Vaccineren op maat bij de kat

De laatste jaren staat het vaccineren mens en dier regelmatig ter discussie. Vaccinaties kunnen soms bijwerkingen veroorzaken. Daarentegen kan een dier dat onvoldoende beschermd is, overlijden aan bijvoorbeeld parvo of kattenziekte.

Voorheen kreeg uw kat ieder jaar de 'grote cocktail'. Tegenwoordig doen we dat anders. Wij vragen bij de jaarlijkse controle naar de leefomstandigheden, vakantieplannen en gebruiksdoelen van uw dier. Tezamen met de leeftijd en ziektegeschiedenis bepalen wij welke vaccinaties nodig zijn. Zo bieden we vaccinaties op maat! Te veel vaccineren is onnodig, maar u wilt natuurlijk wel optimale bescherming van uw huisdier!

Wij letten op de volgende punten:

  1. Leeftijd van uw dier: de basisvaccinaties als kitten en de eerste vaccinatie 1 jaar na de laatste kittenvaccinatie zijn enorm belangrijk om een goede immuniteit op te bouwen voor de rest van het leven. Ook de vaccinatie-status van het moederdier wordt, indien bekend, bij ons advies betrokken.
  2. Leefomstandigheden: denk hierbij aan een flat-kat die nooit buiten komt of katten die uit het buitenland komen. Ook dieren die in grotere groepen leven (cattery's, fokkerijen, huishoudens met meer dan 3 katten) kunnen aangepaste vaccinaties nodig hebben.
  3. Gebruiksdoel: dieren die met veel anderen in aanraking komen, vooral bij wisselende groepen (shows, dekkaters en poezen) hebben vaak baat bij een extra inenting tegen Bordetella (onderdeel van niesziekte).
  4. Vakantie: als een hond, kat of fret mee gaat naar het buitenland (ook al is het maar een weekendje België), is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) wettelijk verplicht. Voor EU-landen geeft het vaccin waar wij mee werken een bescherming voor 3 jaar! Voor andere landen gelden vaak andere eisen. Informeer hier tijdig naar, soms moet je daar al maanden van tevoren mee beginnen. Gaat het dier naar een pension of asiel, dan kunnen andere vaccinaties verplicht zijn.
  5. Gezondheid: voor een optimale werking van het vaccin, moet het dier in goede gezondheid zijn. Wij onderzoeken uw dier dan ook eerst helemaal op 30 punten (hond en kat) of 27 punten (konijn), vóór de vaccinatie gegeven wordt. Bepaalde ziekten en sommige medicijnen hebben invloed op het immuunsysteem van het dier. Ook hier houden we rekening mee. Uw dier komt dus niet "alleen maar even voor zijn jaarlijkse prik", maar komt vooral ook voor zijn jaarlijkse gezondheidscontrole!

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma