Teken bij de kat

Vlooien en teken zijn niet alleen vies en lastig, maar kunnen ook heel gevaarlijke ziekten overbrengen. Vlooien kunnen een plaag zijn voor mens en dier. Ze zijn bij huisdieren vaak de oorzaak van worminfecties en huidaandoeningen. Lees hier meer over vlooienbestrijding en vlooienallergie.

Teken zijn parasieten die behoren tot de familie van de spinachtigen. Ze wonen in bomen en struiken en laten zich op mens en dier vallen als die langslopen. Ze zuigen bloed bij zoogdieren, vogels en mensen en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een aantal gevaarlijke ziekten overbrengen. Na zich vol gezogen te hebben, laten ze weer los.

Door het mildere klimaat en het vaker internationaal reizen met huisdieren vormen teken een toenemend risico voor de gezondheid van mens en dier. Volgens recent onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft de zogenaamde Tijgerteek (Dermacentor reticulatis) zich permanent in Nederland gevestigd. Deze teken kunnen besmet zijn met ernstige ziekteverwekkers zoals Babesia. Bij niet tijdig ingrijpen na een besmette tekenbeet kan dit dodelijk zijn voor uw huisdier. Ook is circa 25% van alle teken besmet met de ziekte van Lyme, wat zowel voor u als uw kat een risico is.
In Zuid-Europa komen veel besmette teken voor. Extra bescherming van huisdieren is daar daarom aan te raden.

Om uw kat goed te beschermen tegen teken kunt u gebruik maken van een tekenband (dit is niet hetzelfde als een vlooienband!) of van een goed spot-on middel:

  • Seresto vlooien- en tekenband: deze band werkt tegen teken, vlooien en vlooienlarven. De band  is 7-8 maanden werkzaam en stinkt niet. De werkzame stof wordt opgenomen door de vetlaag van de huid van het huisdier waardoor de band werkzaam is over het gehele lichaam. De band kan op twee punten breken mocht de kat blijven haken achter de halsband. De band mag niet gebruikt worden bij kittens jonger dan 10 weken
  • Bravecto spot-on: deze spot-on werkt tegen teken en vlooien. De druppel werkt 12 weken tegen vlooien en teken. Het middel mag gebruikt worden bij katten vanaf 11 weken en zwaarder dan 1,2 kg. Het mag niet aan drachtige of lacterende poezen gegeven worden.

Indien u of uw huisdier een teek heeft, is het belangrijk om deze snel en zorgvuldig te verwijderen. Het is beter om de plek van tevoren niet te ontsmetten of schoon te maken. Een teek kunt u het beste verwijderen m.b.v. een tekentang. Zet deze tang goed op of om de teek en trek de teek er al ronddraaiend eruit. Tekentangen zijn er in verschillende vormen en soorten. Na het verwijderen van de teek, kunt u de teek doodmaken en de wond ontsmetten.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma