Tips in het voorjaar

Zodra het voorjaar zich weer voorzichtig aan laat zien, de dagen worden langer en de temperatuur wordt steeds aangenamer. Dit is bij uitstek dé periode dat kattenhormonen weer opspelen en hierbij neemt de behoefte van de kat toe om de woonkamer te verlaten en zijn leefgebied buiten weer te gaan verkennen.

Katten hebben zowel een leefgebied als een territorium, maar wat is het verschil?
Een leefgebied gebruikt de kat voor activiteiten zoals lopen, jagen, spelen en exploreren. Dit gebied varieert van 0,1 tot 0,8 hectare (bij de zwerfkat zelfs 270 tot 420 hectares). Leefgebieden van katten kunnen elkaar overlappen en kunnen dus gedeeld worden.
Een territorium daarentegen is een exclusieve plek waar geen andere katten worden geduld, deze plekken worden regelmatig gepatrouilleerd, indringers worden (met inzet van agressie) verjaagd en deze plek wordt regelmatig gemarkeerd. Vooral wanneer de hormonen op gaan spelen kunnen zowel poezen als katers in huis gaan plassen. Poezen doen dit om aan te geven dat ze “beschikbaar” zijn en katers om andere katers te weren.

Het leefgebied van katers is gemiddeld 3,5 keer zo groot als dat van poezen, dit komt voort uit het feit dat katers voortdurend op zoek zijn naar krolse poezen om hun genen door te geven (te paren). Deze “ongecastreerde” katers zijn vaak veel van huis weg en hebben een groter risico op opgelukken en aanrijdingen. Daarnaast zien we dat deze katers veel abcessen, krab- en bijtwonden hebben omdat ze de strijd om hun leefgebied aan gaan met andere katers. De verwondingen zijn niet alleen pijnlijk en vervelend, ze lopen ook risico op andere ziektes zoals FIV (kattenaids), die overigens ook overdraagbaar is naar poezen op het moment van dekken.

Ongecastreerde poezen hebben naast het risico op een ongewenst nestje, ook veel last van de hormonen die vanaf 4-5 maanden leeftijd al aanwezig kunnen zijn. Zo kunnen ze dagen lang klaaglijk miauwen, plassen in huis, rusteloos en ronduit vervelend gedrag vertonen in deze “krolse periode”.
Ze lopen stad en land af op zoek naar een knappe kater om te paren. Tijdens deze paring bijt de kater de poes in haar nekvel, waarop ziektes zoals FIV overgebracht kunnen worden. Daarnaast lopen ongecastreerde poezen (*) een veel groter risico op het krijgen van borstkanker op latere leeftijd en is de kans op baarmoederkanker of een baarmoederontsteking heel reëel aanwezig.

Het is dus niet alleen voor katers beter om gecastreerd te worden, maar ook voor poezen.
* (In de volksmond wordt bij poezen onterecht gesproken van een sterilisatie. Echter, omdat de eierstokken hierbij volledig worden weggehaald, heet dit feitelijk een castratie).


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma