alt=

Belangrijk nieuws voor eigenaren van een grijze roodstaart papegaai!

Vanaf 1 januari 2017 is de grijze roodstaart papegaai (waarvan de Timneh een ondersoort is) op de CITES lijst verplaatst van CITES 2 naar CITES 1. Doel hiervan is te voorkomen dat in het wild gevangen papegaaien, welke ernstig worden bedreigd, geïmporteerd en verhandeld worden. Zo wil de overheid de vogelhandel meer aan banden te leggen.

Wat betekent dat? Per 1 januari 2017 mogen grijze roodstaart papegaaien alleen nog met een identificatie en de juiste papieren worden verhandeld . Bij iedere verkoop, koop of herplaatsing van een grijze roodstaart moeten er officiële CITES papieren bij zijn. Nu denkt u misschien uw vogel nooit weg te doen, maar bedenk dat er veel situaties zijn waarbij dat toch kan gebeuren de komende 10 tot 40 jaar! Uw werk-, gezins- of financiële situatie kan veranderen, u kunt chronisch ziek worden of komen te overlijden, allemaal redenen waarom uw vogel misschien beter ergens anders kan gaan wonen. Het gevolg van deze wetgeving is dat u vanaf 1 januari 2017 moet kunnen aantonen dat uw grijze roodstaart al voor deze datum in uw bezit was, wilt u de bijbehorende CITES formulieren kunnen aanvragen.

Helaas doet de overheid niets aan voorlichting over deze kwestie, daarom willen we u graag adviseren actie te ondernemen voordat het te laat is!

Vogels met een identificatiechip
Controleer op www.chipnummer.nl of de vogel geregistreerd is op uw gegevens.

Vogels met een pootring
Dit moet een gesloten metalen officiële pootring zijn met een geboortejaar en unieke identificatie nummer. Dan moet u vervolgens zorgen dat uw kunt aantonen dat u deze vogel in bezit had voor 1 januari 2017. Dit kan door middel van een aankoopbewijs waar dit ringnummer ook op vermeld staat! Indien u dat niet heeft, raden wij u aan om u voor 1 januari 2017 bij een dierenarts in te schrijven met al u adresgegevens en de gegevens van de vogel. Vraag hiervan een uitdraai met inschrijfdatum. Als uw vogel eerder ooit bij een dierenarts is geweest kunt een uitdraai van patiëntenkaart opvragen, mits daar ook het ringnummer op staat. Er wordt door sommige eigenaren nu foto's gemaakt met de vogel en een krant met datum, maar wij betwijfelen zeer of dat straks rechtsgeldig gaat zijn.

Vogels zonder chip of (correcte) pootring
We raden u aan uw vogel zo snel mogelijk te laten chippen en registreren door een dierenarts. Bij Plusdierenklinieken hebben we speciale actiepijs voor papegaaien: chippen kost in december 2016 slechts €20,- inclusief registratie! Wilt u uw vogel ook meteen na laten kijken door een dierenarts dan hebben we speciale prijs van consult+ ontlastingsonderzoek+ chip voor €70,-!

Heeft u een vogel met identificatie en gaat deze naar een nieuwe eigenaar? Dan kunt u een CITES A formulier aanvragen bij het CITES bureau. Koopt u een grijze roodstaart of een Timney? Vraag dan naar de papieren en de CITES formulieren.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma