Poetsbrief voor de hond

Waarom is het nodig om het gebit van mijn hond te poetsen?

Bij uw hond kan tandplaque ontstaan onder andere doordat bacteriën zich vasthechten aan de tanden en kiezen. Tandplaque kan met een tandenborstel verwijderd worden. Dit kan in een korte tijd omgezet worden in tandsteen en dat is niet weg te poetsen.

Welke problemen kunnen er door tandplaque ontstaan?

Tandplaque kan zorgen voor gebitsproblemen. Hierbij kan je denken aan een slechte adem, tandvleesontsteking (gingivitis) en met mogelijk gevolg het verlies van tanden en kiezen. Er kunnen ook ontstekingen elders in het lichaam ontstaan, zoals ontsteking van hart, lever en nieren.

Waarmee kunt u het gebit poetsen van uw hond?

Poetsen kan op verschillende manieren. Het kan met een gaasje om uw vinger, een vingertandenborstel of een tandenborstel speciaal voor honden. Tandpasta kunt u ook gebruiken. Gebruik nooit een tandpasta voor mensen! Ook de peutertandpasta bevat voor dieren teveel fluoride. Een speciale tandpasta voor hond/kat kan wel worden ingeslikt en heeft een aantrekkelijk kipsmaak, waardoor het poetsen makkelijker kan gaan.

Wanneer is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts?

Indien uw hond langere tijd last heeft van een slechte adem.
Uw hond schudt met zijn kop of bij pijnuitingen (bijvoorbeeld janken/piepen)
Indien uw hond de laatste tijd slecht brokken eet, niet meer wil kluiven, veel kwijlen of aan éénzijde kauwt.
Indien uw dier bruingele aanslag heeft op tanden en/of kiezen.
Indien uw hond rode mondslijmvlies heeft langs de tanden.
Indien het poetsen zelf niet lukt, kunnen wij u helpen het poetsen te leren.

Stap voor stap

Kies een rustige plaats uit om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen tijdens het poetsen.

Stap 1: Wennen

Laat uw hond wennen aan de aanraking in de mond door dagelijks te oefenen. Til hierbij de bovenlip op om tanden en kiezen te bekijken. Hierbij kunt u zijn tanden aanraken en eventueel iets lekkers op uw vinger doen. Daarna mag u uw hond belonen.

Stap 2: Poetsen met een gaasje

Til de bovenlip op en ga langzaam en zachtjes met een gaasje om uw vinger over de tanden heen. Ga niet forceren en laat uw hond regelmatig slikken. Daarna mag u uw hond belonen.

Stap 3: Poetsen met een (vinger) tandenborstel

Til zijn bovenlip op. Houd uw wijsvinger op de borstelkop van de tandenborstel, zo houdt u controle op de borstelbeweging. Begin langzaam en zachtjes met het poetsen van de hoektanden en daarna gaat u verder met de tanden en kiezen. De voortanden worden gepoetst met een op- en neerwaartse beweging. Belangrijk is om niet te forceren en laat uw hond regelmatig slikken. Daarna mag u uw hond belonen.

De binnenzijde van de kiezen worden door de tong onderhouden en hoeft u niet te poetsen.

Beloning: Beloon uw hond na iedere poetsbeurt met een wandeling of met een tandverzorgende snack/brok. Uw hond zal de poetsbeurt gaan associëren met een plezierige gebeurtenis.

Belangrijkste met poetsen is:
Vermijd elke vorm van dwang, bouw rustig op en beloon uw hond!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma