De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Euthanasie

Euthanasie

  • Euthanasie
  • Hoe gaat een euthanasie eigenlijk in zijn werk?
  • Mogelijkheden na overlijden
  • Betaling

Euthanasie

En dan moet je afscheid nemen…

Je huisdier in laten slapen, of wel: euthanasie. Een hele moeilijke beslissing om te nemen. En wanneer is het juiste moment? Niet te vroeg en niet te laat, dat is erg lastig te bepalen. Voor ieder dier en elke eigenaar ligt dat tijdstip weer anders. Maar zo’n beslissing wordt altijd uit liefde voor het dier genomen.

Euthanasie gaat altijd in samenspraak met een dierenarts. De dierenarts moet achter de beslissing tot euthanasie kunnen staan. Indien de dierenarts dat door bepaalde redenen niet kan, mag hij/zij de euthanasie weigeren. Gelukkig komt dit weinig voor.

In onze kliniek kunt u een afspraak maken voor euthanasie in een van de klinieken.

Soms is het erg moeilijk om de knoop door te hakken. Indien er teveel twijfel is, kan het boekje `zijn we niet te vroeg´ hier wellicht bij helpen. Bedoeling is erachter te komen hoe je werkelijk denkt (zonder teveel afleiding door emoties) over de toestand van je trouwe viervoeter; hoe gaat het nou echt met de kwaliteit van leven van je huisdier en is het de moeite waard om door te leven, of niet. Dit boekje is gratis verkrijgbaar aan onze balie.

Hoe gaat een euthanasie eigenlijk in zijn werk?

Als u met uw huisdier bij ons bent, zal de dierenarts u stap voor stap begeleiden.

  • Uw huisdier wordt eerst onder narcose gebracht. Als u wilt kun u tijdens het inwerken van de narcose even alleen zijn met uw huisdier. De dierenarts zal dan de kamer verlaten, zodat u rustig afscheid kunt nemen.
  • Als de narcose goed ingewerkt is, merkt uw dier niets meer van wat er in de omgeving gebeurt. Ook voelt hij geen pijn meer. De dierenarts spuit vervolgens het middel in waar uw dier steeds dieper van in slaap valt, totdat uiteindelijk het hart en de ademhaling stopt.
  • Als aandenken kunnen wij kosteloos voor u een pootafdruk maken.

Mogelijkheden na overlijden

Na het overlijden zijn er diverse mogelijkheden:

  • U kunt uw huisdier meenemen en zelf in uw tuin begraven.
  • U kunt uw huisdier in de kliniek achterlaten waar het wordt opgehaald door de dierenambulance. De dierenambulance brengt uw dier dan naar een destructiepunt van de gemeente.
  • U kunt uw huisdier in de kliniek achterlaten en op laten halen door het crematorium. Uw dier wordt dan naar het dierencrematorium gebracht, waar het in overleg met u gecremeerd of begraven wordt. Het is ook mogelijk om de as retour te krijgen in een urn.
  • U kunt uw huisdier zelf wegbrengen naar het dierencrematorium. Er zijn informatiefolders van het crematorium bij onze kliniek verkrijgbaar.

Betaling

Na de euthanasie kunt u per pin of contant bij de balie betalen.

Terug naar Konijnen en knaagdieren