Voedselallergie bij de kat

Eliminatiedieet

Om te onderzoeken of uw kat een voedselallergie heeft, krijgt uw dier 8 tot 10 weken een eliminatie dieet voorgeschreven. Er zijn twee opties: een commercieel dieet geven dat alleen bij dierenartsen verkrijgbaar is of zelf koken. Het voordeel van een commercieel dieet is, dat daar alle benodigde voedingsstoffen in zitten. Dit dieet kan zonder problemen langere tijd gegeven worden. Het zelf gekookte dieet kan alleen tijdens het eliminatiedieet gegeven worden. De kosten voor een commerciële voeding en zelf koken is voor een gemiddelde kat (4 kg) nagenoeg gelijk.

Niets anders

Heel belangrijk is dat uw dier naast het dieet NIETS anders eet. Dus geen snoepjes / koekjes / kauwstaafjes / tafelresten e.d.! Ook een lepeltje melk of slagroom doet de werking van het dieet te niet! Maak dit goed duidelijk aan alle huisgenoten en bijvoorbeeld ook bezoek. Als beloning kunt u de brokjes van de voeding meenemen. Krijgt uw dier ook medicatie? Vraag uw dierenarts of die wel gegeven kunnen worden in deze periode. Met namelijk 'smakelijke' tabletten kunnen problemen geven.

Effect

De eerste 3-4 weken ziet u vaak weinig verandering, wel belangrijk is dan door te zetten. Binnen 6 weken moet er wel verandering te zien zijn (duidelijk minder jeuk, minder rode huid/pukkeltjes/korsten) en binnen 8 tot 10 weken moeten de klachten helemaal verdwenen zijn. Als u zelf de maaltijden kookte, moet u daarna overstappen op een commercieel hypo-allergeen dieet (bij ons verkrijgbaar).

Wij verzoeken u na 4 tot 5 weken telefonisch door te geven hoe het met uw kat gaat. Aan het eind van de uitprobeerperiode (dus na 8-10 weken) laat u het dier controleren, bij twijfel kan dat natuurlijk ook tussendoor. Gaat het goed met het hypo-allergene voer, dan kunt u ander voer of snoepjes e.d. gaan uitproberen. Hierbij mag u slechts 1 nieuw voedingsmiddel per 2 weken toevoegen. De meeste mensen beginnen met een (hypo-allergene) beloning. U kunt in een dagboek bijhouden of uw dier een bepaald middel wel of niet verdraagt. Bij het geven van iets nieuws waar uw kat allergisch voor is, krijgt de kat meestal binnen een paar dagen weer jeuk. Stop dan onmiddellijk en geef daarna minimaal 1 á 2 weken weer alleen de hypo-allergene voeding tot de huid weer helemaal rustig is.

Er kunnen 3 uitkomsten zijn van deze test:

  • Uw dier is binnen 8 tot 10 weken geheel klachtenvrij. Voedingsallergie is hiermee vrijwel zeker. Om het echt te bewijzen en uit te sluiten dat het geen toeval is geweest,  krijgt uw kat weer het oude voer, het zogenaamde 'provoceren'.
  • Uw dier reageert in het geheel niet. U ziet dus geen enkele verbetering binnen 6 weken. Belangrijk is dan de huid te laten controleren op bijkomende infecties (mijten, bacteriën of gisten). Is de huid verder schoon, dan is een voedingsallergie niet waarschijnlijk. Alleen in een enkel uitzonderingsgeval zal een kat ook allergisch kunnen reageren op een ingrediënt van de dieetvoeding.
  • U merkt wel na 6-10 weken een duidelijke verbetering (minder jeuk, minder rood, minder pukkeltjes), maar de klachten zijn niet geheel over. Is er wel strikt aan het dieet gehouden? Dan is het mogelijk dat er een combinatie is van een voedingsallergie met een allergie voor stoffen in de omgeving van de kat (atopie). Neem contact op met de dierenarts.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma