Teken bij de hond

Vlooien- en teken zijn niet alleen vies en lastig, maar kunnen ook heel gevaarlijke ziekten overbrengen. Vlooien kunnen een plaag zijn voor mens en dier. Ze zijn bij huisdieren vaak de oorzaak van worminfecties en huidaandoeningen. Lees hier meer over vlooienbestrijding en vlooienallergie.

Teken zijn parasieten die behoren tot de familie van spin-achtigen. Ze wonen in bomen en struiken en laten zich op mens en dier vallen als die langslopen. Ze zuigen bloed bij zoogdieren, vogels en mensen en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze aantal gevaarlijke ziekten overbrengen. Na zich vol gezogen te hebben, laten ze weer los.

Door het mildere klimaat en het vaker internationaal reizen met huisdieren vormen teken een toenemend risico voor de gezondheid van mens en dier. Volgens recent onderzoek van faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft de zogenaamde Tijgerteek (Dermacentor reticulatis) zich permanent in Nederland gevestigd. Deze teken kunnen besmet zijn met ernstige ziekteverwekkers zoals Babesia. Bij niet tijdig ingrijpen na een besmette tekenbeet kan dit dodelijk zijn voor uw huisdier. Ook is circa 25% van alle teken besmet met de ziekte van Lyme, wat zowel voor u en uw hond een risico is.
In Zuid-Europa komen veel besmette teken voor. Extra bescherming van huisdieren is daar aan te raden.

Om uw hond goed te beschermen tegen teken kunt u gebruik maken van een tekenband (dit is niet hetzelfde als een vlooienband!) of van een goed spot-on middel.

  • Bravecto tablet (fluralaner): werkt gedurende 3 maanden (!) tegen teken en vlooien (sommige teken 2 maanden). Bravecto mag gegeven worden aan honden vanaf 12 weken en die zwaarden zijn dan 2 kilo. De tablet mag gegeven worden aan drachtige en lacterende honden, maar wordt niet met de melk uitgescheiden. 
  • Seresto vlooien- en tekenband: werkt tegen teken, vlooien en vlooienlarven, is 7-8 maanden werkzaam en stinkt niet. De werkzame stof wordt opgenomen door de vetlaag van uw huisdier waardoor de band werkzaam is over het gehele lichaam. De band werkt ook tegen luizen. Hij is in 2 maten verkrijgbaar (<8kg en >8kg). De band mag niet gebruikt worden bij pups jonger dan 7 weken.

Indien u of uw huisdier een teek heeft, is het belangrijk om deze snel en zorgvuldig te verwijderen. Het is beter om de plek  van tevoren niet te ontsmetten of schoon te maken. Een teek kunt u het beste verwijderen m.b.v. een tekentang. Zet deze tang goed op of om de teek en trek de teek al ronddraaiend eruit. Tekentangen zijn er in verschillende vormen en soorten. Na het verwijderen, kunt u de teek doodmaken en de wond ontsmetten.

 


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma