alt=

Spannende castratie

(door paraveterinair Anique)

Op 9 weken ging ik met Finn zijn eerste vaccinatie halen bij dierenarts Christel Baltus. Hierbij werd hij helemaal nagekeken en we kwamen er achter dat hij een hartruis heeft. Ik heb meteen gebeld met de hartecho specialist om een afspraak te maken voor een hartecho.

Toen hij 3 maanden was, hebben we de echo laten doen. Dat was best spannend voor zo'n klein beestje! Hier kwam uit dat hij Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) heeft.

Bij Hypertrofische Cardiomyopathie is de hartspier (myocardium) verdikt. De kamer (linker ventrikel) van het hart wordt hierdoor kleiner. Er is onvoldoende ruimte in de kamer om al het bloed dat uit de longen komt op te vangen en weg te pompen.

Eerst zal het hart sneller gaan kloppen. Later gaat de linker boezem functioneren als een stuwmeertje: al het bloed dat niet meteen de kamer in kan stromen wordt hier dan bewaard. De linker boezem rekt hierdoor uit.

Toen Finn 6 maanden was, werd het tijd om hem te laten castreren. Maar omdat hij deze hartaandoening heeft, had ik dit nog even uitgesteld tot na de volgende hartecho. Gelukkig was de hartecho stabiel gebleven en kon ik starten met medicatie voor zijn hart (Atenolol).

Atenolol wordt gegeven bij katten die HCM hebben. Het medicijn is bedoeld om het hart minder gevoelig te maken voor hartritmestoornissen en de kans op het plotseling overlijden van de kat te minimaliseren.

Toen moest ik nog bedenken of ik hem wilde laten castreren. Ik vond dit wel erg spannend, want hij moest hiervoor onder narcose. Ook wij paraveterinairen vinden dit toch wel spannend.

Toen hij 8 maanden was heb ik besloten hem te laten castreren.

Om hem zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben we hem eerst een uur in de zuurstof kooi gezet. In de tussentijd hebben we een infuussysteem geplaatst in de ader in zijn voorpoot om daar rechtstreeks medicatie + narcose toe te dienen. Dit is een betere en veiligere manier.

Toen hij sliep hebben we hem snel gecastreerd en zo snel mogelijk weer in de zuurstofkooi geplaatst. Door de aangepaste narcose werd hij wel wat “dronken” wakker, maar bleef hij verder erg stabiel!

Het is allemaal goed gegaan en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik hoop dat hij nog een aantal jaartjes bij me blijft :)


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma