Vachtverzorgingsprogramma voor de kat

Een gezonde kortharige kat verzorgt de vacht zelf voldoende. Uren wordt er gelikt en gepoetst. Bij een kat met halflang of lang haar is dat een ander verhaal. Het is aan te raden een handje te helpen, en dat kan betekenen: meerdere keren per week uitgebreid kammen. Ook een kat op leeftijd, een kat met overgewicht of een (ernstig) zieke kat heeft soms moeite met het verzorgen van de vacht. Het kan zijn dat de kat (tijdelijk) niet de nodige energie heeft. Een oudere kat verliest wat van zijn lenigheid. Als bijvoorbeeld artrose in de gewrichten het bewegen pijnlijker maakt, is het poetsen een hele opgave voor de kat. Bij ernstig overgewicht kan de kat er op sommige plekken gewoon niet bij.

Een goede vachtverzorging is noodzakelijk voor de gezondheid van uw kat. Als er veel oud haar in de vacht blijft zitten, kan die vervilten. Er ontstaan klitten, die aan de huid gaan trekken, wat erg pijnlijk is. De huid eronder kan gaan broeien, en zelfs gaan ontsteken. De kat krijgt jeuk en wordt soms zelfs in zijn bewegingsmogelijkheden beperkt. Ook de bestrijding van ectoparasieten zoals vlooien, teken of mijten wordt moeilijker. Heeft uw kat veel last van haarballen? Ook dan kan het verstandig zijn om de hoeveelheid haar wat opgelikt wordt te beperken.

Om uw kat een handje te helpen met de verzorging van de vacht, bieden wij u het PlusVachtverzorgingsprogramma. U komt samen met de kat bij onze paraveterinair, die een speciale opleiding hiervoor gevolgd heeft. Zij beoordeelt de vacht en stelt een behandeling voor.
Dat kan zijn:
- het wegplukken van het oude haar
- het uitkammen van de vacht
- en/of het verwijderen van de klitten door middel van scheren.

Bij iedere behandeling worden de nagels van de kat geknipt. Het gewicht wordt bijgehouden en er wordt besproken in hoeverre de kat moet afvallen of juist aankomen. De kat wordt indien nodig gewassen met een medicinale shampoo om de irritatie van de huid te verminderen of te voorkomen. Na het drogen gaat de kat weer fris naar huis.

Afhankelijk van de oorzaak is een eenmalige behandeling voldoende, waarna u zelf door kunt gaan met de verzorging. Anders wordt in overleg met u afgesproken hoe vaak de behandeling nodig is voor uw kat.

Voor dit programma wordt uw kat niet onder narcose gebracht, tenzij de kat het echt niet toelaat. Dat betekent dat het ook geschikt is voor katten met een verhoogd narcoserisico. Een kat heeft weinig geduld en raakt snel gestrest, daarom wordt er op een beheerste manier gewerkt. Wij vragen u om bij de behandeling aanwezig te blijven om de kat gerust te stellen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, bel ons dan of loop eens binnen.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma