Vergiftigingen bij vogels

Voor vogels zijn er veel gevaren in het huis en zelfs in de kooi. Vogels hebben een sterke snavel waarmee ze makkelijk ergens iets vanaf kunnen bijten of iets op kunnen eten. Ze hebben een krachtig verteringsstelsel met een krop en 2 magen, dus veel stoffen worden verteerd en opgenomen door de vogel, in plaats van weer uitgepoept. Daarnaast hebben vogels een hoog stofwisselingsniveau, waardoor stoffen ook nog relatief snel worden opgenomen. De meeste vogels wegen tussen de 30 en 500 gram, dus wat een kleine hoeveelheid voor ons is, is vaak al veel te veel voor een vogel. Hierdoor komen vergiftigingen veelvuldig voor, vaak met ernstige gezonsheidsproblemen als gevolg.

Verboden etenswaren

Avocado is absoluut en acuut dodelijk, denk dus ook aan guacamole. Geef nooit ui of rabarber en liever geen aardappelproducten. Aardappels kunnen schimmelsporen bevatten en vogels zijn erg gevoelig voor schimmelinfecties. Chocolade, cafeïne (koffie, thee) en alcohol zijn ook slecht voor een vogel.

Rook en kaarsen

Geurkaarsen, wierook, kaarsen, luchtverfrissers (Ambipur e.d.), zijn erg slecht voor de luchtwegen van papegaaien en parkieten. Kleine hoeveelheden zijn al gevaarlijk voor deze kleine dieren. Spray nooit parfum of haarlak in de buurt van de vogel. Sigarettenrook is voor vogels zeer giftig, maar ook nicotinehanden kunnen dodelijk zijn! Als de vogel wordt geaaid, komt dit op de veren en tijdens het poetsen van het verenkleed krijgt de vogel dit vervolgens binnen. Laat een vogel ook nooit shag eten of knagen aan een sigarettenpeuk.

Teflon (anti-aanbaklaag)

Pannen met een anti-aanbaklaag bevatten Teflon. Als nieuwe pannen voor het eerst worden verhit, komen voor vogels zeer schadelijke gassen vrij. Ook oudere pannen die worden oververhit, op het fornuis zonder boter of olie, kunnen deze gassen afgeven. Als vogels dit gas inademen, worden ze acuut ernstig benauwd en kunnen overlijden. De keuken is geen goede plaats voor een vogel, maar denk ook aan dit gevaar als u gaat gourmetten!

Metalen

Vele metalen zijn giftig voor vogels. Denk hierbij aan ijzer, brons, koper, messing, tin, zink en lood.
IJzer: het meeste ijzer in huis is voorzien van een kunststof coating (zoals de tralies van kleine vogelkooien). Maar als dat eraf gaat en gaat roesten, ligt gevaar op de loer als de vogel hieraan gaat zitten knabbelen of likken.
Tin: veel drank- en voedselblikjes bevatten tin.
Zink: helaas bevatten veel speeltjes voor vogels zink. Denk hierbij aan de ketting van een speeltje, de ophanghaak, maar ook het belletje. De klepel van dit soort belletjes wordt regelmatig teruggevonden in de maag van een papegaai of parkiet. Ook spijkers, schroeven en sleutels bevatten zink. Met name zinkoxide (roestend zink) is zeer giftig. Zorg ervoor de er zo min mogelijk van dit soort producten in de buurt van de vogel zijn. Haal spullen weg als de vogel het sloopt of veel aan zit te likken.
Lood: Net als andere metalen, stapelt lood zich op in het lichaam. Het is zeer giftig en geeft ernstige symptomen, zoals bloed in de ontlasting en epilepsie. Lood vergiftiging komt regelmatig voor, doordat vogels knabbelen aan de loodlijn onderin vitrage. Ook wijnflesdoppen, soldeer en glas-in-lood (ook Tiffany-lampen) bevatten lood.
 

Planten en bloemen

Bijna alle planten en bloemen in ons huis zijn giftig voor vogels. Soms alleen specifieke onderdelen, soms de hele plant. Enkele voorbeelden: het stuifmeel van lelies kan nierfalen geven, zowel bij vogels als bij andere diersoorten. Kerstroos of kerstster is geheel giftig en narcisbloembollen zijn giftig. Indien u uw vogel veilig wilt laten knagen, dan kunt u hout van wilgenbomen of fruitbomen geven.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma