Braken door zout: Een slecht plan

Regelmatig worden wij gebeld over een dier dat iets verkeerds gegeten heeft. Een voorwerp (sok, plastic muis oid) of een mogelijk giftige stof (bijv. humane medicijnen, chocolade, bestrijdingsmiddelen). Het beste is dan, om het dier zo snel mogelijk te laten braken. Voorheen werd veelal geadviseerd om het dier een schep keukenzout te geven. Inderdaad gaat een deel van de dieren daarop braken. Het komt echter regelmatig voor dat dieren door een teveel aan zout overlijden. Daarom wordt dit nu sterk afgeraden. Zelfs 1 schep zout kan al fataal zijn voor uw dier.

Hoe komt dat?

Zout kan braken opwekken, doordat het irriterend werkt op het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Blijft het echter in de maag, dan lost het zout op en wordt in het bloed opgenomen. Doordat de hoge zoutconcentratie in het bloed water aantrekt van de omringende weefsels, kan dit leiden tot uitdroging van de cellen. In de hersenen kan dat zorgen voor schade met neurologische klachten als gevolg. De hond wordt rusteloos, prikkelbaar, krijgt toevallen, of wordt juist sloom. Andere symptomen zijn spiertrekkingen, een verhoogde temperatuur, veel plassen/drinken, versnelde ademhaling en hartslag en hartritmestoornissen. Uiteindelijk kan het dier in coma raken en overlijden. In Amsterdam overleed een Schipperke 10 uur na het eenmalig ingeven van zout. De hond had daarop wel wat gebraakt, en later bij de dierenarts, na een injectie om braken op te wekken, nogmaals. Helaas was er al te veel zout in het lichaam opgenomen. De andere hond was een 12 1/2 jaar oude Skye terriër van 18 kilogram, die tweemaal een eetlepel zout kreeg. De hond kreeg na 6 uur epileptische aanvallen, en raakte 12 uur later in coma.

Conclusie

Op internet, in EHBO-boeken voor dieren en door dierenartsen wordt het geven van een schep zout nog steeds als advies gegeven, maar gezien het bovenstaande moeten wij dat ten zeerste afraden. De meest veilige manier om een hond te laten braken, is door het geven van een injectie apomorfine, wat bij ons in de kliniek kan gebeuren.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma