Tip vervoeren bijzondere dieren

Algemeen belangrijke punten om bijzondere dieren te vervoeren:

  • De dieren moeten getransporteerd worden in verpakking die niet direct aan temperatuur onderhevig is, bv. Piepschuimdozen, dubbelwandige en andere transportmiddelen.
  • Dieren mogen niet los in een verpakkingsdoos.
  • Dieren moeten in donker worden vervoerd.
  • Niet teveel dieren stapelen en zorg voor voldoende ventilatie.

Slangen:

Belangrijk is om slangen niet vlak voor het vervoeren te laten eten. Vaak wordt de prooi dan uitgebraakt.

Het meest geschikte is een licht katoenen tas of kussensloop. Deze in een piepschuimdoos doen en extra tape of kabelbinders gebruiken om doos dicht te houden.

Hagedissen:

Vermijd tijdens het vervoeren het knikken van de staart!

Hagedissen zijn te verdelen in drie groepen:

  • Kleine hagedissen (gekko’s, skinks, lacertiden, anolis, etc): gebruik een stoffen zak. Belangrijk is om de naden van de zak aan de buitenkant te doen. Zorg er ook voor dat het niet te zwaar wordt op het dier zelf! Een andere manier is een klein transportbakje met voldoende ventilatie. Beide kunnen daarna in een piepschuimdoos.
  • Middelgrote hagedissen (agamen, middelgrote leguanen, kleine monitorhagedissen, etc): gebruik een overeenkomende verpakkingsdoos of een transportbox met krant als basis. Deze kan in een piepschuimdoos worden gezet.
  • Grote hagedissen (volwassen leguanen, monitorhagedissen): grote hagedissen kunnen in een stoffen zak, kussensloop of dekbedovertrek met de naden naar buiten. Daarna vastmaken met tape of kabelbinders. Daarna in een piepschuimdoos.

Kameleons:

Kameleons kunnen vrij zitten op een tak, ingeklemd in een doos van styrofoam. De tak direct bevestigen aan de bodem van de doos. Zorg voor voldoende ventilatie. Daarna de doos in een piepschuimdoos.

Landschildpadden:

Schildpadden hebben een aanzienlijk risico op letsel en stress bij vervoer in wasmanden en kattenbakken!

Gladwandige plastic doos met absorberend oppervlak. Gebruik kranten of keukenpapier en eventueel een verwarmde handdoek tegen het schuiven.

Water-, modder- en vijverschildpadden:

Gebruik geen water tijdens trasport in verband met gevaar op verdrinking en onderkoeling!

Gebruik een katoenen zak, vastgemaakt aan een transportbox. Zorg ervoor dat de zak vochtig blijft. Gebruik eventueel passende transportbakjes. Zorg voor voldoende ventilatie en vochtig materiaal, Zet het daarna in een piepschuimdoos.

Softshell schildpad:

Gebruik een transporttas gemaakt van een zo’n fijn mogelijk maas, opgevuld met de bodem van de piepschuimdoos met verschillende lagen vochtige handdoeken of kleine passende transportbakjes met voldoende ventilatie en vochtig materiaal in piepschuimdoos.

Amfibieen:

Gebruik terraboxen van passende grootte en aantal dieren. Gebruik een doos zonder scherpe randen, pas op voor ventilatieopeningen. Leg substraat natte keukenhanddoeken in de doos, biedt schuwe soorthoeken aan van beuken- en of eikenbladeren als verstopplaats.

Pure amfibieen in het water (klauwkikkers), leg dit plat in een piepschuimdoos in een plastic zak tot 1/3 gevuld met aquariumwater en wat waterplantenmateriaal.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma