Pups opvoeden

De eerste levensweken bepalen veel van gedrag van later

De fokker is belangrijk voor de eerste opvoeding. Omdat onze huishonden met mensen moeten leren omgaan, is het verstandig als de fokker de puppies al in de eerste periode laat wennen aan de geur van mensen. Dit kan door iedere dag de pups even dicht tegen het lichaam, van de fokker of een ander mens, te houden. Deze fase in het leven van de puppies noemen we "vegetatieve fase".

Rond de tiende dag gaan de oogjes en oortjes open en gaan de pups leren wat voor uiterlijk en geluiden er horen bij al die luchtjes, waar ze al mee hebben kennis gemaakt. Dit duurt ongeveer een week. Deze periode noemen we de "overgangsfase". Vanaf de leeftijd van drie weken begint eigenlijk de allerbelangrijkste fase in het leven van de pups. We noemen deze fase de "primaire socialisatiefase". In deze periode, die tot ongeveer twaalf weken duurt, moeten de pups met alles kennismaken waarmee ze later in hun leven eens een keer geconfronteerd kunnen worden. Nu staan ze daar helemaal open voor. Ze nemen alles in zich op en zijn heel nieuwsgierig in het ontdekken van de grote wereld. De primaire socialisatiefase is op te splitsen in een deel bij de fokker (tot ca. acht weken) en een deel bij de nieuwe eigenaar (van ca. acht tot twaalf weken).

Bij de nieuwe eigenaar.
De nieuwe eigenaar heeft dus ook een hele belangrijke taak in die primaire socialisatiefase. Die loopt immers door tot twaalf weken leeftijd. U moet de pup verder 'socialiseren' en datgene voortzetten waar de fokker al mee is begonnen. De pup moet overal mee naar toe worden genomen nu hij/zij nog voor allerlei nieuwe indrukken openstaat. De pup mag mee naar de markt, mee in de bus, mee in de trein, mee naar het schoolplein en mee naar het speelveld, veel op visite met allerlei verschillende soorten mensen. Van groot tot klein, van kaal tot behaard, van licht tot donker, van dik tot dun en van jong tot oud. Dit zelfde geldt soortgenoten: laat uw hond wennen aan honden met lang haar, kort haar, gevlekt, lange oren, staande oren, lange staarten, platten neuzen, joekels en kleintjes. Laat uw pups wennen aan allerlei verschillende geluiden zoals de stofzuiger, de stereo-installatie, knallende ballonnen, piepende computerspelletjes, vallende sleutelbossen en drinkbakken, opwindbeestjes enzovoorts. Ze moeten verder een keer mee in de auto, wennen aan verkeer met fietsers, knetterende brommers, grote zware vrachtwagens, autobussen, trimmers en joggers. Bovendien moeten ze natuurlijk ook wennen aan andere huisdieren zoals katten. Pas als een pup meerdere positieve ervaringen heeft met al deze situaties en mensen, raakt hij goed gesocialiseerd. Dus slechts één of twee keer meenemen in de bus tussen de acht en twaalf weken leeftijd is onvoldoende.

Naast het leren wennen aan allerlei nieuwe dingen, is de primaire socialisatiefase ook de natuurlijke leerperiode van pups. Ze leren in het nest jagen, verdedigen,vluchten en doden (het schudden aan een lapjes). Bovendien zijn ze continu aan testen hoe sterk zij en hun broertjes en zusjes al zijn. De hond is bezig met het vaststellen van dominantieverhoudingen. U moet dus zorgen dat de pup vanaf de eerste dag weet dat hij in het gezin de onderste plaats inneemt. Hoe sneller de pup dit weet hoe gemakkelijker de hele opvoeding zal gaan.

Na de primaire socialisatiefase begint de 'secundaire socialisatiefase', ook wel angstfase genoemd (vanaf 12 weken tot vijf à zes maanden leeftijd). De natuurlijke nieuwsgierigheid van de pups gaat over in een natuurlijke vluchtneiging. Ineens kunnen ze overal bang voor worden. In deze periode kan ook desocialisatie plaatsvinden. Dat betekent dat alles, wat ze als heel gewoon hebben ervaren in de primaire socialisatiefase, alsnog eng gaan vinden. De baas moet dus ook gedurende de secundaire socialisatiefase de pup overal mee naar toe nemen.

Na de secundaire socialisatiefase begint rond de leeftijd van vijf á zes maanden, de pubertijd. Hierin proberen de honden alles wat ze eerder geleerd hebben aan commando's en oefeningen weer te vergeten. Ze komen niet meer, ze gaan niet meer in één keer zitten en kunnen ineens gaan grommen bij de etensbak of de kluif. Afhankelijk van de consequentheid van de baas, nu en in de eerste zes maanden van het leven van de pup, kan deze puberteit duren van ongeveer een maand of drie tot een jaar of twaalf.....


Privacy statement


Copyright © Plus Dierenklinieken - Made by Team Klijnsma