Voeding voor de cavia

Algemeen voedingsadvies

Cavia's moeten altijd beschikken over vers hooi en water. Hooi moet de hoofdvoeding zijn. Dit hebben ze namelijk hard nodig om hun darmen goed te laten werken. Daarnaast kunt u uw cavia het beste pellets voeren. Bij dit soort voer zijn alle benodigde voedingsstoffen samengeperst tot een brokje. Bij gemengd voer eten ze vaak he ene wel en het andere niet, waardoor tekorten aan mineralen en vitaminen kunnen ontstaan. Zeker als meerdere cavia's samen gehouden worden is er vaak 1 die eerst de 'lekkere' (vaak meest ongezonde) stukjes eruit eten. Een goed merk pellets is bijvoorbeeld Supreme (de paarse zakken). Verder hebben alle cavia's extra vitamine C nodig (zie onderaan).
De meeste cavia's zijn gek op groenten en fruit. Houdt de hoeveelheden beperkt, zodat ze ook genoeg hooi eten. Fruit bevat veel suikers en is niet zo goed voor knaagdieren. Bedenk dat 1 sinaasappelpartje voor een cavia gelijk staat aan bijvoorbeeld 7 hele sinaasappels voor een mens! Geef nooit een knaagsteen of liksteen. Deze bevatten te veel zout, waardoor ze blaasstenen kunnen krijgen.

Slecht eten
Eet uw cavia niet zo goed? Begin onmiddelijk met voeren (via een spuit) en maak een afspraak bij de dierenarts. Met een cavia die minder of niets eet is namelijk altijd wat aan de hand, bijvoorbeeld tand/kies afwijking, maag/darm probleem of algemeen ziekzijn. Een cavia die niets meer eet kan binnen 1 tot 2 dagen dood gaan. Soms is al eerder aan de ontlasting te zien dat de cavia minder eet: de keuteltjes worden dan kleiner.

Vitamine C

Alle cavia's hebben levenslang vitamine C in hun dieet nodig. Net als de mens missen ze een spijsverteringsenzym waardoor ze geen vitamine C uit andere voedingsstoffen kunnen maken. Dit kunnen andere dieren wel, waardoor zij niet iedere dag een nieuwe "voorraad" nodig hebben. Volwassen cavia's hebben IEDERE dag minimaal 40 mg per kg lichaamsgewicht vitamine C nodig. Dieren die nog groeien, drachtig zijn, melk geven of ziek zijn hebben het dubbele nodig. Cavia's die onvoldoende vitamine C krijgen, hebben niet meteen problemen met de gezondheid. Pas na een tijd (soms jaren!) wordt hun collageen (bindweefsel) zwak. Hierdoor krijgen ze gewrichtsproblemen, bloedingen en losse tanden en kiezen. Tevens gaat hun weerstand omlaag, waardoor cavia's erg vatbaar worden voor allerlei infecties! Als u uw cavia iedere dag vitamine C geeft, dan voorkomt u dus vele gezondheidsklachten.

De vitamine C kunt u op verschillende manieren toedienen. De beste methode is om ieder dag vitamine C in tablet-vorm te geven. Bij de meeste andere manieren krijgen ze niet genoeg vitamines binnen:

  • Vitamine C druppels in het drinkwater: eenmaal blootgesteld aan lucht (licht en zuurstof) blijkt binnen enkele uren nog minder dan 50% vit. C aanwezig te zijn.
  • Vitamine C rijke voeding geven: bijv paprika, peterselie, witlof, spinazie, artisjok, sinaasappel. Het is echter heel moeilijk om er voor te zorgen dat uw cavia echt elke dag de goede hoeveelheid binnen krijgt. De eetlust verschilt per dag en hoeveel vitamine C deze groenten en fruit bevatten wisselt ook. Bedenk dat een dier dat ziek is juist meer vitamine C nodig heeft, maar slecht of niet eet.
  • Vitamine C toegevoegd aan speciaal cavia voer: eerder onderzoek heeft uitgewezen dat bij voeders waarvan de zak open is, er na 2 maanden NIETS meer in het voer aanwezig is (bij kamertemperatuur). Dit geldt voor alle merken voer. Het is onbekend hoeveel er na bijvoorbeeld 1 maand nog aanwezig is, wat er gebeurt bij een andere temperatuur en andere luchtvochtigheid.

Alle bovenstaande methoden helpen wel mee om aan de dagelijkse behoefte te voldoen, maar zijn erg wisselvallig en niet controleerbaar. Het beste zijn dus tabletjes. Dit is makkelijker dan u denkt. Voor mensen zijn er namelijk tabletten op de markt met citroen- of sinaasappelsmaak. Let erop dat ze maximaal 70 mg vitamine C per tablet bevatten (en geen andere vitaminen erbij). De meeste volwassen cavia's wegen tussen de 700 gram en 1 kg. Voor cavia's onder de 900 gram raden wij aan 1/2 tablet per dag te geven, voor cavia's boven de 900 gram, zieke en zwangere cavia's is het advies 1 tablet per dag. Zo krijgt hij/zij zeker voldoende vitamine C. Bijna alle cavia's eten ze zo uit de hand, als een snoepje. Indien uw cavia ziek is en niet eet, kunt u de tablet fijn maken en door de dwangvoedering mengen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma