Vuurwerkangst bij de hond - de nieuwste inzichten

Niets doen?

Veel honden zijn bang tijdens het vuurwerk op Oudejaarsavond. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Als uw hond alleen bang is tijdens het vuurwerk zelf, en hijgerig in z'n mand ligt of onder de tafel of trap kruipt, kunt u overweg en om niets te doen. Het is voor de hond niet erg om één keer per jaar even bang te zijn. Het gedrag moet alleen niet verergeren.

Negeren?

Veel baasjes vragen zich af of ze moeten negeren of troosten bij angstgedrag? Jarenlang zei men dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, je de hond moet negeren. Troosten zou het angstgedrag versterken, was het idee. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit niet juist is. Het troosten is niet de beloning, maar het doen ophouden of het weggaan van de dreiging. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan, gaat hij/zij gedrag ontwikkelen om een dreiging te laten verdwijnen. Zo kan hij blaffen of uitvallen naar een brommer die toch doorrijdt, waardoor de hond kan leren dat uitvallen werkt: de brommer gaat er immers vandoor. De hond kan vluchten voor enge objecten, mensen of dieren, waarbij hij leert dat hij sneller is en dat door vluchten de dreiging verdwijnt. Maar dat is niet het gedrag wat wij willen.

Troosten!

Honden mogen best steun hebben. U bent in zijn ogen de leider. Een leider zorgt voor de bescherming van zijn roedel en helpt zijn roedel in moeilijke tijden. Negeren en het hem zelf laten uitzoeken kan resulteren in een hond die wegvlucht voor het onweer in plaats van naar zijn baas toe te rennen voor steun. Het kan ook zijn dat uw hond naar u kijkt om uw reactie te peilen. Als de hond schrikt van een rotje, ga daarom niet met veel bombarie schelden op die kinderen die veel te vroeg beginnen met het afsteken van vuurwerk. Blijf rustig, onderdruk uw boosheid en laat uw hond merken dat u snel van de schrik herstelt. Loop rustig door. Uw hond is nu in staat uw reactie in te schatten: “Oké, ik hoef me hier niet druk om te maken” en zal dan zelf niet of minder bang zijn.
Er is door dr. M.B.H.Schilder van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de invloed van troosten op het angstgevoel van de hond. Hier het resultaat:
Moet de hond het alleen uitzoeken, dan duurt het heel lang voordat de hond hiervan herstelt.
Steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan of bij de hond te gaan zitten, dan werkt dit angst/stress-reducerend.
Gaat de eigenaar de hond aanhalen en toespreken, dus troosten, dan neemt het angstgevoel van de hond nog sneller af. Het nadeel kan zijn dat hele slimme honden soms angstgedrag gaan vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen, terwijl ze niet bang zijn.
Komt uw hond steun bij u zoeken geef hem die steun dan ook, zodat de angst/stress vermindert. Leer hem dat hij bij u de steun vindt die hij nodig heeft en dat hij bij u minder stress hoeft te voelen. Als u dit doet zal de hond in plaats van weg te vluchten, naar u toekomen, want u bent de baas waar hij op kan rekenen!

Wanneer wel ingrijpen?

Uren onrustig door de kamer rennen, constant bij de baas willen zijn en dagen voor Oud & Nieuw niet meer naar buiten willen of niet meer willen eten, zijn goede redenen om wél iets te doen. Ook als de angst overslaat op andere harde geluiden zoals onweer, een motor, een dichtslaande deur of een boek dat valt, is het beter in te grijpen. De beste manier om uw hond van zijn angst af te helpen is TRAINING. Dit vergt tijd en moeite van de eigenaar maar uw hond heeft hier de rest van zijn/haar leven wat aan!

Trainen met behulp van een vuurwerk-CD

De eenvoudigste en beste vorm van gedragstherapie is trainen met behulp van een speciale vuurwerk-cd, bijvoorbeeld van gedragsinstituut Tinley. Dit kan gecombineerd worden met medicatie die de angst verlaagt én waardoor de hond makkelijker leert (zie hieronder). Ook bestaat er een speciale voeding tegen stress (Royal Canin Calm) die de training kan ondersteunen. Er moet wel op tijd met trainen begonnen worden! Het liefst al in september, in ieder geval vóór december, want een leerproces heeft pas resultaat als het vaak herhaald wordt. Daarom dus nu al aan de slag ermee!

De training met de vuurwerk CD werkt het beste buiten. U kunt bijvoorbeeld in de achtertuin trainen of de CD afspelen in een draagbare CD speler of in de autoradio. Soms is niet alleen het vuurwerkgeluid het probleem maar ook de kruitdampen die ermee gepaard gaan. De geur van kruit kunt u tijdens het trainen met de CD toevoegen door op afstand kanlerwten te gebruiken. Die geven weinig geluid maar hebben wel de geur van kruit.

Gehoorbescherming

Honden horen vele malen beter dan mensen en voor hen zijn de knallen oorverdovend en daardoor extra eng. Door de hond te trainen om gehoorbescherming te accepteren, kunt u voorkomen dat de hond bij iedere knal opschrikt. Ook met deze training dient u tijdig te beginnen. U kunt de hond het beste trainen door de oorkappen te combineren met wat lekkers. U laat de kappen zien en geeft de hond een koekje. Als de hond de kappen niet eng vindt, raakt u de kop met de kappen aan en geeft u weer een koekje. Zo kunt u het langzaam uitbreiden. Er zijn speciale oorkappen voor honden maar u kunt ook gehoorbescherming voor kinderen of voor volwassen personen gebruiken, afhankelijk van het formaat van uw hond.

Medicatie?

Als training niet helpt, of de angst als zó groot is dat de hond op ieder geluid al reageert, is het nodig om medicatie te geven tegen de angst. Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.
De tabletten die vroeger werden gebruikt (met als werkzame stof acepromazine) bleken niet goed te werken. Ze verhogen namelijk de gevoeligheid voor geluid terwijl de hond te suf werd om te kunnen reageren. Hierdoor werd de angst juist erger. Veel honden gingen steeds heftiger reageren op knallen van vuurwerk en daarna ook op andere harde geluiden.
Gelukkig is er nu medicatie die echt angstverlagend werkt, en die minder bijwerkingen hebben dan voorheen. Let op, sommige middelen mogen niet worden gegeven aan dieren die last hebben van leverproblemen, hartfalen of epilepsie.
Mogelijkheden voor medicatie:
Zylkène is een natuurlijk product dat helpt bij diverse vormen van stress. U begint hier het best een maand van tevoren mee. Als u een paar dagen van tevoren begint is er wel effect, maar kleiner.
Adaptyl is ook een natuurlijk middel dat helpt de hond te ontspannen en stress beter te controleren. Kan een dag van tevoren gegeven worden.
Alprazolam: een angstremmend geneesmiddel. Het mag maximaal 3 dagen achter elkaar gegeven worden, maximaal 3x per dag. Uw hond wordt hier nauwelijks suf van.
Bij milde angst kan het Calmdieet voldoende zijn. Voor een optimaal resultaat moet hier een maand voor het vuurwerk mee gestart worden. Dit krijgt de hond in plaats van zijn normale voeding.

Op de avond zelf

Naast het steunen van uw hond kan een goede voorbereiding ervoor zorgen dat een milde angst niet overgaat in steeds erger wordende angst. Daarvoor geven we u een paar tips:
Laat uw hond niet vlák voor de jaarwisseling uit, maar een paar uur voordat het vuurwerk begint.
Laat uw hond ook een paar dagen van tevoren niet loslopen, om wegrennen te voorkomen als de hond schrikt.
Als uw hond graag ergens wegkruipt, creëer dan een veilige ruimte waar hij zich kan verstoppen. Dit werkt stressverlagend. Laat hem dan zijn gang gaan en probeer hem niet bij u te houden.
Doe de gordijnen dicht en zet de radio aan om geluid en licht van vuurwerk zo veel mogelijk te vermijden.
Bij héél erg angstige honden kan het goed zijn om op Oudejaarsavond een rustigere plek op te zoeken. Er zijn in Nederland een aantal vakantieparken die vuurwerkvrij worden gehouden.
Sommige honden hebben baat bij inbakeren, of een speciaal thundershirt.


De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement