alt=

Sterilisatie Vlekkie!

(door paraveterinair Monique)

Een cavia man castreer je als je ook vrouwtjes hebt en geen jonkies wilt hebben. Maar niet iedereen weet dat het juist de vrouwtjes (zeugjes) zijn die cystes (blaasjes gevuld met vocht) kunnen krijgen op hun eierstokken en daar echt ziek van kunnen worden en zelfs aan kunnen overlijden. Bijna alle zeugjes boven de 2 jaar hebben al beginnende cystes. Maar cavia's kunnen ook slecht tegen pijn en je wilt liever niet de darmen verstoren. Blij was ik dan ook toen ik hoorde dat er een methode is waarbij je via de zijkant een klein sneetje kan maken en zo bij de eierstokken kan komen. Veel minder pijnlijk!

En zo kwam ook Vlekkie aan de beurt. Vlekkie is 2 jaar en is kerngezond! Met haar 1248 gram mag ze zich een echte dame noemen! Ik begon de dag van tevoren al met de pijnstillers, zodat ze al wat had opgebouwd. Dit vond ze niet erg, want het was eetbaar..

De volgende dag was ze aan de beurt. Ik vond het best spannend. Toen ze sliep, schoor ik aan beide kanten een klein stukje haar weg. Omdat er een klein streepje op haar rug overbleef en ze wel een punker leek, heb ik dat ook maar weggeschoren. Ze kreeg zuurstof en een beetje gasnarcose om nog wat verder te zakken.

Na de operatie was ze keurig op temperatuur en was ze vlot wakker. Ik hield haar lekker warm en na een uur gaf ik haar wat komkommer. Natuurlijk nam ze dat niet en dus snelde ik in mijn pauze naar de winkel voor andijvie. Dat at ze heerlijk op! De volgende dag gingen haar maatjes lekker naar buiten, zodat zij even kon uitrusten. Maar daar dacht ze toch echt anders over en voor ik het wist zat ze 24 uur later alweer in het zonnetje. De andere 2 dames moeten nog even groeien en dan gaan zij ook voor de sterilisatie. En dan hoop ik dat de meiden nog lang gezond mogen blijven!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma