Snijtandproblemen bij konijnen en knaagdieren

Net als kiezen groeien de snijtanden van de meeste knaagdieren en konijnen hun hele leven door. Dit kan voor problemen zorgen als de slijtage niet gelijkmatig plaatsvindt.

Onderbeet

Bij jonge konijnen kan een onderbeet ontstaan. Hierdoor staan de ondertanden te ver voor de boventanden en slijten niet. De boventanden groeien dan erg ver door tot in de onderkaak en ondertanden kunnen in de neus groeien. De konijnen eten meestal nog redelijk goed, ze kunnen alleen geen voedsel meer afbijten, maar wel kauwen.

Ongelukje

Bij oudere dieren (knaagdieren en konijnen) kunnen de problemen ook ontstaan door trauma. Als er tanden afbreken door bij het blijven hangen achter de tralies, zal de tegenoverstaande tand doorgroeien. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de tanden niet goed op elkaar staan.

Behandeling

De oplossing van het probleem is het afslijten van de tanden met elektrische slijptolletje (soort Dremel). Knippen is absoluut geen goede behandeling: het is pijnlijk en het risico op splijten van de tand in lengte is groot, wat later een wortelabces tot gevolg kan hebben. Bij de meeste dieren kan het slijpen van de tanden wakker gebeuren. Alleen bij zeer angstige dieren of als er ook een probleem met de kiezen aanwezig is, moet het onder narcose plaatsvinden.

Toekomst

Of het probleem terugkomt en hoe snel het terugkomt, is per individu verschillend. Na een ongeluk zal waarschijnlijk de snijtand weer teruggroeien en daarmee mogelijk ook het probleem weer opgelost zijn. Bij een onderbeet zal dat niet het geval zijn en komen de klachten meestal iedere 6-8 weken terug. Om het probleem dan te verhelpen, moet de tanden getrokken worden. Een konijn heeft 6 snijtanden, achter de bovenste 2 grote, zitten nog 2 kleine stifttanden. Het grootste deel van de tand zit in de kaak. U begrijpt dat het daarom tijd en geduld vraagt om deze tanden netjes los te maken. Als ze afbreken dan groeien ze later weer terug. Goed materiaal en goede kennis van de normale bouw van deze tanden is dan ook erg belangrijk. Nadat alle snijtanden getrokken zijn kan een konijn nog prima eten, alleen voedsel afbijten van bijvoorbeeld een wortel gaat niet meer.

Bij cavia's en de meeste andere knaagdieren is het trekken van snijtanden uit den boze, zij kunnen dan namelijk nooit meer eten! Bij konijnen kan dit wel.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma