Trainen met uw hond

Waarom een gehoorzaamheidscursus of hondensport?

In onze dichtbevolkte, volgebouwde samenleving is het pure noodzaak dat een hond, samen met zijn baas, goed opgevoed wordt.  Daarnaast voorkomt een goede opvoeding dat onze trouwe viervoeter aangereden wordt of het verkeer hindert. Een goed opgevoede hond is een prettige vriend voor zijn eigen baas, dieren en mensen in zijn omgeving. Iedere hond is anders, dus ook als u al jaren honden (gehad) heeft, raden wij aan om een gehoorzaamheidscursus te volgen. Tevens zijn in de loop der jaren de inzichten over hoe een hond te trainen drastisch veranderd. Op een cursus leert uw hond op een veld vol andere honden en afleiding, te luisteren naar ù. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld thuis in de huiskamer "blijven zitten".

Het 'werken' met de hond via gehoorzaamheidscursussen of de hondensport  zorgt voor een betere band tussen baas en hond. Geen enkele sport is zonder discipline of appèl. Uw hond moet vòòr u of mèt u "werken".

Waar?

Er zijn veel hondenscholen in Nederland. Iedere hondenschool biedt zijn eigen lespakketten aan met eigen prijzen en eigen werkwijze. Kijk eens rond bij verschillende hondenscholen, zoek een school die bij u past.
Om les te mogen geven of een hondenschool te mogen openen heb je geen diploma's nodig. Uiteraard wilt u niet zomaar bij iemand lessen. Zoek een hondenschool waarbij de instructeurs een diploma O&O hebben (Opleiding en Opvoeding). Voor gehoorzaamheidscursussen en veel hondensporten is een diploma als Kynologisch instructeur te halen om gekwalificeerd en verantwoord les te kunnen geven.

Wanneer?

Vanaf 9 weken leeftijd kan iedere hond puppycursus volgen.  Cursus Balans& coördinatie en speuren is geschikt voor jonge honden. Iedere hondenschool heeft ook een beginnerscursus gehoorzaamheid voor een volwassen hond, als u met een oudere hond start.

Voor actieve hondensporten als agility, flyball, frisbee raden we aan te wachten tot uw hond is uitgegroeid. Voor kleine rassen is dit een jaar, voor grote rassen 1,5 jaar leeftijd. We raden aan om eerst een sportkeuring bij de dierenarts te laten uitvoeren, waarbij gekeken wordt naar alle gewrichten (evt met behulp van röntgenfoto's), de bespiering en het gewicht van de hond.

De meeste hondenscholen trainen buiten. Vaak is er een winter- en zomerstop. Binnen trainen in een hal of manage klinkt comfortabel, maar bedenk dat een actieve hondensport op een goed verende, niet glijdende ondergrond moet plaatsvinden om blessures van u of uw hond te voorkomen. Een goed drainerend, egaal buitenveld is ook een vereiste voor verantwoord sporten. Denkt u ook een warming-up en cooling-down voor u en uw hond?

Welke cursus/sport?

Hier vindt u een overzicht


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma