Vlooienallergie bij de hond

Een vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van (aanhoudende) jeuk bij honden. Meestal onstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan. Een allergie moet namelijk worden opgebouwd. Dit houdt in dat pas na herhaald contact met vlooien de allergie kan ontstaan.

Symptomen

Een hond met een vlooienallergie heeft meestal veel jeuk en krabt zich vaak. Vooral op de huid van de achterhand en rug treedt daardoor irritatie (roodheid, huidbeschadiging) en kaalheid op. Dit beeld wordt 'miliaire dermatitis' genoemd. Een miliaire dermatitis kan vele oorzaken hebben, maar vaak ligt er een vlooienallergie aan ten grondslag.

Diagnose

Als de dierenarts een vlooienallergie vermoedt, zal hij/zij eerst op zoek gaan naar de boosdoener: de vlo. Het speeksel van de vlo, dat bij een beet in de huid van de hond terecht komt, veroorzaakt de allergische reactie. Uit onderzoek is gebleken dat sommige honden al last van hun allergie kunnen krijgen van één vlooienbeet in de 2 weken! Helaas is het zo dat deze beestjes kunnen springen, en er na een beet weer vandoor kunnen gaan. Heel vaak worden de vlooien dan ook niet meer aangetroffen. Wel zijn er vaak vlooienpoepjes te vinden: kleine zwarte korreltjes. Het onderscheid met zand/aarde kunt u maken door wat van deze zwarte korreltjes tussen wit, nat keukenpapier te wrijven. Bij vlooienpoep onstaat er een bruin/rode verkleuring van het papier. Dit is bloed van de hond dat in de ontlasting van de vlo terecht komt. Om vlooienallergie te bewijzen kan er ook een allergie-test worden gedaan.

Een andere manier om een vlooienallergie vast te stellen (en tevens te behandelen) is trachten de vlooien 100% te weren. Binnen enkele weken zijn de klachten dan verdwenen. Vlooienbandjes werken niet afdoende: ze werken te lokaal en tegen de meeste banden is al resistentie bij de vlooien ontstaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede spot-on middelen (pipetjes) die zeer veilig zijn voor mensen en een zeer goede bescherming van het dier geven. Voorbeelden hiervan zijn Stronghold en Prac-tic. Belangrijk hierbij is dat alle dieren in huis tegelijk behandeld worden. Omdat vlooien zich in huis het hele jaar kunnen ontwikkelen (door centrale verwarming), moet de vlooienbestrijding ook het hele jaar worden volgehouden. Zie ook de pagina over vlooienmiddelen.

Behandeling

Bij heftige klachten is, naast een zeer goede vlooienbestrijding, het soms ook nodig de jeuk van uw hond te bestrijden. Dit kan met tabletten of injectie. Hiervoor worden corticosteroïden gebruikt. Omdat deze middelen op de langere duur vervelende bijwerkingen kunnen geven, proberen we het gebruik hiervan te beperken.

Als de klachten van jeuk toch aanhouden, ondanks een intensieve vlooienbestrijding, is er waarschijnlijk sprake van een andere allergie. Er moet dan gezocht worden naar een andere oorzaak, bijvoorbeeld een voedselallergie of een allergie voor iets in de omgeving.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma