Vaccicheck titerbepaling bij de kat

Vaccineren van mens en dier staat regelmatig discussie. U wilt uw kat goed beschermen tegen ziektes, maar is ieder jaar vaccineren wel nodig?

Vaccineren op maat

Bij PlusDierenklinieken doen wij al jaren aan 'Vaccineren op Maat'. Dit betekent dat we niet elk jaar de 'grote cocktail' geven, maar de vaccinatie aanpassen aan de leeftijd en leefomstandigheden van uw dier. Ons uitgangspunt is: zo min mogelijk vaccineren, maar uw kat moet wel goed beschermd zijn! Maar hoe weet u of uw kat voldoende beschermd is, en of het wel nodig is opnieuw te vaccineren? Of is de kat na de vorige vaccinatie ziek geworden en wilt u liever niet opnieuw vaccineren als dat niet nodig is maar hem wel voldoende bescherming geven? Dit is vanaf nu te meten via de Vaccicheck voor de kat. Bij een uitbraak van kattenziekte is dan ook meteen duidelijk welke katten er beschermd zijn.

De Vaccicheck-titerbepaling

De Vaccicheck is een sneltest, die in één enkele druppel bloed (verkregen uit een ader in het oor) de antistoffen tegen kattenziekte meet . De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw kat. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziekte dat jaar niet nodig. De test meet ook antistoffen tegen de verwekkers van niesziekte (herpes en calicivirus). De aanwezigheid van antistoffen tegen deze virussen voorkomt helaas niet altijd dat een kat toch niesziekte krijgt. Dit komt omdat er ook andere virussen niesziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast wordt niesziekte veroorzaakt door meerdere factoren, zoals stress en een hoge infectiedruk. Onder die omstandigheden, bijvoorbeeld in een pension, kan een kat toch ziek worden. Vaak verloopt de infectie wel minder heftig dan bij niet gevaccineerde dieren. Wanneer uit de vaccicheck blijkt dat er voldoende antistoffen zijn, dan gaat een vaccinatie geen extra bescherming geven. Vaccinatie is dan niet nodig.

Vaccinatie-advies op maat

Voor de titerbepaling krijgt uw dier een uitgebreid lichamelijk onderzoek op minimaal 25 punten. Er wordt vervolgens een klein beetje bloed afgenomen. De uitslag is dezelfde dag al beschikbaar. U krijgt een vaccinatie-advies op maat, passend bij uw kat. Wanneer uw kat weer gevaccineerd moet worden met de kattenziekte vaccinatie, kunt u deze gelijk laten toedienen.

Kosten Vaccicheck

  • Vaccicheck inclusief uitgebreide gezondheidscontrole op 25 punten: € 77,50
  • Indien de titer te laag is: vaccinatie kattenziekte en/of niesziekte: 25% korting op het vaccin
  • Als u met 3 of meer katten tegelijk komt, dan krijgt u € 8,- korting per kat
  • Bij deelname aan ons 'Levenslang vaccineren programma' krijgt u 20% korting op de Vaccicheck titerbepaling. Kosten van de benodigde vaccinaties, alsmede de gezondheidscontrole vallen dan weg. De extra kosten zijn dan slechts € 30,50,- per vaccicheck.
    (prijzen in 2021)

Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma