Winterklaar maken van het konijn

De koude dagen staan weer voor de deur. Wij kruipen met onze huisdieren weer dicht tegen de verwarming of voor de open haard. Voor onze konijnen die buiten verblijven, is dat niet mogelijk. En vaak ook niet wenselijk. Maken we ons in de zomer zorgen dat de konijnen het niet te warm krijgen, zo moeten we in de winter opletten dat ze het niet te koud krijgen.
Tot ongeveer -10°C kunnen de meeste konijnen prima buiten verblijven. Het is zelfs niet wenselijk om ze naar binnen te halen, tenzij het niet anders kan. Er zijn wel wat maatregelen die u moet treffen om te zorgen dat ze daar goed tegen kunnen.

Maatregelen
 * Zorg dat het hok niet met de opening in de wind staat.
* Er moet sowieso een winddichte ruimte (nachthok) zijn waar het konijn uit de wind en droog kan zitten.
* Voorzie uw konijn ruim van hooi en stro als isolatie, met name in het nachthok
* Zorg dat er altijd vloeibaar drinkwater is (zie verder)
* Zorg voor voldoende (eventueel extra) voeding
* Meerdere konijnen kunnen elkaar lekker warm houden. Een maatje is natuurlijk niet alleen fijn voor de winter.
* Ga regelmatig kijken bij uw konijn. Ze zitten misschien vaker en langer binnen (hoewel sommige dol op sneeuw zijn), dus een ziek konijn is makkelijker te missen. Voel in de nek of deze nog warm is.

Drinkwater
Dit kan soms wel een uitdaging zijn. Wat kun je wel doen, wat doe je zeker niet?
* Drinkfles: deze bevriest vrij gemakkelijk, zeker in de tuit. Een isolatiehoesje of warme sok om de fles kan hierbij helpen. Sommige konijnen knagen hier echter aan.
* Waterbak: een zware stenen bak met brede voet omgeven door stro bevriest minder snel. Er moet wel op gelet worden dat het konijn hier wel uit wil drinken en dat hij de bak niet omgooit.
* Toevoegingen: niet doen! Suiker in het water helpt vaak niet en is slecht voor de darmen. Zout in het water helpt misschien wel, maar maakt ze echt ziek (net als zeewater drinken). Alles wat bij het drinkwater wordt gedaan, kan er ook toe leiden dat uw konijn helemaal niet meer wil drinken.

Toch naar binnen
Als het konijn toch naar binnen moet omdat het te koud is of vanwege een andere reden, dan is het beter om ze iets warmer te plaatsen en niet meteen naast de open haard. Een afgesloten schuur kan dan uitkomst bieden. Konijnen die langer dan een paar dagen tot weken binnen zijn, verliezen hun wintervacht. Deze konijnen dus niet meer naar buiten tot het voorjaar.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met één van onze klinieken.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma