Vervoeren van een kat

Het vervoeren van een kat in een mandje in de auto of op de fiets is een stressvolle ervaring voor de kat. Zeker als de mand alleen maar dient om de kat te vervoeren naar een dierenartspraktijk. Meestal is deze gebeurtenis namelijk niet altijd even prettig voor de kat. Ze ruiken andere katten, honden en vele vreemde geuren. Ook zijn er vreemde geluiden zoals de telefoon, eventueel geblaf, geluiden van andere dieren of apparatuur en vaak veel pratende eigenaren.

Om de stress voor uw kat zoveel mogelijk te beperken, adviseren wij het volgende:

  • Neem een stevige plastic mand, liefst met (ook) een opening aan de bovenzijde. Bij voorkeur geen rieten mand, omdat het eruit halen van de kat hierbij veel moeizamer gaat en daardoor meer stress oplevert
  • Zet de mand een aantal dagen van tevoren op een plek waar de kat zich vaak bevindt. Zet het voerbakje van uw kat in de mand en leg speeltjes neer om het voor de kat zo aantrekkelijk mogelijk te maken om in het mandje te gaan. Het mooiste is om de mand een vaste plek in huis te geven zodat hij ook dienst kan doen als slaapplaats. Leg regelmatig speelgoed of iets lekkers in het mandje. Zo associeert de kat de mand met een leuke en veilige plek
  • Niet meer dan één kat per reismand vervoeren
  • Een half uur van tevoren één pufje Feliway in de reismand sprayen. Dit is een feromoon (geurstof) die katten zelf afscheiden als ze kopjes geven. De geurstof zorgt ervoor dat de kat zich meer op zijn gemak voelt. Feliway is in onze praktijk verkrijgbaar.
  • Plaats in de auto een handdoek over de mand. In het duister zijn katten rustiger. Laat de handdoek ook in de wachtkamer over de mand heen hangen.
  • Het is mogelijk om uw kat tijdens de autorit veilig 'in de gordels' te vervoeren. Dit doet u door met de autogordel door het handvat van de mand heen te gaan en één kant van de gordel om de voorkant van het mandje te plaatsen
  • In de wachtkamer kunt u de mand het beste op een hoge plaats neerzetten. Zo heeft de kat minder last van honden die langs lopen. Zet de reismand niet vlak bij andere katten waarmee oogcontact gemaakt kan worden. Dit beschouwt de kat namelijk als bedreigend.
  • Probeer contact met honden te vermijden. Spreek desnoods hondeneigenaren aan als zij de hond aan de mand laten snuffelen!

Wist u dat we ook bij u thuis kunnen komen voor vaccinaties en consulten? Meer informatie hierover is te verkrijgen bij één van onze praktijken of lees hier meer.


Wij wensen u en uw kat een stressvrije reis naar onze praktijk!


Privacy statement