Narcose bij kortneuzige hondenrassen

De meeste eigenaren vinden het spannend als hun dier onder narcose gaat. Dat snappen wij bij Plusdierenklinieken heel goed. Wij besteden daarom bij ieder dier deskundige aandacht aan de narcose; van het onder narcose gaan, tot en met het weer wakker worden. Meer hierover kunt u hier (link naar https://www.plusdierenklinieken.nl/anesthesie.html) lezen.

Sommige dieren hebben wat extra aandacht nodig onder narcose, zoals kortneuzige hondenrassen (bachycephale honden) zoals bijvoorbeeld de Engelse en Franse bulldog, Mopshond, Boxer, Boston terrier en Shih tzu. Welke maatregelen nemen wij om deze rassen zo veilig mogelijk te kunnen anaestheseren?

Omdat deze dieren sneller benauwd worden zullen wij ze van begin tot het naar huis gaan van extra zuurstof voorzien. Na de eerste injectie (sedatie) wordt bij de hond een adembuis (tube) in de luchtpijp gebracht. Hierdoor hebben ze geen last meer van hun korte nauwe neus, lang gehemelte of nauwe luchtpijp. Met bewakingsapparatuur houden we in de gaten of de hond ook echt genoeg zuurstof krijgt. De tube wordt pas verwijderd als de hond wakker aan het worden is.

Deze rassen hebben grote bolle ogen die gevoeliger zijn voor uitdroging en beschadiging (ulceratie). Daarom wordt een speciale ooggel gebruikt tijdens de operatie, die u ook mee krijgt om de ogen te druppelen in de dagen na de operatie.

Veel van deze rassen hebben regelmatig kokhalzen (regurgitatie) en oprispingen van maaginhoud met maagzuur (reflux) door hun manier van ademen. Dit geeft irritatie en pijn aan de slokdarm. Tijdens de narcose kan er maaginhoud nog makkelijker teruglopen in de slokdarm dan normaal. Daarom starten wij een dag tevoren medicatie tegen kokhalzen en een maagwandbeschermer (ook voor de dagen na de operatie). Omdat we zeker niet willen dat er voedselresten teruglopen in de slokdarm en vooral keel, moeten de honden 12 uur tevoren nuchter worden gehouden.

Verder besteden we aandacht aan de houding (in borst buik ligging met kop wat omhoog) van de hond tijdens de narcose (indien de ingreep dat mogelijk maakt) en in de recovery, zodat ze makkelijker kunnen ademen. En letten we voor, tijdens en na de ingreep op oververhitting en ondertemperatuur.

Een korte neus of nauwe ademwegen is dus geen reden om niet onder narcose te kunnen, maar wel reden voor extra maatregelen. Alles is erop gericht om problemen tijdens en na de narcose te voorkomen!Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma