Uw kat mee naar het buitenland

Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Dan willen wij u graag over een aantal zaken informeren.

Uw kat mee naar het buitenland

Als uw met hond, kat of fret over de grens reist, moet u aan een aantal wettelijke eisen voldoen:

  • Een officieel dierenpaspoort volgens Europees model. Alle andere vaccinatieboekjes zijn niet toereikend voor reizen naar het buitenland.
  • Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan vanaf 3 maanden leeftijd. Indien voor het eerst hiervoor wordt gevaccineerd, moet dit minimaal 21 dagen voor vertrek gebeuren. Daarna moet het iedere 3 jaar herhaald worden (dit geldt voor het door ons gebruikte vaccin, niet alle vaccins hebben een registratie voor 3 jaar).
  • Uw dier moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip (een tatoeage is niet meer toegestaan!).

De bloedtest voor Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden/Noorwegen en Malta is per 2012 komen te vervallen. Wel is er soms nog een bezoek aan de dierenarts nodig om uw huisdier te laten ontwormen. Enkele landen en vliegmaatschappijen vragen om een gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Indien u buiten de EU wilt reizen, neem dan tijdig contact met ons op. Er is een bloedonderzoek nodig om de bloedtiter van de rabiës-antilichamen te bepalen. Het kan nodig zijn al 8-9 maanden voor vertrek actie te ondernemen.

U bent zelf verantwoordelijk om op de hoogte te zijn van de laatste regels. Problemen door te laat vaccineren of het niet op de hoogte zijn van aanvullende eisen zijn nimmer de verantwoordelijkheid van de dierenarts. Veel sites geven informatie over de buitenlandeisen, maar zijn mogelijk niet up-to-date. De officiële instantie waar u altijd actuele informatie vindt is www.licg.nl

Afhankelijk naar welk land/gebied u gaat, zijn er een aantal medische zaken waar u rekening mee moet houden.

Hartworm
Deze parasiet komt voor in alle (sub)tropische gebieden zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Roemenië. Via steekmuggen wordt deze hartworm overgebracht waarna de wormen zich vestigen in hart, longen en lever. Een hartworminfectie is ernstig en kan tot de dood leiden! Daarom is het belangrijk om een infectie te voorkomen. Voor hartwormpreventie adviseren wij om bij thuiskomst en 4 weken later te ontwormen met Milbemax (alternatieven zijn Advocate en Stronghold; die dient u toe voordat men op vakantie gaat en maand erna).
Indien u langer dan 28 dagen op vakantie gaat, dan wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot een maand na thuiskomst.

Vossenlintworm
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. Deze parasiet is gevaarlijk voor de mens. Honden en katten kunnen drager zijn maar hebben hier zelf geen last van.
De worm veroorzaakt een blaasworm in de lever bij de mens. Na opname van de parasiet kan het 5 tot 15 jaar duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich vertonen van deze ernstige aandoening. De vossenlintworm komt voor in Oost-Groningen, Zuid-Limburg, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en de Baltische staten. Ontworming is van belang als uw kat in deze gebieden buiten komt. Na verblijf in deze risico gebieden en landen adviseren wij om bij thuiskomst en 4 weken later te ontwormen met Milbemax. Indien u langer dan 28 dagen op vakantie gaat, dan wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot een maand na thuiskomst.

=> U kunt zich nu opgeven voor een gratis sms herinnering voor ontworming met Milbemax op de dag van thuiskomst en 4 weken later (vraag de folder aan of een van onze medewerkers voor meer informatie)

Babesiose
De Babesia parasiet wordt overgebracht door besmette teken. Deze parasiet vestigt zich vervolgens in de rode bloedcellen. Na een aantal weken kunnen ernstige symptomen optreden zoals koorts, bloedarmoede en geelzucht. Voorkom een tekenbeet bij uw kat door een Seresto band om te doen. Of gebruik Bravecto spot-on iedere 12 weken. Beide middelen werken ook tegen vlooien. Controleer daarnaast de kat iedere dag op teken en verwijder deze meteen met een tekentang. De besmette teken komen voor in Zuid Europa, maar worden steeds noordelijker gesignaleerd. Meer informatie kunt u lezen op onze website onder teken.

Leishmania
Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegjes. De besmette zandvliegjes zijn met name actief gedurende schemering in Latijns-Amerika en in Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. Na een beet nestelen de parasieten zich in de witte bloedcellen. In het beginstadium kan dit wat vage klachten geven zoals vermoeidheid en algemeen ziek zijn. De ernstige vorm zal zich echter pas na 3 maanden tot jaren openbaren en heeft een slechte prognose. Behandeling is zelden succesvol.

Algemene tips / Klimaat
Bij de beslissing of uw huisdier mee gaat naar het buitenland zal het land van bestemming doorslaggevend kunnen zijn. Zo kan het klimaat een rol spelen: Ook katten kunnen oververhit raken of verbranden.
Het is belangrijk om in warme landen voldoende water bij u te hebben, zodat de kat de hele dag door kan drinken. Dit kan met behulp van handige flessen met geïntegreerde drinkbak. Deze zijn te verkrijgen in onze praktijken. Er zijn koelmatten verkrijgbaar via internet, om koel op te liggen. U kunt ook een handdoek nat maken en deze als bed gebruiken voor de kat. Denk ook aan een EHBO set voor kleine ongelukjes (op te vragen bij een van onze praktijken), zodat u niets kunt vergeten en onbezorgd op vakantie kunt gaan met uw huisdier.

Wij wensen u een prettige vakantie!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma