alt=

Spannende feestdagen!

(door paraveterinair Stefanie)

De feestdagen komen er weer aan. Maar voor sommige dieren is het afsluiten van het oude jaar niet erg feestelijk. De baasjes doen druk en raar, overal zijn knallen en flitsen en het ruikt vreemd.

Om oudejaars stress te voorkomen zijn er verschillende dingen die we kunnen doen voor onze huisdieren.

- hou uw kat binnen en sluit het kattenluik af. Laat uw kat eventueel 's avonds in een ruimte waar weinig ramen zijn en waar knallen en flitsen niet zo erg doordringen, zoals de badkamer

- laat de hond op tijd uit, liefst aan het begin van de avond en houdt de hond aan de riem zodat deze niet weg kan rennen als hij schrikt.

- als uw dier zich wil verstoppen, laat hem dan zijn gang gaan en probeer hem niet uit zijn/haar schuilplaats te halen. Als uw dier bij u wil schuilen door bijvoorbeeld op schoot te gaan liggen of onder uw benen te kruipen, laat hem dan zijn gang gaan. Weg duwen of negeren helpt dan niet maar zal uw dier alleen onzekerder maken.

- spring niet allemaal tegelijk op als de klok 12 slaat maar blijf rustig.

- sluit ramen en gordijnen en laat de radio aan staan. Op de tv is vaak ook vuurwerk te zien dus zet die uit.

- pas op dat uw dier niet kan ontsnappen als u naar buiten gaat tijdens het vuurwerk.

Als dat niet voldoende werkt kunt u ook medicatie geven die de stress vermindert. Het zal niet alle angst weg halen maar wel de scherpe randjes eraf halen. Het best is om daar al een paar dagen van tevoren mee te beginnen zodat de spanning ook niet te erg opgebouwd wordt door het vuurwerk dat van tevoren afgestoken wordt.

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met onze praktijken.

Er zijn ook gehoorbeschermers voor dieren. Het opzetten hiervan moet wel van tevoren getraind worden. Hiervoor zijn goede instructie films te vinden op You Tube. Het komt ook van pas bij onweersbuien en is buiten te gebruiken voor de honden die niet naar buiten durven rond de vuurwerk periode.

Het best voornemen van het nieuwe jaar is om te gaan trainen met uw dier. Hiervoor zijn speciale cd's met vuurwerkgeluiden en een uitgebreide beschrijving hoe u uw dier kunt laten wennen. Deze training moet een paar keer per jaar herhaald worden om het beste resultaat te bereiken. Het mooist zou zijn om 1x per maand een paar dagen te trainen.

Wij wensen u en uw dier een gezond 2020!


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma