Het zindelijk maken van een hond

Honden zijn van nature zindelijke dieren. Zindelijk maken is een kwestie van stimuleren en aanmoedigen. Het ontwikkelen van het bij de geboorte meegekregen instinct om het 'nest' niet te bevuilen levert normaal gesproken geen problemen op.

Wilde hondachtigen en wolven houden hun hol schoon. Alle uitwerpselen van de pups worden door de ouders weggebracht. Zodra de pups kunnen lopen, zoeken zij zelf een plekje buiten het nest om hun behoefte te doen. Het is daarom belangrijk dat de pup al bij de fokker in een zo schoon mogelijke omgeving opgroeit. Een fokker die verantwoord te werk gaat, voorkomt dat de jonge hondjes tussen hun eigen uitwerpselen moeten zitten. Vaak liggen er kranten op de vloer van de speciale werpkist of is er een afgezette loopruimte voor de pups gereserveerd. In die ruimte zoeken de pups een plek voor hun behoefte die zo ver mogelijk verwijderd is van de plaats waar ze slapen. Stro is als ondergrond minder geschikt omdat urine en uitwerpselen er doorheen zakken. Verder kan stro niet worden schoongemaakt en moet het telkens volledig worden vervangen. Gebeurt dat niet, dan wennen de pups eraan om in hun eigen viezigheid te zitten. Het wordt dan voor de nieuwe eigenaar moeilijker om de pup zindelijk te maken.

Ongelukjes voorkomen

Voor de pup die we net bij de fokker hebben opgehaald, geldt dat ons huis te groot is om het als nest te beschouwen en schoon te houden. Daarom zullen er de eerste weken de nodige ongelukjes gebeuren. Probeer ongelukjes zoveel mogelijk te voorkomen door de pup goed in de gaten te houden. Pak hem op en zet hem buiten bij voortekenen zoals snuffelen, piepen of een rondje draaien vertoond. De meeste pups 'moeten' als ze een slaapje hebben gedaan, als ze net hebben gegeten of gespeeld. Pak het hondje op (de ene hand onder zijn achterste en de andere tussen zijn voorpoten) en zet hem buiten op een plekje dat geschikt wordt geacht als hondentoilet. Dat kan een stukje tuin zijn of bos of openbaar groen waar het geen kwaad kan. Iedere keer hetzelfde plekje dat snel bereikbaar is!

Wie een terras heeft kan er tijdelijk een of twee tegels uithalen, zodat de pup leert om op dat plekje zand zijn behoefte te doen. Is hij eenmaal zindelijk, dan kunnen de tegels weer terug en komt de hond niet meer in de verleiding. Ook op het balkon van een flat gaat het prima. Het is te overwegen om daar een stukje gras neer te leggen om een toiletje te markeren. Een oude kleine zandbak met zand volstaat ook. De geurtjes die er blijven hangen, zullen de pup stimuleren om er een volgende keer weer zijn behoefte te doen.

Dezelfde plek

Waar het hondentoilet ook geïnstalleerd wordt, het is belangrijk dat de pup telkens op dezelfde plek terugkomt om zijn behoefte te doen. Laat hem niet door de hele tuin zijn behoefte doen! Neem de pup aan de lijn mee naar de bewuste plaats of zet hem daar neer. Houd hem dan ook aan de lijn, zodat hij niet uit eigen beweging ergens anders naar toe kan. Bij erg jonge pups is het handig om hem in huis op te pakken en pas op zijn toilet weer neer te zetten, zodat er onderweg niets kan gebeuren. Het oppakken zet direct een rem op de behoeftedrang. Wacht bij het hondentoilet geduldig (!) tot de pup door de achterpoten zakt en moedig hem dan direct aan met vriendelijke woorden. Wees enthousiast, want als uw pup zijn behoefte doet is hij de knapste pup van de wereld!!

Ongelukjes

Ondanks alle oplettendheid zal er in het begin soms het nodige in huis terecht komen. De voortekenen zijn niet altijd even duidelijk. Maak u dan vooral niet boos en haal in geen geval de hond met zijn neus erdoor. Hij weet niet beter en zal schrikken en zenuwachtig worden van uw bestraffing. Ruim het ‘corpus delictum’ rustig op en gebruik geen schoonmaakmiddel met ammoniak erin. Die geur werkt juist aanlokkelijk.
Een pup is nog niet in staat zijn behoefte lang op te houden, dus laat de pup niet te lang alleen thuis. De opwinding en de nervositeit als hij merkt alleen achtergelaten wordt, kan voldoende zijn om de sluizen open te zetten. Het heeft geen enkele zin om de pup daarvoor bij thuiskomst te straffen. Boze woorden zullen hem alleen maar onzeker maken en ervoor zorgen dat hij een volgende keer uw thuiskomst met angst tegemoet ziet. Sommige pups gaan daarom hun eigen behoefte opeten of het op een plek doen waar niemand het ziet.

De eerste nachten

Vroeger werd geadviseerd om de pup in een doos of kist te zetten waar hij niet uit kon. Ergens op een rustige plek, bijvoorbeeld in de keuken. Er werd dan bij gezegd zijn gejammer en geblaf te negeren. Probeer u eens voor te stellen hoe de pup zo'n nacht beleeft. Het hondje zat tot nu toe veilig bij moeder, broertjes en zusjes in het nest. Ineens is hij uit die vertrouwde omgeving en ergens anders heen gebracht. Dan wordt hij ook nog opgesloten en voor het eerst van zijn leven moederziel alleen gelaten! Afgezien van deze uiterst onplezierige ervaring, kleeft er nog een nadeel aan deze methode. Omdat de pup zijn behoefte nog niet goed kan ophouden, zal hij dat, noodgedwongen, in zijn doos/kist doen. Op deze manier leert het hondje zijn eigen slaapplaats te bevuilen en dat heeft een averechts effect op het zindelijk maken. Zie ook "Leren alleen zijn"

De doos

Gelukkig is er een manier om de nieuwe pup ook die allereerste nacht goed door te helpen. De pup mag wel in een doos of kist slapen, maar naast uw bed.

De doos moet zo groot zijn dat de pup er goed in past en lekker kan liggen maar zonder dat hij van de ene naar de andere plek kan verhuizen. Hij moet er ook niet uit kunnen klimmen. Laat de pup voor het slapen gaan nog een keer goed uit en zet hem dan in zijn slaapdoos. Spreek hem nog even kort geruststellend toe, maar ga niet in op eventuele protesten. Na een tijdje zal de pup door hebben dat er niets meer te beleven valt en valt in slaap.
Zodra de pup het gevoel heeft dat hij moet plassen of poepen wordt hij onrustig en gaat misschien wat piepen. Doordat de doos vlak naast uw bed staat, hoort u dat en weet u dat het tijd is om de pup uit te laten. De eerste nachten zijn een aantal sanitaire stops nodig, maar al snel zal dat minder vaak voorkomen. Dan zet u de doos in fasen steeds verder van het bed. Tot de definitieve slaapplaats van uw hond.

Kamerkennel

In plaats van een doos of kist kunt u ook gebruik maken van een bench. Dat is een draadkooi die handig op te vouwen en te verplaatsen is. U kunt een bench ook gebruiken in de woonkamer op momenten dat u even (dus niet uren achtereen!) de handen vrij wilt hebben voor andere zaken. Wen de pup aan de bench door hem er zijn eten in te geven en er een lekkere kluif in te leggen. Zo bouwt de pup plezierige associaties op met het bench en zal hij het snel gaan beschouwen als een veilige haven. Een bench mag nooit een strafhok zijn!
De bench is ook verstandig als er naast de jonge hond ook jonge kinderen in huis zijn. Om ongewenste confrontaties tussen hond en kind te voorkomen kan de hond buiten het bereik van de kinderen worden geplaatst. Op die manier komt de hond ook aan zijn nodige slaap toe. Laat hond en kind nooit zonder toezicht alleen en leer de kinderen zo snel mogelijk dat ze de hond op zijn slaapplaats met rust moeten laten.

Straatzindelijk

Als een pup zindelijk is, begin dan met buitenregels te stellen. Vind het niet goed dat de hond zelf uitmaakt waar hij zijn boodschap deponeert. Voor reuen geldt, dat het helemaal niet nodig is dat zij overal hun poot optillen. Vaak is dat niet een kwestie van nodig 'moeten', maar willen ze daarmee aan andere honden laten weten dat ze er zijn. Het is een stuk vlagvertoon waarmee ze hun belangrijkheid aantonen. Loop met de aangelijnde hond stevig door op plaatsen waar u niet wilt hebben dat hij zijn poot optilt. Zeg kordaat 'nee' als hij toch aanstalten maakt en blijf doorlopen. Geef hem gelegenheid op een plek waar het geen kwaad kan. Zorg dat u altijd wat bij u hebt om de ontlasting op te ruimen. Wettelijk bent u dit verplicht, ook op hondenlosloop plaatsen! Er is een uitgebreid assortiment van poepzakjes en poepzakhouders bij ons verkrijgbaar. Een plastic zakje is ook een goed alternatief.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma