Poetsbrief voor de kat

Waarom is het nodig om het gebit van mijn kat te poetsen?

Bij uw kat kan tandplaque ontstaan onder andere doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen. Tandplaque kan met een tandenborstel verwijderd worden. Dit kan in een korte tijd omgezet worden in tandsteen en is niet weg te poetsen.

Welke problemen kunnen er door tandplaque ontstaan?

Tandplaque kan zorgen voor gebitsproblemen. Hierbij kan je denken aan een slechte adem, tandvleesontsteking (gingivitis) en met mogelijk gevolg het verlies van tanden en kiezen. Er kunnen ook ontstekingen elders in het lichaam ontstaan, zoals ontsteking van hart, lever en nieren.

Waarmee kunt u het gebit poetsen van uw kat?

Poetsen kan op verschillende manieren. Het kan met een gaasje om uw vinger of een tandenborstel voor katten. Tandpasta kunt u ook gebruiken. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen! Ook de peutertandpasta bevat voor dieren teveel fluoride. Een speciale tandpasta voor hond/kat kan wel worden ingeslikt en heeft een aantrekkelijk kipsmaak, waardoor het poetsen makkelijker gaat.

Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts?

Indien uw kat last heeft van langdurig slechte adem.
Indien uw kat schudt met de kop of bij pijnuitingen (bijvoorbeeld miauwen of blazen)
Indien uw kat de laatste tijd geen of minder droge brokken eet
Indien uw kat bruingele aanslag (tandplaque/-steen) op zijn tanden en kiezen heeft.
Indien uw kat rood mondslijmvlies heeft.
Indien het poetsen zelf niet lukt, kunnen wij u helpen het poetsen te leren.

Stap voor stap

Stap 1: Wennen

Laat uw kat wennen aan de aanraking in de mond door dagelijks te oefenen. Til hierbij de bovenlip op om tanden en kiezen te bekijken. Hierbij kunt u zijn tanden aanraken en eventueel iets lekkers op uw vinger doen. Daarna mag u uw kat belonen.

Stap 2: Poetsen met een gaasje

Til de bovenlip op en ga langzaam en zachtjes met een gaasje om uw vinger over de tanden heen. Ga niet forceren en laat uw kat regelmatig slikken. Ga niet verder in de mond van uw kat dan dat hij toelaat. Daarna mag u uw kat belonen.

Stap 3: Poetsen met een tandenborstel

Til zijn bovenlip op. Houd uw wijsvinger op de borstelkop van de tandenborstel, zo houdt u controle op de borstelbeweging. Begin langzaam en zachtjes met het poetsen van de hoektanden en daarna gaat u verder met de tanden en kiezen. De voortanden worden gepoetst met een op- en neerwaartse beweging. Belangrijk is om niet te forceren en laat uw kat regelmatig slikken. Daarna mag u uw kat belonen.

Beloning: Beloon uw kat na iedere poetsbeurt door met hem te gaan spelen of met een tandverzorgende snack/brok. Uw kat zal de poetsbeurt gaan associëren met een plezierige gebeurtenis.

Belangrijkste met poetsen is:
Vermijd elke vorm van dwang, bouw rustig op en beloon uw kat!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma