherm precies te zien wat er in de buik gebeurt. Hierdoor is er een betere controle op nabloeden. Doordat de sneetjes slechts zo'n 5 millimeter zijn, is de kans op infectie minimaal, komt wondbreuk niet meer voor en herstelt de hond veel sneller. Ze hoeft niet meer rustig gehouden te worden, maar mag de dag na de operatie, op zwemmen na, weer alles!

Indien tijdens de kijkoperatie blijkt dat de baarmoeder afwijkend is, dan moet alsnog via de 'oude' manier worden ingegrepen.

Kosten

De kosten voor laparoscopisch steriliseren, liggen iets hoger dan bij een sterilisatie via de normale manier. Er is namelijk specifieke (dure) apparatuur voor nodig, en een opleiding door een specialist. Deze extra investering maakt de prijs in onze dierenkliniek €125,- hoger dan die van een normale sterilisatie (prijs 2021). Wij weten echter zeker dat uw hond de voorkeur heeft voor laparoscopie!

Wij zijn er trots op dat we deze nieuwe operatie-techniek kunnen bieden. Het is de minst pijnlijke en veiligste manier van steriliseren. En wij willen, net als u, het beste voor uw dier.

De voordelen op een rij:

  • Minder pijn. Slechts 2 kleine gaatjes in de buik in plaats van een grotere snede waar handen doorheen moeten kunnen. Verder minder pijn doordat niet aan de eierstokken getrokken hoeft te worden en minder manipulatie van de andere buikorganen.
  • Snellere genezing. Kleinere wondjes genezen veel sneller en met minder complicaties dan één grote wond. Een kraag of rompertje is dan ook niet nodig. Door minder napijn herstelt de hond in zijn geheel ook sneller. De dag na de operatie mag de hond weer alles, behalve zwemmen: dat mag na een weekje alweer.
  • Minder kans op infectie: doordat er geen handen meer in de buik gaan, maar slechts 2 steriele instrumenten. Verder hoeven er geen buikorganen buiten de buik te worden gebracht.
  • Veiliger: doordat de operatietijd iets korter is, en de ingreep minder pijnlijk, is een minder diepe narcose mogelijk. Daarnaast is er door de camera in de buik een beter zicht in de buik, waardoor de kans op nabloedingen minder groot is. Ook andere organen kunnen bekeken worden.

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma