Hoe maak ik mijn kat gelukkig?

Wat zijn de behoeften van mijn kat?

Iedere kat stelt andere behoeften aan zijn of haar leefomgeving. Dit hangt bijvoorbeeld af van het ras van de kat, de leeftijd en zijn of haar omgeving.

  • Moet de kat het huis delen met andere katten?
  • Komt de kat buiten of moet deze binnen blijven?
  • Woont de kat in een druk gezin waar veel jonge kinderen over de vloer komen?

Dit soort factoren zorgen ervoor dat de ene kat andere behoeften kan heeft dan een andere. Daarnaast is de ene kat gevoeliger en stress-gevoeliger dan de andere kat.
Maar met de volgende onderstaande tips kun je iedere kat een stukje gelukkiger maken, doordat ze beter aansluiten op de behoeften van de kat waardoor de stress verminderd wordt.

Hoge zit- en ligplaatsen

Katten vinden het fijn om overzicht te hebben over hun leefruimte. Zo kunnen ze hun omgeving beter inschatten, wat stress aanzienlijk verlaagd. Laat een kat klimmen en hoge plaatsen opzoeken. Plaats een klimpaal, wat plankjes aan de muur waar hij op kan springen of maak een meubel aan de muur waar de kat op kan zitten.
Een vaste ligplek op een bank of een stoel is niet hoog genoeg voor een kat, vooral in huishoudens met veel kleine kinderen over de vloer is het fijn voor de kat om hoog weg te kunnen kruipen om met rust gelaten te worden.

Drinkbak, eetbak en kattenbak

Katten vinden het niet fijn om een etensbak of een drinkbak naast de kattenbak te hebben, zet deze dus apart van elkaar. Het liefst zet u de kattenbak in een andere ruimte. Indien dit niet mogelijk is, zet dan de kattenbak aan de andere kant van de kamer.
Zorg dat er op meerdere plekken in huis drinkbakken staan, dit stimuleert de wateropname en voorkomt blaasproblemen. Het is aangetoond dat katten minder goed drinken als de drinkbak naast de eetbak staat en ze daardoor een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van blaasproblemen.
Katten vinden het fijn eetgelegenheden op een verhoging aangeboden te krijgen in plaats van een eetbak op de grond. Een ontspannen kat zit op zijn kont tijdens het eten, is dit niet het geval, verplaats dan de voerbak naar een rustige plek.

Voedselverrijking

Laat je kat, net zoals deze dat in de natuur zou moeten doen voor een muizenmaak, werken voor zijn eten!
Katten die niet buitenkomen of alleen een balkon tot hun beschikking hebben, hou je mentaal en fysiek gezond door voedsel aan te bieden in een vorm van voedselverrijking, bijvoorbeeld door voerpuzzels. Het is soms wat wennen voor de kat in het begint, maar schakel geleidelijk over en je kat zal het geweldig vinden!
Er zijn ook diverse voerpuzzels bij PlusDierenklinieken verkrijgbaar, dus loop gerust een keer de praktijk in voor meer informatie. Bovendien eten katten rustiger als ze eten aangeboden krijgen in voerpuzzels, wat beter is voor de spijsvertering. Het verminderd braakklachten, die ontstaan door gulzig eten en is ideaal voor katten die wat pondjes af moeten vallen.

Stevige krabgelegenheid

Katten vinden het fijn om te krabben aan een stevige krabpaal, hij moet dus stevig staan en niet wiebelen. Naast nagelverzorging is krabben voor een kat een manier van ontspanning. Tijdens het krabben komen zogenaamde ontspanningshormonen (feromonen) vrij wat de kat een aangenaam gevoel geeft.

Indien de krabpaal niet stevig genoeg is of niet groot genoeg (de kat moet zich kunnen uitrekken aan de krabpaal) kan het zijn dat de kat een alternatief gaat zoeken, zoals bankstellen of stoelen.

Spelen

Zorg voor activiteiten, zoals spel! Iedere dag enkele minuten spelen kan het leven van een kat al veel veranderen. Hengels met rond fladderende veren zijn ideaal om het jachtinstinct van de kat te triggeren. Wissel regelmatig van verschillende speeltjes en sluit het spel altijd af met een lekker hapje.
Wees voorzichtig met het spelen met laser-lampjes, katten kunnen het laserlicht niet pakken waardoor er frustratie kan ontstaan. Mocht u toch graag met uw kat spelen met een laserlamp zorg er dan voor dat u deze bijvoorbeeld op een propje papier schijnt, zodat de kat toch daadwerkelijk wat kan vastpakken.
Het kan per kat verschillen wat ze leuk vinden qua spel, zoek uit wat uw kat leuk vind en maak de speeltjes extra aantrekkelijk met onze Catnip spray!

Een eigen plek

Geef je kat(ten) de mogelijkheid om zich te verstoppen. Laat de kat ook met rust in zijn verstopplek. Onderzoek heeft uitgewezen dat katten zich op het moment van verstoppen zich wel beter voelen. Ze kunnen op die manier de stressprikkel, weliswaar in beperkte mate, ontvluchten.

Ruime, schone kattenbak

Katten kunnen met andere katten samenleven indien de omgeving aangepast wordt. Een goede richtlijn qua kattenbenodigdheden is het aantal katten plus één extra. Twee katten hebben dus minimaal drie kattenbakken nodig, verspreid over het huis. Een ruime en schone kattenbak zonder kap geeft de kat meer overzicht over de omgeving en voorkomt onzindelijkheid.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma