Vermageren van senioren katten

Katten worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger. De kattengeneeskunde is de afgelopen jaren erg gegroeid. En er wordt steeds meer aandacht besteed aan de problemen die bij oudere katten spelen.

Tijdens het spreekuur zien wij regelmatig oudere katten die aan het vermageren zijn. Soms komt een eigenaar op afspraak, omdat zijn kat vermagerd. Vaker komt het voor dat wij het als toevalsbevinding signaleren. Wij merken dat veel eigenaren dit zien als "normaal" voor een oudere kat. En dat daar niets aan te doen is. Maar dat is in veel gevallen onjuist!

De favoriete bezigheid van de meeste katten is lekker luieren, zich wassen en een beetje om zich heen kijken. Als een kat ziek is, merk je vaak weinig aan de kat. Afvallen en een minder mooie vacht is het eerste wat u opvalt. Bij katten met een dikkere vacht wordt juist het vermageren gecamoufleerd.

Om goed te kunnen beoordelen of uw kat vermagert, is het belangrijk zijn of haar gewicht goed in de gaten te houden. Thuis kunt u uw kat wegen en bij ons op de praktijk tijdens het spreekuur wordt uw kat ook gewogen. Zo kunnen wij goed in de gaten houden m.b.v. een grafiek in ons systeem hoe het verloop is over een langere tijd.

Bij een oudere kat zijn er een aantal veel voorkomende aandoeningen die kunnen zorgen voor vermagering. Meestal ondanks een goede eetlust. Hieronder staan enkele voorbeelden:

- Hyperthyreoïdie ofwel een overactieve schildklier: Uw kat vermagert vaak ondanks een goede eetlust, drinkt en plast meer, is vaak erg actief en soms zien wij ook braken en diarree.
- Diabetes Mellitus ofwel suikerziekte: Hierbij valt naast het afvallen van uw kat, vooral het vele drinken en plassen op.
- Maagdarmproblemen bijvoorbeeld een chronische darmontsteking: Waarbij naast het afvallen van uw kat een veranderde eetlust aanwezig is. Het kan zijn dat er meer wordt gegeten, maar soms ook  minder. Diarree en braken kan ook voorkomen.
- Chronisch nierfalen: Katten hebben hierbij vaak een slechtere eetlust, wat in het begin soms nog wat variabel kan zijn. Zij drinken en plassen meer dan anders en soms gaan zij ook braken.
- Gebitsproblemen: Bij pijn in de bek kunnen katten stoppen met eten, maar zeer vaak zien wij dat zij ondanks de pijn en een slecht gebit toch blijven eten.
- Oudere katten lijden vaak ook aan artrose, waardoor chronische pijn leidt tot vermageren.

Het is belangrijk om te onthouden dat oudere katten vaak meer dan één probleem kan hebben!

Door onze uitgebreide mogelijkheden kunnen wij u en uw kat helpen om op zoek te gaan naar de oorzaak van het vermageren van uw kat. Mocht het zo zijn dat 1 of meerdere van bovenstaande symptomen, zoals bijvoorbeeld veranderde eetlust, veel drinken en plassen, u is opgevallen neem dan contact met ons op. Dan maken wij een afspraak met u op één van onze Plusdierenklinieken.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma