Vlooien bij de hond

Iedere hond, groot of klein, binnen- of buitenlevend, kan vlooien krijgen. Ook kunnen u of uw bezoek vlooien meenemen via o.a. kleding. De volwassen vlooien die u op de hond ziet maken slechts 5% van het totale probleem uit. De eitjes, larven en poppen in de omgeving nemen de overige 95% voor hun rekening.
Nadat een vlo heeft ‘gegeten’ legt zij tientallen eitjes per dag. Deze eitjes (en ook de larven en poppen), kunnen zeer lang (>6 maanden) overleven onder extreme omstandigheden. De ontwikkeling van de vlooien buitenshuis is seizoensgebonden, maar binnenshuis zijn de temperatuur en luchtvochtigheid het gehele jaar door optimaal voor vlooien om te ontwikkelen.

Zwarte korreltjes

Ziet u zwarte korreltjes in de vacht van uw hond? Als u dit over een stuk nat keukenrol wrijft en het rood-bruin verkleurt, dan is dit bloed en dus vlooienontlasting!. De cyclus van een vlo (van eitje naar volwassen vlo) duurt in het gunstigste geval 16-28 dagen. In het meest ongunstige geval kan de cyclus zelfs een jaar duren! Daarom kan het een maand, of langer duren voordat u van alle vlooien af bent.
De vlo is tevens de tussengastheer van de lintworm en kan dus een wormbesmetting veroorzaken. Ontwormen is bij een vlooienbesmetting daarom erg belangrijk.

Jeuk

Het speeksel van de vlo, die voorkomt dat het bloed stolt, kan een huidreactie veroorzaken. Honden krabben en bijten zich, omdat zij jeuk hebben. De huid wordt rood en ze hebben last van haarverlies en korstjes. Je ziet dit vooral op de rug, aan de staarbasis, de buik en aan de binnenkant van de poten. Sommige dieren ontwikkelen een allergie tegen vlooienbeten. Meestal ontstaat deze allergie bij jonge dieren, maar het kan op iedere leeftijd ontstaan.

Verschillende middelen

Er zijn verschillende soorten vlooienmiddelen. Vroeger werden vaak shampoos of vlooienbanden gebruikt. Er zijn nu betere en veiligere middelen verkrijgbaar: nl. de 'spot-on' producten. Ouderwetse vlooienbanden geven een poeder af aan de vacht. Via aaien komt dit ook op uw handen. Het poeder zit vooral op de kop, nek en schouders en niet op het achterlijf. Dit is wel de plek waar de vlooien het liefste zitten! Shampoos doden de vlooien niet maar versuffen ze alleen.
Een "spot-on" is een middel dat snel en simpel op de huid van uw dier wordt aangebracht. Het trekt in de huid en verdeelt zich over de rest van het lichaam. Het is belangrijk om een vlooienmiddel te kiezen wat niet alleen werkt tegen de volwassen vlo, maar ook tegen de eitjes en de larven. Tegenwoordig is er betere vlooienbanden (Seresto) en zeer betrouwbare tabletten (Comfortis).

Activyl = spot-on
Activyl werkt enkel tegen vlooien. Het middel mag vanaf 8 weken leeftijd en bij honden zwaarder dan 1,5 kilo worden toegediend. Drachtige en lacterende teefjes mogen het middel niet hebben.

Bravecto = tablet
Dit nieuwe middel tegen vlooien en teken werkt maar liefst 3 maanden. De tablet mag gegeven worden vanaf 8 weken leeftijd en bij een gewicht van meer dan 2 kilo. Drachtige en lacterende teven mogen het middel ook hebben, maar het wordt niet met de melk uitgescheden.

Seresto = vlooien- en tekenband
De nieuwste generatie vlooienband werkt tegen vlooien én teken! De band werkt 7 tot 8 maanden. Het middel wordt opgenomen in de vetlaag van de huid. De band is veilig voor mens en dier. Het mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 10 weken.

Indoor-X = omgevingsspray
Doodt vlooien en larven in de omgeving gedurende 4-6 weken. Het werkt ook tegen andere kruipende insecten zoals kakkerlakken en wespen. Niet toepassen in ruimten die toegankelijk zijn voor kinderen van 0-4 jaar. Bij een vlooienplaag 1x per maand gedurende 3 maanden preventief sprayen, 4x per jaar preventief omgeving behandelen.

Nieuwe vlooienmiddelen (en ontwormingsmiddelen) mogen de eerste 5 jaar alleen voorgeschreven worden door de dierenarts. Dit is wettelijk vastgelegd.  Daarom kunt u de modernste en nieuwste vlooienmiddelen nooit in een dierenwinkel kopen!

Meer tips over een goede vlooienbehandeling kunt u hier lezen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma