Door het natuurlijk gedrag van konijnen laten zij eventuele problemen heel slecht of heel laat zien. Op het moment dat we opmerken dat een konijn ziek is, dan is het vaak al langer ziek en zijn we soms te laat. Het is daarom heel belangrijk om de omstandigheden optimaal te houden, zodat we kunnen voorkomen dat het konijn ziek wordt. Een heel belangrijke factor daarin is de voeding. Veel gezondheidsproblemen bij konijnen komen namelijk voort uit fouten in de voeding.
Goede voeding voor konijnen bestaat uit vijf onderdelen: hooi, hooi, hooi, groente en biks.
Vezels
Konijnen hebben een grote blinde- en dikke darm waardoor ze veel ruwvoer kunnen verwerken. Onder ruwvoer verstaat men voeding met een hoog vezelgehalte zoals hooi, gras (niet te jong) en stro. Dit ruwvoer moet het hoofdbestanddeel van de voeding zijn!
Brokjes
Daarnaast kunt u met mate krachtvoer verstrekken in de vorm van biks (groen/bruine korrels). Een goed merk biks is bijvoorbeeld Science Selective (verkrijgbaar bij PlusDierenKlinieken tegen laag tarief). Het is beter om geen gemengd voer (zoals zadenmengsels of muesli-mixen) te geven. Bij deze voeders kunnen konijnen de lekkere dingen er uitzoeken en laten ze vaak de biks staan (of ze gooien ze er uit). Terwijl er juist in deze biks de belangrijke vitamines en mineralen zitten. Veel konijnen krijgen helaas te veel krachtvoer. Als gevolg daarvan eten ze te weinig hooi en kunnen ze ziek en te dik worden. Veel konijnen die geen hooi lijken te willen eten, krijgen eigenlijk te veel biks. Door minder biks te geven, kunnen ze weer hooi gaan eten. Dit is heel belangrijk voor de gezondheid van het gebit en darmen. Doordat er veel calcium in de biks zit, kunnen ze bovendien blaasgruis (sludge) en blaasstenen ontwikkelen. Aanbevolen wordt om maximaal 20 gram per kilogram lichaamsgewicht biks per dag te geven. Daarnaast dus onbeperkt vers hooi uit een ruif (dus niet van de vloer).
Er is ook speciaal aangepaste voeding voor jonge en oude konijnen (< 3 maanden en > 6 jaar).
Groente en fruit
Naast de normale voeding kunnen er extra groenten en fruit gegeven worden. Zoete fruitsoorten, zoals banaan en kiwi, zijn niet goed voor konijnen vanwege teveel aan suiker. Dus liever deze niet geven, ondanks dat ze het erg lekker vinden. Geef fruit en groente altijd vers, gewassen en op kamertemperatuur, maar vooral ook met mate! Dus geen hele stronken of halve appels. Laat een konijn altijd eerst wennen aan een bepaalde voeding door met kleine hoeveelheden te beginnen. Zo kun je langzaam steeds meer groente gaan geven. Constant nieuwe groentes geven, is dus niet goed voor ze. Uiteindelijk bouw je een menu van verschillende groentes waar het konijn aan gewend is. Het mooiste is om minstens drie soorten groente te geven. Let altijd goed op hoe ze reageren op de nieuwe groente. Sommige konijnen kunnen wat overgevoelig reageren met diarree als gevolg.
Hier volgt een lijst met groenten en kruiden die geschikt zijn voor het konijn:
- Boerenkool
- Bloemkoolbladeren en stronken
- Wortelgroen (wortels zelf bevatten veel suiker en zijn daardoor niet zo goed)
- Appel met schil
- Broccoli
- Basilicum
- Waterkers
- Paksoi
- Andijvie
- Witlof
- Beperkte hoeveelheid peterselie
- Paardenbloemen
- Beperkte hoeveelheid selderij
- Geplukt gras in beperkte mate (geen gemaaid gras)
- Munt
- Koriander
- Loof van bieten (blad)
Wees altijd voorzichtig met gras en paardenbloemen die u uit de natuur haalt, aangezien de kans op besmettelijke ziekten (VHD), overgebracht door wilde konijnen dan groter wordt.
Groenten die niet geschikt zijn voor konijnen:
- Alle andere koolsoorten
- Bieslook
- Prei
- Ui
- Knoflook
- Rabarber
- Aardappel(schillen)
- Sla
- Alfalfa
Planten die niet geschikt zijn voor konijnen:
- Vlier
- Wolfskers
- Lelietje-van-dalen
- Bitterzoet
- Rhododendron
- Vingerhoedskruid
- Iris
- Klimop
- Wilde liguster
- Taxus
- Lupine
Knaag- of liksteen
Een knaag- of liksteen is absoluut niet goed voor een konijn. Zij hebben bij een normale voeding deze extra mineralen helemaal niet nodig en kunnen er alleen maar last van blaasstenen door krijgen. Dus ondanks dat het vaak op de verpakking staat: niet doen!
Om uw konijn veilig te laten knagen, kunt u ze eventueel een wilgentak geven of hout afkomstig van fruitbomen. Geef nooit hout van andere bomen.
Voor vragen of voor goede konijnenvoeding kunt u altijd in onze praktijk terecht. Bij problemen met eten of de ontlasting raden we u aan om meteen contact op te nemen met de praktijk.