Verhuizen met de kat

Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en een verhuizing is een stressvolle en soms traumatische ervaring. Een goede planning is nodig om de verhuizing zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.

Plaats de kat voordat de verhuiswagen arriveert in een kamer met de vervoersmand, water/eten en een kattenbak. Spray aan de binnenzijde van de vervoersmand met een feromonen-spray (Feliway) om de kat op zijn/haar gemak te stellen. Zorg dat de kamer gesloten blijft en plaats er een briefje op voor de verhuizers zodat er niemand naar binnen gaat. Plaats de kat pas in de vervoersmand als alle andere kamers leeg zijn en vervoer hem/haar daarna naar het nieuwe huis.

Voor erg angstige katten is het waarschijnlijk beter om ze de dag vóór de verhuizing in een pension te plaatsen en pas op te halen als alles in het nieuwe huis is geïnstalleerd.

Het vervoer

Vervoer de kat niet in de verhuiswagen zelf, maar in een personenauto (niet in de kofferbak). Zorg dat de vervoersmand in een stabiele positie blijft en niet heen en weer schudt. Let er op dat er voldoende ventilatie aanwezig is en dat het niet te warm wordt in de auto. Zet de vervoersmand vast met een autogordel zodat bij plotseling remmen of een ongeluk de mand niet gelanceerd wordt.

In de nieuwe woning

Plaats minimaal een week voor de verhuizing een feromonen-verdamper (Feliway) in de kamer waar de kat voorlopig zal verblijven. Plaats de verdamper bij voorkeur in een laag stopcontact. Als de verhuizing voorbij is, kunt u de geur van de kat verspreiden door het huis. U doet dit door met een katoenen doekje langs zijn/haar wangen, mondhoeken en voorhoofd te wrijven. Wrijf met dit doekje langs de wanden, deurposten en meubilair op ‘kathoogte.’ Voer deze handeling een aantal dagen achter elkaar uit. Laat de kat pas door het hele huis lopen als al het meubulair op hun plaats staat. Laat de kat tot die tijd in een aparte kamer verblijven. Zorg voor een bekende oude slaapplaats voor de kat, eten/water en een kattenbak. Indien mogelijk kan een familielid bij de kat blijven terwijl de kat de kamer verkent. Pas als de hele verhuizing achter de rug is, laat u de kat de rest van het huis verkennen. Doe dit kamer voor kamer. Blijf kalm zodat de kat begrijpt dat dit een veilige omgeving is. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn. Zorg dat de kat niet op plekken komt waar hij/zij zich in nauwe ruimten kan verstoppen.

De eerste weken binnen houden

Houd de kat de eerste drie weken binnen om te wennen aan het nieuwe huis. Probeer zoveel mogelijk de oude routines en gewoonten aan te houden. Ga door met het gebruik van de verdamper en plaats deze telkens in een andere kamer.

Naar buiten

Zorg dat de vaccinaties in orde zijn. Een chip is uiteraard erg belangrijk in het geval de kat wegloopt of verdwaald. Andere katten moeten uit de tuin worden verjaagd! De tuin wordt namelijk het territorium van de huiskat. Hoe sneller andere katten dit doorhebben, hoe minder problemen dit later oplevert. Laat een kat eerst alleen onder begeleiding naar buiten. Het liefst aan een tuigje met een lijn. Draag de kat niet naar buiten, maar laat hem/haar zelf beslissen of hij/zij wil verkennen. Laat de deur open zodat de kat naar binnen kan vluchten als hij/zij iets als bedreigend ervaart. Als de kat helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving, is een kattenluikje zeer aan te raden. Denk eraan dat vreemde katten ook van buiten naar binnen kunnen komen. Een chipluik kan dit probleem voorkomen. U voert het chipnummer van uw kat in het systeem van het chipluik in en er kan geen andere kat meer door het luik naar binnen komen.

Terugkeer naar het oude huis

Als de nieuwe woning niet ver gelegen is van de oude woning, kan een kat terugkeren naar de oude woning. Houd de kat daarom een langere periode binnen. Waarschuw de nieuwe bewoners of oude buren dat de kat terug kan keren en vraag ze contact op te nemen als dit gebeurt. Het is belangrijk dat ze de kat dan niet voeren of aanmoedigen binnen te komen. Dit werkt namelijk alleen maar verwarrend voor de kat. Haal de kat zo snel mogelijk terug.
Het kan maanden duren voordat een kat zijn nieuwe huis accepteert en niet meer naar de oude woning terugkeert. In een enkel geval is de band van een kat met het oude huis zo sterk dat er weinig anders op zit dan de nieuwe bewoners te vragen de kat te adopteren….

Van buiten naar binnen – van binnen naar buiten

Het is niet ideaal om met een kat die gewend is om veel naar buiten te gaan, te verhuizen naar een huis waar hij/zij niet meer naar buiten kan. Soms is er echter geen andere oplossing. Een buitenkat die een binnenkat wordt, heeft bezigheden nodig. De eigenaar kan hiervoor zorgen door bijvoorbeeld droge brokjes in huis te verstoppen om zo de kat de mogelijkheid te geven om te jagen. Ook kunt u bijvoorbeeld brokjes in een voerbal verstoppen of hang veertjes/ blaadjes e.d op onverwachtte plekken in huis als een verrassing. Wissel het speelgoed in ieder geval regelmatig af. Zorg voor krabpalen waar de kat in kan klimmen en hoge uitkijkplekken. U moet minimaal éénmaal per dag ‘prooispelletjes’ spelen met uw kat.

De overgang van een binnenkat naar een buitenkat is meestal geen probleem als dit geleidelijk wordt uitgevoerd. Veel katten vinden het in het begin prettig als de eigenaar ze begeleidt. Op den duur zal het buitenleven het welzijn van de meeste katten ten goede komen.

Van groot naar klein

Als iemand met meerdere katten naar een kleinere woning verhuist, is er een grote kans op problemen. Er moet dan gezorgd worden voor voldoende ligplaatsen, krabpalen, kattenbakken, eet- en drinkplekken, hoge uitkijkplekken en schuilplaatsen.

Katten hechten zich heel sterk aan hun omgeving en houden niet van onvoorspelbare gebeurtenissen. Ze willen het liefst de volledige controle houden over hun leven. Verhuizen is voor hen dus nog veel moeilijker dan voor een mens. Met de bovenstaande tips kan de eigenaar de stress verminderen en zorgen dat een kat zich sneller op zijn gemak voelt in de nieuwe woning.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma