alt=

Vakantie naar Peking...eh...Portugal!

(door assistente Mandy Ewaart)

Het regent al de hele ochtend en mijn wanhopige poging om droog aan te komen op mijn werk is vandaag ook weer grandioos mislukt. Achter de balie warm ik mezelf op met een warme kop thee, het is toch niet te geloven dat de zomervakantie al over drie weken start...

Eenmaal warm en opgedroogd ga ik aan de slag met het inrichten van onze wachtkamer; het thema voor de komende maand is “vakantie”. Alle zomerse spullen worden uit de kast getrokken: zonnebrillen, strandballen, posters en natuurlijk informatie-folders over reizen met een huisdier naar het buitenland worden netjes in de wachtkamer uitgestald.

Veel mensen heb ik de afgelopen weken al gesproken en geadviseerd over het reizen met hun dier naar het buitenland. Na 15 jaar werkervaring zou je dan ook wel verwachten dat ik alle “eisen” van ieder land nu wel uit mijn hoofd zou moet kennen (paspoort, chip, rabiësvaccinatie, wel/geen bloedonderzoeken, ontworming of gezondheidsverklaring), maar niks is minder waar! Invoereisen veranderen met enige regelmaat, dus ook ik moet iedere keer opnieuw blijven controleren om de klant een goed advies te kunnen geven.

Terwijl ik een beetje in gedachte afdwaal en me stiekem verheug op mijn eigen vakantie naar de zon over een paar weken, gaat de telefoon. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een vriendelijke mannelijke stem met een hele aparte vraag die ik nog niet eerder in mijn carrière gehoord had. De eigenaar heeft twee pekingeenden en vertrekt binnenkort naar Portugal...... dat is nog eens wat anders dan een hond, kat of fret die mee gaat.....

Na wat telefoontjes met diverse instanties zoals LICG, de Portugese ambassade, VWA en intern overleg kwamen we er achter dat Iggy en Pukky (de twee pekingeenden) gechipt moesten worden omdat ze geen pootring hadden, een Europees paspoort nodig hadden en een gezondheidsverklaring moesten hebben.

Een dag later was het dan zover, het bezoek van Iggy en Pukky aan de praktijk.
En wat deden ze dit dapper zeg! Nieuwsgierig naar de omgeving stapte het tweetal op tafel en werden ze van top tot zwemvlies onderzocht door de dierenarts. Zowel Iggy als Pukky waren in topconditie en kon er zonder problemen de gezondheidsverklaring getekend worden in hun nieuwe paspoort.
Maar ja.... dan nu..... chippen.... Tsja, waar én hoe doe je dat bij een pekingeend?!

Dat is wel even een ander verhaal dan het chippen van een hond, kat, fret of konijn. Eenden hebben niet zo'n ruim nekvel waar je deze in aanbrengt...

Gelukkig hebben wij veel ervaringen bij het chippen van vogels en papegaai-achtige. Bij vogels brengen wij de chip aan in de rechter borstspier, zo ook bij Iggy en Pukky. Het tweetal is er nu dan ook helemaal klaar voor, de grote reis naar Portugal!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma