Vaccinaties voor het konijn

Waarom moet ik mijn konijn laten inenten?

Ondanks een goede voeding en verzorging loopt uw konijn toch kans om ziek te worden. Met name de ziekten Myxomatose en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS = VHD = RHD) zijn berucht. Deze ziekten komen wijdverspreid onder wilde konijnen voor en zijn bijna altijd dodelijk. RHD is zeer besmettelijk. RHD is onderverdeeld in type 1 (de klassieke variant) en type 2 (RHD2), welke sinds eind 2015 in Nederland is aangetoond.

  • Myxomatose is een meestal dodelijke virusziekte die door muggen, vlooien en vliegen wordt overgebracht. Ook konijnen die altijd binnen zitten, kunnen dus besmet worden! Een besmet konijn is erg sloom, heeft koorts en ontstoken, gezwollen oogleden. Later ontstaan zwellingen aan de kop, oren en anus, wil het konijn niet meer eten en drinken en zal uiteindelijk sterven.
  • RHD wordt overgebracht via besmet groenvoer waar wilde konijnen mee in aanraking zijn geweest, of via kleding en schoeisel. Soms is de ziekte te herkennen aan bloed uit de neus van het konijn, maar vaak sterven de dieren zonder symptomen.
  • RHD2  verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding.

Wanneer en hoe vaak laat ik mijn konijn inenten?

Middels één vaccinatie met Nobivac Myxo-RHD beschermt u uw konijn een heel jaar lang tegen zowel Myxomatose als de klassieke variant van RHD. Konijnen vanaf een leeftijd van 5 weken kunnen hiermee gevaccineerd worden.

U kunt een afspraak maken wanneer het ú uitkomt. Uw konijn wordt nagekeken op minimaal 25 punten. Bij dit consult is er voldoende gelegenheid voor vragen, adviezen of handelingen. Ook is het mogelijk om deze afspraak te combineren met uw andere dieren (bijv. uw hond of kat). De kosten voor vaccinatie zijn dan €50,00 per konijn. Dit is inclusief nagels knippen. Komt u met meerdere konijnen dan krijgt u korting.
Wij houden geen konijnen vaccinatiespreekuren waarbij we veel konijnen kort achter elkaar laten komen, om de kans op onderlinge besmetting zo minimaal mogelijk te houden. Daarnaast vinden wij het juist bij konijnen ook belangrijk om de tijd te hebben om ze goed na te kijken, omdat konijnen pas in een erg laat stadium hun klachten laten zien.

Aanvullend aan de hierboven gecombineerde vaccinatie, is het mogelijk uw konijn tegen RHD2 te vaccineren. Wij gebruiken momenteel het vaccin Filavac: dit type vaccin beschermt uw konijn na 1 enkele vaccinatie gedurende 12 maanden.


Privacy statement