Suikerziekte bij de kat

Suikerziekte, oftewel: diabetes mellitus, betekent dat de alvleesklier te weinig van het hormoon "insuline" aanmaakt. Deze stof zorgt er normaal gesproken voor, dat de cellen van het lichaam het suiker (=glucose) uit het bloed kunnen opnemen, waar het als brandstof gebruikt wordt. Het is erg belangrijk dat er voldoende insuline aan het bloed wordt afgegeven, zodat de lichaamscellen geen brandstof te kort komen. Omdat bij suikerziekte er geen of onvoldoende glucose door de cellen verbruikt kan worden, blijft er een overmaat aan glucose achter in het bloed.

Normaal zijn het kleine groepjes cellen in de alvleesklier, die insuline produceren. In de loop van het leven kunnen deze cellen "uitgeput" raken. Dit gebeurt vooral bij dieren waarbij deze cellen erg hard moeten werken, bijvoorbeeld bij te dikke dieren, dieren met een aandoening die maakt dat de insuline minder goed werkt zodat er meer van nodig is, of dieren die bijvoorbeeld al langere tijd op hogere doseringen prednison staan. De reden waarom een dier suikerziekte ontwikkelt, kan dus verschillen en uw dierenarts zal dan ook proberen de onderliggende oorzaak te vinden en deze behandelen of op te heffen.

Insuline

Naast het (zo mogelijk) behandelen van de onderliggende oorzaak, moet ook het lichaam geholpen worden weer over het bloedsuiker, de glucose, te beschikken. Dit gebeurt door het dier dagelijks te injecteren met insuline. De meeste eigenaren zien daar in eerste instantie tegenop, maar wij leren dat de eigenaren rustig aan.

Voeding

Naast het spuiten van insuline is het van belang, dat de stofwisseling zodanig wordt aangepast, dat de bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk constant blijft. In normale voeding zitten veel en erg makkelijk opneembare suikers (koolhydraten). Daardoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed na de maaltijd snel, en moeten de alvleeskliercellen hard werken. Speciale voeding (Hill's prescription diet m/d of w/d), bevat minder suiker en meer eiwitten. Tevens worden de suikers uit dit voer veel langzamer en gelijkmatiger opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel constanter blijft.

Prognose

Helaas is het zo dat als suikerziekte ontstaan is, het veelal blijft bestaan, en dus levenslang behandeld zal moeten worden. Bij vroegtijdig ingrijpen met aangepaste voeding en het injecteren van insuline krijgen de uitgeputte alvleeskliercellen rust en kan de suikerziekte verminderd worden en soms helemaal verdwijnen! Dit is echter vaak niet van blijvende aard en het regelmatig controleren van de bloedsuikerspiegel blijft dan ook nodig. Een suikerziekte patiënt zal dus levenslang onder controle moeten blijven bij een arts.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma