De Saen 075 - 617 39 11
Saendelft 088 - 343 73 43
Westerwatering 075 - 616 07 61

Overig

Overig

  • Beloningsbal
  • KNGF
  • Vakantie

Beloningsbal

De beloningsbal kan bij honden, katten en konijnen worden gebruikt als uw dier meer beweging nodig heeft of zelfs moet afvallen. Ook als uw huisdier alleen thuis is, kan de bal gebruikt worden om het dier te vermaken.

Hoe werkt de beloningsbal?

Vul de bal met brokjes of iets anders wat uw dier graag lust. Om uw dier kennis te laten maken met de werking van de beloningsbal moet de eerste keer het vulgat van de bal op maximale grootte worden gezet. Op deze manier valt de vulling er makkelijk uit en zal uw dier het trucje snel door hebben! Zodra uw dier door heeft hoe de beloningsbal werkt, kun u het gat op een kleinere stand zetten zodat het veroveren van de traktatie steeds moeilijker wordt. Over het algemeen hebben honden dit spel sneller door dan katten of konijnen. Geef daarom de moed niet te snel op als uw kat of konijn niet weet hoe het werkt. Blijf ze ermee helpen!

Geef de beloningsbal nooit zonder toezicht aan uw dier als u niet weet hoe uw dier erop reageert. Sommige dieren die alleen zijn, proberen speeltjes te slopen en zullen daar soms ook in slagen!

Veel speelplezier!

KNGF

KNGF Samenwerking

Sinds april 2013 werken KNGF geleidehonden en PlusDierenklinieken samen om de geleidehonden zo gezond mogelijk te houden en ze zo'n goed mogelijke start in hun carrière te kunnen meegeven!

Als een puppy in een pleeggezin ziek wordt, kunnen de pleegouders bij één van onze vestigingen een afspraak maken voor onderzoek en behandeling. De rekening hiervan wordt door ons vervolgens direct naar KNGF gestuurd voor afhandeling, dus u heeft daar zelf als pleegouder geen omkijken naar.

Zodra uw teef oud genoeg is en u bericht heeft gekregen van het KNGF dat zij in aanmerking komt voor laparoscopische sterilisatie, dan kunt u een afspraak maken bij PlusDierenkliniek De Saen. Eén van onze zeer ervaren chirurgen voert de sterilisatie via deze minder ingrijpende techniek uit en binnen korte tijd mag ze alweer naar huis om daar verder te herstellen.

Wij kijken uit naar een geslaagde samenwerking, waarbij wij veel geleidehonden een zo gezond mogelijke basis kunnen meegeven voor het goede werk dat zij gaan verrichten!

Vakantie

Met de hond naar het buitenland

Neemt u uw hond mee naar het buitenland? Dan willen wij u graag over een aantal zaken informeren. Er gelden wettelijke regels over het reizen met honden, katten en fretten. U moet aan drie eisen voldoen:

  • Een officieel dierenpaspoort volgens Europees model. Andere vaccinatieboekjes zijn niet meer toereikend voor reizen naar het buitenland
  • Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan vanaf drie maanden leeftijd. Indien voor het eerst hiervoor wordt gevaccineerd, dient dit minimaal 21 dagen voor vertrek gebeuren. Daarna moet het iedere drie jaar herhaald worden (dit geldt voor het door ons gebruikte vaccin, niet alle vaccins hebben een registratie voor drie jaar)
  • Uw dier moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip (een tatoeage is niet meer toegestaan!)

De bloedonderzoeken voor Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden/Noorwegen, en Malta zijn per 2012 komen te vervallen. Wel is er soms van tevoren nog een bezoek aan de dierenarts nodig om u dier te laten ontwormen. Voor landen buiten de EU zijn wel vaak aanvullende eisen. Neem dan tijdig contact met ons op. Het kan nodig zijn al acht ot negen maanden voor vertrek actie te ondernemen!

Voor sommige landen gelden aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat u een muilkorf bij u moet hebben, een aanlijnplicht of dat de hond vast moet zitten in de auto met een hondengordel. Ook zijn in een aantal landen sommige hondenrassen verboden (bijv. Frankrijk is verboden voor pitbulls, rottweilers en Amerikaans staffords) of gelden aanvullende eisen voor bepaalde rassen.

U bent zelf verantwoordelijk om op de hoogte te zijn van de laatste regels! Problemen door te laat vaccineren of het niet op de hoogte zijn van aanvullende eisen zijn nimmer de verantwoordelijkheid van de dierenarts. Veel sites geven informatie over de buitenlandeisen, maar zijn mogelijk niet up-to-date. De officiële instantie waar u altijd actuele informatie vindt is www.licg.nl.

Afhankelijk naar welk land/gebied u gaat, zijn er een aantal medische zaken waar u rekening mee moet houden.

Hartworm

Deze parasiet komt voor in alle (sub)tropische gebieden zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Roemenië. Via steekmuggen wordt deze hartworm overgebracht, waarna de wormen zich vestigen in hart, longen en lever. Een hartworminfectie is ernstig en kan tot de dood leiden! Daarom is het belangrijk om een infectie te voorkomen. Voor hartwormpreventie adviseren wij om bij thuiskomst en vier weken later te ontwormen met Milbemax (alternatieven zijn Advocate en Stronghold; toedienen voordat men op vakantie gaat en een maand erna herhalen).

Indien u langer dan 28 dagen op vakantie gaat, dan wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot een maand na thuiskomst.

Vossenlintworm

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. Deze parasiet is gevaarlijk voor de mens. Honden en katten kunnen drager zijn maar hebben hier zelf geen last van.

De worm veroorzaakt een blaas bij de mens die zich vaak in de lever bevindt. Na opname van de parasiet kan het 5 tot 15 jaar duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich vertonen van deze ernstige aandoening. De vossenlintworm komt voor in Oost-Groningen, Zuid-Limburg, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en de Baltische staten. Na verblijf in deze risico-gebieden en -landen adviseren wij om bij thuiskomst en vier weken later te ontwormen met Milbemax. Indien het verblijf langer is dan 28 dagen, ontworm dan maandelijks tot een maand na thuiskomst.

Babesiose

De Babesia-parasiet wordt overgebracht door besmette teken. Deze parasiet vestigt zich vervolgens in de rode bloedcellen. Na een aantal weken kunnen ernstige symptomen optreden zoals koorts, bloedarmoede en geelzucht. Voorkom een tekenbeet door uw hond een Seresto halsband om te doen of door een pipet Vectra 3D (werkt ook tegen vlooien). Controleer daarnaast de hond iedere dag op teken; verwijder deze direct (binnen 24-48 uur na aanhechten) met een tekentang. De besmette teken komen voor in Zuid-Europa, maar worden steeds noordelijker gesignaleerd. Meer informatie kunt u lezen op onze website onder teken.

Leishmania

Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegjes. De besmette zandvliegjes zijn met name actief gedurende schemering, in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen. Tot de laatstgenoemde groep landen behoren Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Malta, Griekenland, Turkije, Israël, Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko. Na een beet nestelen de parasieten zich in de witte bloedcellen. In het beginstadium kan dit wat vage klachten geven zoals vermoeidheid en algemeen ziek zijn. De ernstige vorm zal zich echter pas na drie maanden tot jaren openbaren en heeft een slechte prognose. Behandeling is zelden succesvol. Daarom is het zeer belangrijk om een infectie te voorkomen. Dit kan door middel van een pipetten Vectra 3D.

Algemene tips / klimaat

Bij de beslissing of uw huisdier mee gaat naar het buitenland zal het land van bestemming doorslaggevend kunnen zijn. Zo kan het klimaat een rol spelen: een poolhond zal zich bij voorbeeld niet erg op zijn gemak voelen onder (sub-)tropische omstandigheden. Eventuele verwondingen kunnen bij tropische temperaturen sneller geïnfecteerd raken.

Het is belangrijk om in warme landen voldoende water bij u te hebben, zodat de hond de hele dag door kan drinken. Dit kan met behulp van handige flessen met geïntegreerde drinkbak. Deze zijn te verkrijgen in onze praktijken. Er zijn koelmatten verkrijgbaar via internet, om koel op te liggen. U kunt ook een handdoek nat maken en deze als bed gebruiken voor de hond. Denk ook aan een EHBO set voor kleine ongelukjes (op te vragen bij een van onze praktijken), zodat u niets kunt vergeten en onbezorgd op vakantie kunt gaan met uw huisdier.

Wij wensen u een prettige vakantie!  

Terug naar Honden