Iedere kat, groot of klein, binnen- of buiten levend, kan vlooien krijgen. Ook kunnen u of uw bezoek vlooien meenemen via oa. kleding. De volwassen vlooien die u op uw kat ziet maken slechts 5% van het totale probleem uit. De eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening.
Nadat een vlo heeft ‘gegeten’ legt zij tientallen eitjes per dag. Deze eitjes (en ook de larven en poppen) kunnen zeer lang (>6 maanden) overleven onder extreme omstandigheden. De ontwikkeling van de vlooien buitenshuis is seizoensgebonden, maar binnenshuis zijn de temperatuur en luchtvochtigheid het gehele jaar door optimaal voor vlooien om te ontwikkelen.
Ziet u zwarte korreltjes in de vacht van uw kat? Dit is vlooienontlasting. Als u dit tussen een vochtige doek legt en de korrels rood/bruin verkleuren, dan is dit bloed! De cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo) duurt in het gunstige geval 16-28 dagen. In het meest ongunstige geval kan de cyclus zelfs een jaar duren! Daarom kan het een maand, of langer duren voordat u van alle vlooien af bent. De vlo is tevens de tussengastheer van de lintworm en kan dus een wormbesmetting veroorzaken. Ontwormen is bij een vlooienbesmetting daarom erg belangrijk.
Het speeksel van de vlo, die voorkomt dat het bloed stolt, kan een huidreactie veroorzaken. Katten krabben en bijten zich omdat zij jeuk hebben. De huid wordt rood en ze hebben last van haarverlies en korstjes. Je ziet dit vooral op de rug, aan de staarbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Sommige katten ontwikkelen een allergie tegen vlooienbeten. Meestal ontstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan.
Er zijn verschillende soorten vlooienmiddelen. Vroeger werden vaak pilletjes, shampoos of vlooienbanden gebruikt. De ouderwetse vlooienbanden geven een poeder af aan de vacht. Via aaien komt dit op uw handen. Het poeder zit vooral op de kop, nek en schouders en niet op het achterlijf. Dit is wel de plek waar de vlooien het liefste zitten! Shampoos doden de vlooien niet maar versuffen ze alleen. Er zijn betere en veiligere middelen verkrijgbaar: de "spot-on" producten.
Een "spot-on" is een middel dat snel en simpel op de huid van uw kat wordt aangebracht. Het trekt in de huid en verdeelt zich over de rest van het lichaam.
De spot-on middelen hoeven niet verdeeld te worden over meerdere plaatsen op de huid. De spot-on middelen plaatst u net achter het hoofd in de nek op de kale huid. Ze hebben een snelle werkzaamheid en zijn veilig wanneer de kat zich likt op de plek waar u het middel heeft toegediend of als u hem daar aanraakt.
Het goed aanbrengen van een pipet op de kale huid
Nieuwe vlooienmiddelen (en ontwormingsmiddelen) mogen de eerste 5 jaar alleen voorgeschreven worden door de dierenarts. Dit is wettelijk vastgelegd, daarom kunt u de modernste en nieuwste vlooienmiddelen nooit in een dierenwinkel kopen!
Meer tips over goede vlooienbehandeling kunt u lezen in de brief "Tips bij vlooienbestrijding"
Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.