De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Gedrag

Gedrag

  • Gedrag van vogels
  • Onderzoek naar gedrag kromsnavels

Gedrag van vogels

Gedragsproblemen komen helaas heel veel voor bij in gevangenschap gehouden vogels. Dit kan gaan om overmatig schreeuwen, bijten, zichzelf kaal plukken (verenplukken) of zelfs zichzelf beschadigen (automutilatie), maar ook om erg angstig gedrag of overmatig seksueel gedrag. De oorzaak kan liggen in medische oorzaken, verkeerde opvoeding of opfok (dieren die met de hand opgefokt zijn vertonen veel vaker gedragsproblemen), maar ook aan verveling of verkeerde leefomgeving. Het is raadzaam voor de aanschaf van een vogel u goed te verdiepen in het normale gedrag en de oorsprong van uw vogel. Papegaai-achtigen zijn hele inteligente vogels.

Soms helpt verrijking van de omgeving (speeltjes, afwisseling) of ingaan op natuurlijke gedragingen (bijv. door het geven van fruittakken) voldoende. In ernstigere gevallen is het raadzaam op consult te gaan bij een dierenarts met verstand van vogels. Na het uitsluiten van medische oorzaken kan gekeken worden naar de omstandigheden waaronder de vogel gehouden wordt. Dierenarts Christel Baltus van PlusDierenkliniek Saendelft heeft zich bekwaamd in de geneeskunde van vogels, met name kromsnavels.

Onderzoek naar gedrag kromsnavels

Heeft u een parkiet of papegaai? Zou u ook meer willen weten over zijn/haar gedrag? Wij ook!

Onderzoekers van de Universiteit van Guelph (Canada) en Universiteit van Utrecht (Nederland) zijn op zoek naar eigenaren of verzorgers van papegaaien of parkieten die bereid zijn een online enquête over het gedrag en de leefomgeving van hun vogel(s) in te vullen. We zijn geïnteresseerd in alle papegaai-achtigen, van grasparkiet tot witkuifkaketoe tot hyacinthara. Daarbij willen we zowel informatie vergaren over gezonde vogels als over vogels met medische of gedragsproblemen. We nodigen u, als eigenaar van een papegaai of parkiet, daarom graag uit om deel te nemen aan dit internationale onderzoek. Uw bijdrage is van groot belang voor het verbeteren van het welzijn van papegaaien in gevangenschap. En wie weet, levert de deelname aan de enquête u ook nieuwe en verrassende inzichten op over uw eigen papegaai.

Ga naar www.parrotsurvey.com (enquete ook in het nederlands)

Terug naar Vogels