Vuurwerkangst bij de kat

Is uw kat bang voor vuurwerk?!

Van nature vindt een kat vuurwerk niet leuk. Maar voor sommige katten (en hun eigenaren) is het een regelrechte ramp. Vaak wordt gevraagd om een "vuurwerk-tablet" bij de dierenarts, een medicijn dat het dier rustiger/suffer moet maken. Hier zitten echter zo veel nadelen aan (zie onder "Medicatie"), dat we dit niet geven. De inzichten over wat deze medicatie doet met de kat zijn de laatste jaren flink gewijzigd. Als medicatie wenselijk is geven we andere tabletten mee dan voorheen.

Wat helpt wel?

Als uw kat alleen bang is tijdens vuurwerk en wegkruipt onder de tafel of trap, kunt u overwegen om niets te doen. Het is voor de kat niet erg om één keer per jaar even bang te zijn. Het gedrag moet alleen niet verergeren. Onrustig door de kamer rennen, constant bij de baas willen zijn en dagen voor Oud & Nieuw niet meer naar buiten willen zijn goede redenen om wél iets te doen. De beste en meest succesvolle manier om uw kat van zijn angst af te helpen is TRAINING. Dit vergt tijd en moeite van de eigenaar, maar uw kat heeft hier de rest van zijn/haar leven wat aan!

Vuurwerk-CD

De eenvoudigste vorm van gedragstherapie is trainen met behulp van de vuurwerk-cd van Tinley. Zo kunt u uw kat laten wennen aan vuurwerk- en andere geluiden. Dit kan gecombineerd worden met een speciale voeding tegen stress (Royal Canin Calm) of met medicatie die de angst verlaagd waardoor de kat makkelijker leert (zie hieronder). Er moet wel op tijd mee begonnen worden! Het liefst al in september, in ieder geval vóór december, want een leerproces heeft pas resultaat als het vaak herhaald wordt. De cd is bij ons te koop.

Feromonen

Er bestaat een verdamper met kalmerende werking, die u in het stopcontact steekt: de FELIWAY verdamper. Deze bevat geurstoffen (feromonen) die normaal door de moederkat worden afgegeven voor de kittens. Mensen kunnen dit niet ruiken, maar de kat wel. Door de kalmerende geur reageert de kat minder heftig op prikkels van buitenaf. Ook hierbij geldt dat u er op tijd mee moet beginnen. Minimaal 1 week, maar het liefst 2 tot 3 weken vóór het vuurwerk begint.

Medicatie

De meeste tabletten die voorheen door dierenartsen werden meegegeven (acepromazine) zorgden dat de kat heel suf werd. Helaas werd de gevoeligheid voor geluid door deze medicijnen vergroot. De kat was echter te suf om te kunnen reageren, waardoor de angst juist erger werd. Bij veel katten zie je dat ze steeds heftiger gingen reageren op knallen van vuurwerk. Geluidsangst bereidde zich ook uit zoals angst voor onweer, motoren, een vallend boek, enzovoort. Een ander nadeel van deze kalmeringsmiddelen was dat het effect ervan onvoorspelbaar was. Het kon te weinig helpen, een te diepe slaap veroorzaken of veel te lang werken.

Sommige middelen mogen niet worden gegeven aan dieren die last hebben van leverproblemen, hartfalen of epilepsie. De middelen zijn pas na 24 uur volledig uitgewerkt, tot die tijd mag de kat niet naar buiten. Als laatste hebben alle medicijnen bijwerkingen. Dit zijn allemaal redenen om zeer terughoudend te zijn hiermee. Mocht u dit toch willen, of als het te laat is om uw kat nog te trainen, dan geven wij andere medicijnen dan voorheen, waarbij uw dier minder suf wordt én die minder nadelen hebben.

Mogelijkheden voor medicatie:

  • Zylkène: is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress. U begint hier het best een maand van tevoren mee. Als u een paar dagen van tevoren begint is het effect er wel, maar kleiner. Het zijn capsules met poeder die u kunt openbreken en mengen met wat lekkers.
  • Alprazolam: een angstremmend diergeneesmiddel dat ook bij mensen met angststoornissen wordt gebruikt. Het mag maximaal 3 dagen achter elkaar gegeven worden, maximaal 3x per dag. U kat wordt hier nauwelijks suf van maar mag niet naar buiten. Alprazolam is een humaan middel en mag alleen voorgeschreven worden indien diergeneeskundige middelen niet toegepast kunnen worden. Voor meer informatie: klik hier.


Voeding

Royal Canin heeft een volledige voeding (Calmdieet) waar ingrediënten in zitten die stressverminderend werken. Voor een optimale resultaat moet hier een maand voor het vuurwerk mee gestart worden. Dit moet gegeven worden in plaats van de normale voeding van uw kat. Voor meer informatie kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Tips voor de laatste dagen

Doe het kattenluik in de ochtend van oud & nieuw dicht en houd de kat binnen
Sluit, indien nodig, de kat op in een aparte ruimte met een kattenbak, eten en drinken. Dit voorkomt dat de kat uit huis ontsnapt.
Doe de gordijnen dicht en zet muziek aan om flitsen en knallen te dempen.

Een gelukkig en stress-vrij Oud & Nieuw toegewenst!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma