Vlooien bij de kat

Iedere kat, groot of klein, binnen- of buiten levend, kan vlooien krijgen. Ook kunnen u of uw bezoek vlooien meenemen via oa. kleding. De volwassen vlooien die u op uw kat ziet maken slechts 5% van het totale probleem uit. De eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening.
Nadat een vlo heeft ‘gegeten’ legt zij tientallen eitjes per dag. Deze eitjes (en ook de larven en poppen) kunnen zeer lang (>6 maanden) overleven onder extreme omstandigheden. De ontwikkeling van de vlooien buitenshuis is seizoensgebonden, maar binnenshuis zijn de temperatuur en luchtvochtigheid het gehele jaar door optimaal voor vlooien om te ontwikkelen.

Zwarte korreltjes

Ziet u zwarte korreltjes in de vacht van uw kat? Dit is vlooienontlasting. Als u dit tussen een vochtige doek legt en de korrels rood/bruin verkleuren, dan is dit bloed! De cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo) duurt in het gunstige geval 16-28 dagen. In het meest ongunstige geval kan de cyclus zelfs een jaar duren! Daarom kan het een maand, of langer duren voordat u van alle vlooien af bent. De vlo is tevens de tussengastheer van de lintworm en kan dus een wormbesmetting veroorzaken. Ontwormen is bij een vlooienbesmetting daarom erg belangrijk.

Jeuk

Het speeksel van de vlo, die voorkomt dat het bloed stolt, kan een huidreactie veroorzaken. Katten krabben en bijten zich omdat zij jeuk hebben. De huid wordt rood en ze hebben last van haarverlies en korstjes. Je ziet dit vooral op de rug, aan de staarbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Sommige katten ontwikkelen een allergie tegen vlooienbeten. Meestal ontstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan.

Verschillende middelen

Er zijn verschillende soorten vlooienmiddelen. Vroeger werden vaak pilletjes, shampoos of vlooienbanden gebruikt.  De ouderwetse vlooienbanden  geven een poeder af aan de vacht. Via aaien komt dit op uw handen. Het poeder zit vooral op de kop, nek en schouders en niet op het achterlijf. Dit is wel de plek waar de vlooien het liefste zitten! Shampoos doden de vlooien niet maar versuffen ze alleen. Er zijn betere en veiligere middelen verkrijgbaar: de "spot-on" producten.
Een "spot-on" is een middel dat snel en simpel op de huid van uw kat wordt aangebracht. Het trekt in de huid en verdeelt zich over de rest van het lichaam.

  • Stronghold = spot-on. Doodt de vlooien, de larven en zorgt dat de de eitjes niet uitkomen. Het werkt ook tegen mijten, luizen, spoelwormen en hartworm. Stronghold mag vanaf 6 weken leeftijd toegediend worden en werkt 1 maand. Het is ook heel veilig bij drachtige en zogende dieren. Stronghold beschermt de kittens van jonger dan 6 weken (middels door toediening bij de moeder) tegen spoelwormen en vlooien.
  • Bravecto =  spot-on. Deze spot-on werkt 12 weken tegen vlooien en teken. Het middel mag gebruikt worden bij katten vanaf 11 weken en zwaarder dan 1,2 kg. Het mag niet aan drachtige of lacterende poezen gegeven worden.
  • Activyl = spot-on. Doodt de vlooien en larven. Het werkt via bio-activatie, de stof is pas werkzaam zodra de vlo het opneemt. Dit geeft een hoge kind-veiligheid. Activyl mag gegeven worden vanaf 8 weken (en boven 0.6 kg) en werkt 4 weken. Het werkt niet tegen teken.

De spot-on middelen hoeven niet verdeeld te worden over meerdere plaatsen op de huid. De spot-on middelen plaatst u net achter het hoofd in de nek op de kale huid. Ze hebben een snelle werkzaamheid en zijn veilig wanneer de kat zich likt op de plek waar u het middel heeft toegediend of als u hem daar aanraakt.


Het goed aanbrengen van een pipet op de kale huid
 

  • Program injectie = injectie. Zorgt ervoor dat de vlooieneitjes niet uitkomen en werkt een half jaar. Het werkt preventief. Bij een vlooienplaag is het raadzaam om ook een vlo-dodend middel te gebruiken om de aanwezige vlooien te doden.
  • Seresto = vlooien- en tekenband. De nieuwste generatie vlooienband werkt tegen vlooien én teken! De band werkt 7 tot 8 maanden. Het middel wordt opgenomen in de vetlaag van de huid. De band is veilig: er zitten 2 systemen in om te voorkomen dat de kat ergens achter blijft haken met alle gevolgen van dien. Het mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 10 weken.
  • Indoor-X = omgevingspray. Doodt vlooien en larven in de omgeving gedurende 4-6 weken. Het werkt ook tegen andere kruipende insecten zoals kakkerlakken en wespen. Niet toepassen in ruimten die toegankelijk zijn voor kinderen van 0-4 jaar. Bij een vlooienplaag 1x per maand gedurende 3 maanden preventief sprayen, 4x per jaar preventief omgeving behandelen.
  • Comfortis = tablet. Doet al na 30 minuten na toediening zijn werk. De vlo gaat zeer snel dood na zijn eerste bloedmaaltijd. Daarom is dit middel zeer geschikt bij vlo-allergieën. Het moet maandelijks toegediend worden en mag gebruikt worden vanaf 14 weken leeftijd.

Nieuwe vlooienmiddelen (en ontwormingsmiddelen) mogen de eerste 5 jaar alleen voorgeschreven worden door de dierenarts. Dit is wettelijk vastgelegd, daarom kunt u de modernste en nieuwste vlooienmiddelen nooit in een dierenwinkel kopen!

Meer tips over goede vlooienbehandeling kunt u lezen in de brief "Tips bij vlooienbestrijding"

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma