Voeding voor kromsnavels

Zeer veel gezondheidsproblemen bij parkieten en papegaaien komen door verkeerde voeding. Onze vogels kunnen veel gezonder eten dan de bekende zadenmengsels.

Vogelzaad is geen goede voeding

Meer dan 80% van de gezondheidsproblemen bij vogels worden veroorzaakt door verkeerde voeding. De meeste mensen weten niet beter dan dat een vogel vogelzaad moet eten. Dit is echter een groot misverstand. Wat is er zo slecht aan een zadenmengsel?
 

  1. Er zitten wel veel verschillende zaden in zo'n voer (waardoor het "compleet" zou zijn), maar eet uw vogel die ook echt allemaal? Veel vogels scheppen de minder lekkere dingen er meteen uit. Vaak bevatten deze zadenmengsels veel zonnepitten en pinda's. Vogels hebben juist een voorkeur voor deze zeer slechte, vette zaden.
  2. Daarnaast is de kwaliteit vaak erg slecht. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel voeders schadelijke insecticiden, pesticiden en schimmelsporen bevatten. Zelfs met allerlei extra's en toevoegingen (zoals eivoer en vitamines) kan een zadenmengsel nooit een goed voer zijn.


Door verkeerde voeding zal uw vogel niet meteen ziek worden. De tekorten en te hoge vetgehaltes geven pas na jaren klachten. Vergelijk het met een mens die alleen maar patat eet, dat gaat een hele tijd goed, maar leidt uiteindelijk tot problemen. De klachten kunnen bij papegaaien zeer divers zijn, bijvoorbeeld bol zitten, afwijkende ontlasting, slecht verenkleed, kaal plukken, benauwdheid, stoppen met eten, maar ook plotselinge sterfte.

Goede voeding

Door de stijgende populariteit van kromsnavels (=papegaaien en parkieten) is er steeds meer onderzoek gekomen naar goede voeding. Deze gezonde voeding bestaat uit uitsluitend pellets. Alle benodigde voedingsstoffen zijn samen in een soort brokjes verwerkt. Dit voldoet waarschijnlijk niet aan het beeld van wat u denkt dat een vogel moet eten.
Wij raden de smakelijke pellets van Harrison Bird foods aan. Dit merk staat in Amerika zeer goed onder controle, is 100% biologisch en daardoor zeker vrij van bestrijdingsmiddelen en kleurstoffen. Harrison voeding is te verkrijgen bij dierenartsen. Deze voeding lijkt duurder dan uw huidige voeding, maar als u onder in de kooi kijkt zult u zien dat u nu een groot gedeelte van de voeding en zaadschillen weggooit. En u geeft uw huisdier een veel langer en gezonder leven!

Veel eigenaren willen naast pellets ook nog wat zaden geven. Ook willen sommige vogels echt geen pellets eten. Voor deze vogels hebben we naast de pellets van Harrisons, ook Nutriberries in het assortiment. Dit zijn balletjes bestaande uit hele zaden en granen van goede kwaliteit. Aan de balletjes zijn vitamines, mineralen en aminozuren toegevoegd. De balletjes zorgen er ook voor een natuurlijk eetgedrag (vastpakken, bijten, uitpellen).

Wij hebben Classic Nutriberries en de smaak Tropical Fruit in het assortiment voor kleine parkieten en papegaaien.

Overwennen

Uw vogel is geen ander voer gewend dan zaden, dus zal hij niet zomaar van de pellets gaan eten. Maar (bijna) alle vogels lusten dit voer uiteindelijk. De meeste kromsnavels hebben een intelligentie van een 3 jarig kind. Geeft u uw vogel de keus tussen zaden of pellets, dan zal hij altijd kiezen voor de "patat met mayo", dus de zaden. Het is dus een kwestie van doorzetten en proberen om uw vogel op verschillende manieren interesse te laten krijgen voor dit soort voeding. Uw eigen overtuiging en doorzettingsvermogen is daarbij doorslaggevend.

Adviezen over hoe u uw vogel(s) het beste over kunt overzetten op pellets vindt u in de informatiebrief Overwennen op pelletvoeding“.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma