Te hard werkende schildklier bij de kat

Bij oudere katten wordt regelmatig een te hard werkende schildklier (hyperthyreoïdie) geconstateerd. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een goedaardige zwelling van de schildklier, waarbij te veel schildklierhormoon wordt geproduceerd. De schildklier bevindt zich in de hals, onder het strottehoofd, aan beide zijden van de luchtpijp. Het teveel aan hormoon versnelt processen en metabolisme in het lichaam.

Wat zijn de symptomen?

Een typisch symptoom is dat de kat zeer veel eetlust heeft en toch vermagert. Slecht eten en vermageren kan echter ook voorkomen (in 10% van de gevallen). Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn: diarree en vaak poepen, veel drinken en plassen, hyperactiviteit of andere gedragsveranderingen (zoals veel en klaaglijk mauwen en onrust). Verder heeft de kat vaak een snelle, bonzende hartslag met eventueel een hartruis. Een hoge bloeddruk geeft een vergrote kans op hersenbloedingen en thrombose. Indien niets aan het schildklierprobleem wordt gedaan zal de kat steeds verder vermageren en verzwakken. Uiteindelijk sterft de kat aan deze aandoening.

Hoe kom je erachter?

De diagnose kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek, waarbij de hoeveelheid schildklierhormoon wordt bepaald. Het is belangrijk om in het bloedonderzoek ook naar de nierfunctie te kijken. Een te hard werkende schildklier kan een slechte nierfunctie maskeren. De bedoeling is om na de definitieve diagnose de schildklier te gaan remmen. Indien de kat zowel een schildklier- als een nierprobleem heeft is de behandeling complexer en zal dit plaatsvinden in overleg met uw arts. De bloeddruk wordt gemeten en vervolgd tijdens de behandeling.

Wat is de behandeling?

Er zijn 4 mogelijkheden om de schildklier te remmen.

Er wordt eerst gestart met schildklierremmende medicijnen. De tabletten remmen de schildklierfunctie, zodat er minder hormoon geproduceerd wordt. De medicatie moet over het algemeen tweemaal daags gegeven worden. Tachtig procent van de schildklierpatiënten reageert goed op medicatie. Indien uw kat last krijgt van bijwerkingen of moeilijk pillen in te geven is, kan in overleg met uw dierenarts uitgeweken worden naar een hormoonzalf of dieet. Na drie weken controleren we de schildklierwaarde, nierfunctie en rode en witte bloedcellen. Indien nodig zal de medicatie aangepast worden om de schildklierwaarde binnen normaalwaarden te krijgen of te houden en na drie weken weer worden geëvalueerd. Indien de schildklierfunctie goed is en ook de nierfunctie goed blijft, zijn er 4 opties:

 

  • Doorgaan met deze medicatie levenslang. Twee tot viermaal per jaar controle van de schildklierwaarden, nierfunctie en de rode en witte bloedcellen wordt geadviseerd. In de loop van de tijd kan de nierfunctie achteruitgaan dus controle is belangrijk. Belangrijk is ook om het gewicht van uw kat in de gaten te houden. De bloeddruk wordt dan ook gecontroleerd.
  • De schildklier operatief verwijderen. Regelmatig gaat het om eenzijdig zwelling. Dat is van te voren echter niet zeker te zeggen. Een geavanceerd onderzoek (scintigrafie) bij de specialist kan duidelijkheid geven over een eenzijdig of tweezijdig probleem. Bij een operatie wordt het afwijkende schildklierweefsel verwijderd. Voordeel van de operatie is dat de kat daarna geen medicijnen hoeft. Er is altijd een risico dat 1 deel van de schildklier wordt verwijderd (als er geen scintigrafie is uitgevoerd), maar dat het andere deel, soms jaren later, ook teveel hormoon gaat produceren. Beide schildklieren kunnen verwijderd worden indien nodig.
  • Radioactief jodium. Dit is een veilige behandeling die op enkele klinieken in Nederland en België wordt uitgevoerd. De behandeling bestaat uit een onderhuidse injectie met radioactief jodium, waarna 95% van de katten genezen is. Het vernietigt het hyperactieve schildklierweefsel, zodat de klachten van de te hard werkende schildklier niet meer terugkomen en de kat geen medicijnen behoeft. Vooraf wordt een scan gemaakt om de dosering van de injectie te kunnen bepalen. Na de injectie moet de kat een week in de kliniek blijven.
  • Medische voeding. Voor katten waarbij het lastig is om tabletten in te geven, is er een voeding op de markt die ipv medicatie gegeven kan worden. De kat mag alléén dit voer krijgen! Door een laag jodiumgehalte in het voer kan de schildklier niet meer schildklierhormoon aanmaken. Dmv controle van schildklierwaarden, nierfunctie en rode en witte bloedcellen, kan gekeken worden of deze behandeling aan slaat. Deze controle zal twee- tot viermaal per jaar plaatsvinden afhankelijk van hoe het met de kat gaat. Het kan echter tot 16 weken duren voordat het totale effect te zien is.

 

Indien er sprake is van een hartruis kan een echografie van het hart worden uitgevoerd. Soms blijkt medicatie nodig te zijn om het hart te ondersteunen. De veranderingen van het hart die ontstaan zijn door de hoge bloeddruk en hoge hartslag zijn helaas niet altijd omkeerbaar. Bij een blijvende hoge bloeddruk ondanks de schildklierremmers, zullen bloeddrukverlagende medicijnen worden voorgeschreven.

Iedere patiënt is anders en heeft misschien net andere klachten. Praat met uw dierenarts over de mogelijkheden.


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma