Vragen over vaccineren bij de kat

"Waarom vaccineren we eigenlijk?"

  1. Om ziekte bij uw dier te voorkomen, zodat hij/zij een lang en gezond leven heeft
  2. Tegenwoordig worden er geregeld geïmporteerde dieren verkocht. Dit gaat gepaard met het feit dat ernstige ziektes zoals parvo e.d. weer vaker voorkomen. Hier kunnen we uw dier voor beschermen d.m.v. vaccineren
  3. De jaarlijkse vaccinatie is vooral ook een jaarlijkse gezondheidscontrole. Het is immers belangrijk om uw dier goed na te laten kijken. Sommige problemen zal u zelf opmerken, maar daarnaast is een controle van het gebit, de buikorganen en hart ook erg belangrijk.

"Wanneer moet ik mijn kitten laten vaccineren?"

Een jonge kat kan het beste gevaccineerd worden op 8 of 9 weken leeftijd en nogmaals op 12 weken leeftijd. De eerste weken van het leven heeft hij/zij de antistoffen van de moeder nog in het lichaam. Een basisvaccinatie bestaat altijd uit 2 vaccinaties met minimaal 3 weken tussentijd.

"Mijn kat komt niet buiten, daarom vaccineer ik hem/haar niet."

Deze stelling horen wij vaak aan de balie. Het advies aan de eigenaar is dan ook om hun kat wel jaarlijks te laten vaccineren. Dit omdat katten- en niesziekte virusinfecties zijn. Dus via lucht en via de eigenaar overgebracht kunnen worden naar de kat. Indien de kat deze ziektes oploopt, is behandeling wel mogelijk, maar helaas niet altijd even effectief.

"Mijn kat is al zo oud, die laat ik niet meer vaccineren."

Juist bij oudere dieren is het vaccineren extra belangrijk. Oudere dieren krijgen over het algemeen een verminderde weerstand, dus zijn ze sneller vatbaar voor ziektes en kan de infectie hardnekkiger zijn.

"Waarom moet ik mijn kat een week voor de vaccinatie ontwormen?"

Uit een paar recentelijke onderzoeken is gebleken dat de vaccinatie beter aanslaat als het dier wormvrij is. Aangezien je een wormbesmetting niet altijd kunt constateren in de ontlasting, raden wij u aan uw dier een week voor de vaccinatie te ontwormen. Bovendien is ons advies om uw huisdier 4x per jaar te ontwormen. Dit is niet alleen voor de gezondheid van uw huisdier, maar ook voor de volksgezondheid. Bij regelmatig contact met kleine kinderen is zelfs het advies om iedere twee maanden te ontwormen.

"Ik heb mijn dieren nooit laten vaccineren, en ze zijn nog nooit ziek geweest, en hij/zij komt nog buiten ook."

Dan heeft u veel geluk gehad! Dit komt ook mede doordat de meeste mensen hun dieren wel laten vaccineren, waardoor de infectiedruk laag blijft. Echter, voor de gezondheid van uw dier is het beter een ziekte te voorkomen, d.m.v. vaccinatie, dan om een ziekte te bestrijden. Het zijn vaak hardnekkige virusinfecties en bijvoorbeeld niesziekte kan een chronisch probleem blijven.

Een kat heeft wel zijn basis-vaccinaties gehad als kitten, maar de vaccinaties zijn daarna een paar jaar overgeslagen.

Indien een kat drie of meerdere jaren de vaccinatie heeft overgeslagen, dan wordt de kat twee maal gevaccineerd, met een tussentijd van drie weken. Daarma kunt u de jaarlijkse vaccinaties gewoon weer oppakken.  Alleen is uw dier echter in de tussenliggende tijd niet goed beschermd geweest.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma